Το πρωί της Κυριακής 9 Οκτωβρίου 2016, χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ελασσόνας κ. Χαρίτωνα πραγματοποιήθηκε, στο χώρο του Μουσείου Μάχης Σαρανταπόρου, εκδήλωση μνήμης στο πλαίσιο της 104ης επετείου της Μάχης του Σαρανταπόρου, παρουσία του Στρατηγού της 1ης Στρατιάς Ηλία Λεοντάρη, θρησκευτικών, πολιτικών, στρατιωτικών αρχών καθώς και πλήθους κόσμου.
Τον Αρχηγό της Τ.Α εκπροσώπησε ο Επιτελάρχης του ΑΤΑ, Τξχος (Ι) Αθανάσιος Σταθιάς.
Στην εκδήλωση τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση, εκφωνήθηκε πανηγυρικός λόγος, πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων, έγινε προσκλητήριο νεκρών και τηρήθηκε ενός (1) λεπτού σιγή στη μνήμη των πεσόντων, Αξιωματικών, Υπαξιωματικών και Στρατιωτών της Μάχης Σαρανταπόρου της 9ης Οκτωβρίου 1912, ενώ τιμητικό άγημα απέδωσε τιμές και έριξε βολές υπό τους ήχους της στρατιωτικής μπάντας.
Για την ΕΑΑΑ/Παράρτημα Λάρισας στεφάνι κατέθεσε ο πρόεδρος Σγος ε.α. Κων/νος Λιούτας.
Αμέσως μετά την τελετή στο Χάνι Χατζηγώγου, στην πλατεία του Σαρανταπόρου, έγιναν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου προς τιμήν του νεότερου Έλληνα Υπαξιωματικού του Ελληνικού Στρατού, Γεράσιμου Ραυτόπουλου.
Ο Ραυτόπουλος με καταγωγή από τα Μεσσοβούνια της Κεφαλλονιάς, σε ηλικία δώδεκα ετών, ακολούθησε τον Ελληνικό Στρατό κατά την προέλαση του στη Μακεδονία.
Στη μάχη των στενών του Σαρανταπόρου, στις 9 Οκτωβρίου, πολέμησε με τόλμη, και ηρωισμό. Στο Μπιζάνι, αργότερα, έγινε υποδεκανέας για ανδραγαθία, με πρόταση του υπολοχαγού του.
Στον Β΄ Βαλκανικό πόλεμο, στην τοποθεσία Κιλκίς-Λαχανά, ενώ τον έπιασαν πέντε Βούλγαροι αιχμάλωτο, κατάφερε να ξεφύγει ηρωικά. Λίγο αργότερα, μπήκε ανάμεσα στα πυρά των εχθρών κι έσωσε έναν τραυματισμένο Εύζωνο.
Ο Διοικητής του τον προήγαγε σε Δεκανέα για ανδραγαθία και σε λοχία μετά, όταν στο ύψωμα 1970, πρώτος όρμισε στην έφοδο, προ των Βουλγαρικών χαρακωμάτων.
Σε μια λαμπρή τελετή, παρουσία της θρησκευτικής, πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του τόπου μας, έγιναν τα αποκαλυπτήρια, από τον Διοικητή της 1ης Στρατιάς Αντιστράτηγο Ηλία Λεοντάρη, τον Αντιπεριφερειάρχη Λάρισας Δημήτρη Παπαδημόπουλο και τον Δήμαρχο Ελασσόνας Νίκο Ευαγγέλου.
Η Ελληνική Σημαία που σκέπαζε το μνημείο διπλώθηκε και παραδόθηκε από τον Δήμαρχο στον ετεροθαλή αδελφό Νικόλαο Ραυτόπουλο ενώ το Άγημα του Στρατού απέδωσε τιμές και η στρατιωτική μπάντα παιάνισε τον Εθνικό μας Ύμνο.
Πηγή:onlarissa.gr/