Στις 22 Σεπτεμβρίου 2009, πραγματοποιήθηκε η τελευταία αποστολή επιτηρήσεως αεροσκάφους τύπου «Ρ-3Β ORIOΝ» τού Πολεμικού Ναυτικού . Αρχικώς, διαθέταμε έξι τέτοια αεροσκάφη, τα οποία παρελήφθησαν το 1996 από τα αποθέματα τού αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού.
Χάρις σε αυτά, οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μπόρεσαν να διαδραματίσουν έναν στρατηγικό ρόλο όχι μόνον στο Αιγαίο Πέλαγος, αλλά και στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ο ρόλος της επιτηρήσεως ενός μεγάλου μέρους της Μεσογείου Θαλάσσης – με δεκαοκτώ αποστολές μηνιαίως – προσέδιδε στην Ελλάδα , τον ζωτικό εκείνο χώρο, τον οποίο όχι μόνον χρειαζόμαστε για να επιβιώσουμε ως ανεξάρτητο Κράτος, αλλά και που μας ανήκει !Έναν χώρο, που η Τουρκία τον αμφισβητεί επιμόνως και καθημερινώς επί δεκαετίες…
Η παρουσία και δράση αυτών των έξι – αρχικώς – αεροσκαφών, με βάση την Ελευσίνα, επέτρεπε στο ΝΑΤΟϊκό Στρατηγείο της Νάπολης να έχει στην διάθεσή του κάθε στοιχείο για τα πλοία της περιοχής ευθύνης τής 353 Μοίρας Ναυτικής Συνεργασίας (ΜΝΑΣ), συμβάλλοντας έτσι στον περιορισμό της τρομοκρατίας, του λαθρεμπορίου και της λαθρομεταναστεύσεως.
Η τελευταία τέτοιου είδους αποστολή για την Ελλάδα … Επρόκειτο για μία αποστολή, εντός των πλαισίων της επιχειρήσεως «Active Endeavour» του ΝΑΤΟ, με την οποία εξήντλησε και τις τελευταίες τρεις ώρες πτήσεως που διέθετε βάσει των κανονισμών.
Έκτοτε, καθηλώθηκε – κι αυτό με τη σειρά του – στο έδαφος, όπως είχε συμβεί σταδιακώς εδώ και χρόνια άλλωστε και με τα άλλα πέντε αεροσκάφη της Μοίρας, ελλείψει ανταλλακτικών!
Μέχρι σήμερα η Μοίρα υπήρχε έστω και στα χαρτιά ..Σήμερα επίσημα η η 353 Μοίρα Ναυτικής Συνεργασίας έκλεισε και τυπικά το κύκλο της και απο απο σήμερα δημιουργείται η Αεροπορία Ναυτικού , που θα έχει στη Δύναμη της και τα αναβαθμισμένα «Ρ-3Β ORIOΝ» .
Όταν και όποτε η ΕΑΒ αποφασίσει να βγάλει σε υπηρεσία το πρώτο Αεροσκάφος που αρχικά ήταν να μπει σε Υπηρεσία τον Σεπτέμβριο του 2017,μετά τον Νοέμβριο του ιδίου έτους και η Τελευταία ημερομηνία που δόθηκε είναι τον Φεβρουάριο του 2018!
Αμην και πότε να ανάψουμε και λαμπάδες
Η Διοίκηση Αεροπορίας Ναυτικού (ΔΑΝ) θα υπάγεται στο Αρχηγείο Στόλου με έδρα τις εγκαταστάσεις της νυν Μοίρας Ναυτικής Συνεργασίας (353 ΜΝΑΣ), στην 112ΠΜ στην Ελευσίνα.
Με την ίδρυση της καταργούνται η Διοίκηση Ελικοπτέρων Ναυτικού (ΔΕΝ) και η 353 ΜΝΑΣ, ενώ ιδρύεται η Μοίρα Αεροσκαφών Ναυτικού (ΜΑΝ).
Οι δύο Μοίρες Ελικοπτέρων Ναυτικού (ΜΕΝ/1-ΜΕΝ/2), η Σχολή Ελικοπτέρων Ναυτικού (ΣΕΝ), η Βάση Ελικοπτέρων Ναυτικού (ΒΕΝ) και ο Ελικοσταθμός Αμφιάλης (Ε/Σ ΑΜΦΙΑΛΗΣ), που ανήκαν στην ΔΕΝ, εντάσσονται στην νέα Διοίκηση Αεροπορίας Ναυτικού.
Της ανωτέρω τελετής προηγήθηκε η τελετή κατάργησης της Διοίκησης Ελικοπτέρων Ναυτικού (ΔΕΝ), στο Ναυτικό Οχυρό Κοτρωνίου στο Μαραθώνα!