Βρυξέλλες: Στις πιθανές επιπλοκές στην επίλυση του κυπριακού προβλήματος και στην αγωνία της Κυπριακής Δημοκρατίας για το τι θα έπραττε ο στρατός κατοχής των 43.000 στρατιωτών στο βόρειο τμήμα της νήσου αναφέρθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης, Κασουλίδης, κατά τις εργασίες του Συμβουλίου των 28 Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, που συνεδρίασε σήμερα στις Βρυξέλλες.
Κατά την τοποθέτησή του στο Συμβούλιο, ο υπουργός Εξωτερικών καταδίκασε το πραξικόπημα και υπογράμμισε τη σημασία σεβασμού της συνταγματικής έννομης τάξης και των συνταγματικών θεσμών. Επίσης υπέδειξε ότι ένας βασικός παράγοντας της αποτυχίας του πραξικοπήματος ήταν η λαϊκή αντίδραση υπέρ της δημοκρατίας.
Γι’ αυτό το λόγο, τόνισε ο Ι. Κασουλίδης, η ΕΕ οφείλει να παραμείνει σταθερή στις ληφθείσες αποφάσεις της για προστασία της δημοκρατίας, της ελευθερίας της έκφρασης και του τύπου, επιμένοντας, για παράδειγμα, στην αλλαγή του αντιτρομοκρατικού νόμου στην Τουρκία. Είναι με πρόσχημα αυτό το νόμο που φυλακίζονται εκατοντάδες δημοσιογράφοι, υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών.
Στη συνέχεια ο Ι. Κασουλίδης περιέγραψε το βράδυ του πραξικοπήματος όταν η Κύπρος πέρασε μεγάλη αγωνία εφόσον οι 43.000 Τούρκοι στρατιώτες που βρίσκονται στις κατεχόμενες περιοχές, «για ώρες ήταν χωρίς κυβέρνηση και χωρίς την ηγεσία του Τουρκικού Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων».
Ευχή όλων, τόνισε, ήταν όπως οι πραξικοπηματίες στρατιώτες επιστρέψουν στα στρατόπεδά τους. Όπως είναι, επίσης, ευχή μας οι Τούρκοι στρατιώτες που βρίσκονται στην Κύπρο να επιστρέψουν στα στρατόπεδά τους στην Τουρκία, ανέφερε ο Υπουργός Εξωτερικών.
Υπό το φως της τάσης του τουρκικού στρατού να προβαίνει σε πραξικοπήματα φανταστείτε να βρούμε τελικά λύση του κυπριακού προβλήματος και να την ανατρέψει ο τουρκικός στρατός, είπε ο Ι. Κασουλίδης, για να συμφωνήσει με την τοποθέτηση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, ότι στη μελλοντική λύση δεν πρέπει να υπάρχουν τουρκικά στρατεύματα στην Κύπρο. –