Με κάθε επισημότητα πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 12/6 εκδήλωση τιμής και μνήμης στην ΤΚ Λουτρού για την προσφορά του Λοχαγού Κ.Ι. Ισχομαχου, πρωτεργάτη και γενικού Αρχηγού της Θεσσαλικής Επανάστασης 1878.
Ο Κωνσταντίνος Ισχόμαχος αποτέλεσε μια εμβληματική μορφή του απελευθερωτικού αγώνα και την ενσωμάτωση της Θεσσαλίας με την υπόλοιπη μικρή Ελλάδα το 1881.
Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Δήμο Σοφάδων και έγινε στο χώρο του Ηρώου που ανεγέρθηκε στην πλατεία, η οποία φέρει το όνομα του Λοχαγού, παρουσία του Υπουργού Δικαιοσύνης κ. Κώστα Τσιάρα, των βουλευτών κκ Γιώργου Κωτσού και Ασημίνας Σκόνδρα, του Δημάρχου Σοφάδων κ. Θάνου Σκάρλου, του θεματικού αντιπεριφερειάρχη κ. Δημ. Αναγνωστόπουλου, των περιφερειακών συμβούλων κ. Λίας Ρογγανάκη και Νίκου Καραγιάννη, των αντιδημάρχων Σοφάδων κκ Αθ. Σαμαρά, Αθ. Παππά και Γ. Τσιώτα, της προέδρου της ΔΗΚΟΙΕΣ κ. Θ. Καφάση, του προέδρου της ΤΚ Λουτρού κ. Χαράλαμπου Χατζή και του τοπικού Συμβουλίου, δημοτικών συμβούλων, πρόεδρων και εκπροσώπων Συλλόγων και φορέων.
Κατά τη διάρκειά της παρουσιάστηκε αναλυτικά η καθοριστική προσφορά του Λοχαγού Κ.Ι. Ισχομαχου στον απελευθερωτικό αγώνα αλλά και τα διαχρονικά μηνύματα που σήμερα είναι πιο επίκαιρα από ποτέ.
Μετά το πέρας των χαιρετισμών πραγματοποιήθηκε η κεντρική ομιλία από τον πρόεδρο του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Ν. Καρδίτσας κ. Ιωάννη Ντενησιώτη. Αναλυτικά η τοποθέτησή του:
Θα κούραζα το ακροατήριο αν έλεγα τι έχει κάνει και από ποιες θέσεις ευθύνης υπηρέτησε την αγαπημένη μας Πατρίδα το άξιο τέκνο της Κων/νος Ισχόμαχος.
Ο Κων/νος Ισχόμαχος πίστευε στη Μεγάλη Ιδέα. Πίστευε ότι αρκεί μια ρωγμή για να μπει το φως. Πίστευε ότι η σταγόνα γίνεται ρυάκι κι αυτό χείμαρρος, ποτάμι, πέλαγος, ωκεανός.
Με αυτά τα πιστεύω ίδρυσε την εταιρεία «Αδελφότης» με σκοπό την αφύπνιση των υπόδουλων Ελλήνων, ώστε να προκαλέσουν γενικές εξεγέρσεις σε Θεσσαλία, Ήπειρο, Μακεδονία και Θράκη.
Στη Θεσσαλική Επανάσταση του 1878 συγκρότησε δικό του επαναστατικό σώμα διαθέτοντας το σύνολο της οικογενειακής του περιουσίας.
Το Γενικό Αρχηγείο της Επανάστασης το εγκατέστησε εδώ που βρισκόμαστε τώρα, στο Λουτρό της Καρδίτσας. Εδραίωσε την Επανάσταση στο θεσσαλικό κάμπο δίνοντας άνισες αριθμητικά μάχες, έχοντας στο πλευρό στο πλευρό του παλικάρια, με τεράστια ψυχικά αποθέματα θάρρους και γενναιότητας, στοιχεία τα οποία έκριναν τις μάχες με νίκη των ελληνικών όπλων.
Η δικαίωση των θυσιών του 1878 ήρθε το 1881, όταν η Θεσσαλία μας προσαρτήθηκε στον κορμό της Μητέρας Ελλάδας.