Παρουσιάστηκε στη Λευκωσία το βιβλίο «Ραντεβού με τους Στρατηγούς» της δημοσιογράφου και ανταποκρίτριας του ΚΥΠΕ στην Κωνσταντινούπολη, Άννας Ανδρέου, το οποίο περιέχει μαρτυρίες από στρατηγούς και αξιωματικούς του τουρκικού στρατού που πρωταγωνίστησαν κατά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, το καλοκαίρι του 1974.
Στην κατάμεστη αίθουσα της Δημοσιογραφικής Εστίας, στη Λευκωσία, χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, ενώ το βιβλίο παρουσίασε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης.
Στον χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επανέλαβε την πεποίθηση ότι με σκληρή δουλειά, μπορεί να ολοκληρωθεί μία συμφωνία για το Κυπριακό εντός του 2016 και να τεθεί σε δημοψήφισμα.
Είπε παράλληλα ότι «εκτός από τον διάλογο, δεν υπάρχει άλλος δρόμος για μια πατρίδα απαλλαγμένη από τους στρατούς κατοχής και τα συρματοπλέγματα της διαίρεσης».
Αναφερόμενος στο βιβλίο της κ. Ανδρέου, είπε ότι διαβάζοντας τις μαρτυρίες των στρατηγών, διαπιστώνουμε ότι η εισβολή στην Κύπρο θα μπορούσε να είχε αποτύχει. Διακρίνουμε, συνέχισε, τα γνώριμα συναισθήματα της ανασφάλειας και του φόβου των ανθρώπων που έγραψαν την ιστορία στο πεδίο της μάχης, όχι μόνο για τον θάνατο, αλλά και για την ταπεινωτική ήττα.
«Η ήττα δεν έχει το ίδιο κόστος για όλους. Όσο πιο μεγάλο και ισχυρό θεωρεί κάποιος τον εαυτό του, τόσο περισσότερο οδυνηρή φαντάζει η ήττα, ειδικότερα εάν ο αντίπαλος του είναι κάποιος με το μέγεθος της Κύπρου» είπε.
Ανέφερε ότι η 20η Ιουλίου θα μπορούσε κάλλιστα αντί να αποτελεί μία σελίδα θριάμβου στην Τουρκική ιστορία να καταστεί μία μέρα ντροπής. «Η διαπίστωση αυτή μας οδηγεί σε ένα συμπέρασμα: Η επιλογή του πολέμου, δεν είναι η λύση για κανέναν, όσο ισχυρός και αν νιώθει» είπε.
Είπε εξάλλου ότι βρισκόμαστε στο τέλος μίας εποχής στο Κυπριακό, καθώς αρχίζουμε να διαβάζουμε και να καταγράφουμε την ιστορία με λιγότερο συναισθηματισμό και περισσότερη λογική, ενώ παράλληλα αναζητούμε μία λύση στα προβλήματα που δημιούργησε η κατοχή με τρόπους και εργαλεία που δεν αξιοποιήσαμε ποτέ σε τέτοιο βαθμό.
«Θα μπορέσουμε όμως να πούμε πως πράγματι κλείσαμε μία εποχή και ανοίξαμε μία άλλη, όταν επιτέλους καταφέρουμε να δώσουμε τα χέρια και συμφωνήσουμε Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι σε μία λύση που θα επιτρέψει σε όλους τους κατοίκους της χώρας μας να ευημερήσουν» κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Από την πλευρά του ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού είπε ότι το κύριο εμπόδιο στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού είναι η τουρκική αδιαλλαξία και οι παράλογες θέσεις και απαιτήσεις της, που δεν λαμβάνουν υπόψη τις ευαισθησίες της ε/κ πλευράς. Διερωτήθηκε ωστόσο αν η ε/κ πλευρά θα πρέπει να τεντώσει το σχοινί ακόμα περισσότερο ως αντίδραση και ποιός θα αντέξει στο τέλος.
«Λένε ορισμένοι ότι αφού δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε με την Τουρκία εδώ και τόσα χρόνια σε λύση ομοσπονδίας να αναζητήσουμε μια άλλη λύση. Ποιά είναι όμως αυτή η άλλη λύση που θα την αποδεχθεί η Τουρκία και πώς αυτή θα είναι υπέρ του λαού μας και όχι εναντίον του;» συνέχισε.
Ως προς τη λύση ενιαίου κράτους που κάποιοι υποστηρίζουν, ο κ. Κυπριανού διερωτήθηκε αν είναι δυνατόν να γυρίσουμε το χρόνο πίσω, διεκδικώντας κάτι καλύτερο.
«Η κατοχή διχάζει και σήμερα βίαια τον τόπο και το λαό μας. Ο χρόνος κυλά σε βάρος μας. Ο λαός μας, Ε/κ και Τ/κ, απειλούνται από τη μόνιμη απειλή του πολέμου και του εποικισμού. Δίχως επανένωση του τόπου με δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη λύση κανένας μας δεν θα μπορεί να ελπίζει σε ασφαλές και ευημερές μέλλον» είπε.
Ανέφερε ότι για το ΑΚΕΛ η λύση του Κυπριακού είναι ο πρώτιστος και αμετάθετος στόχος, είπε όμως ότι το κόμμα δεν θα συμφωνήσει στην οποιαδήποτε λύση και «δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο».
Ζήτησε τέλος από όλους να σταθούν αυτή τη φορά στο ύψος των περιστάσεων και «να παραμείνουμε προσηλωμένοι στο συμφωνημένο πλαίσιο και συνεπείς στο στόχο της απελευθέρωσης και επανένωσης», ώστε όσα εξιστορούνται στο βιβλίο της Άννας Ανδρέου και αλλού, να μείνουν ένα κεφάλαιο που θα το σφραγίσει μια για πάντα το μελάνι της λύσης.
Ακολούθως, το βιβλίο παρουσίασε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος ανέφερε ότι αποτελεί έναν ακόμη κρίκο στην καταγραφή της ιστορίας του τόπου.
Αναφέρθηκε στην έρευνα της συγγραφέως, που ξεκίνησε το 2011, και στις πηγές που βασίστηκε, ενώ ήρθε η ίδια σε επαφή με αριθμό όσων πρωταγωνίστησαν στα τραγικά γεγονότα. Όπως είπε, πρόκειται για ένα έργο που θέτει τα σωστά ερωτήματα και αφήνει τους αναγνώστες να βγάλουν τα συμπεράσματα τους.
Σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλίδη, το βιβλίο επιχειρεί να συμβάλει στην καταγραφή της ιστορίας από την πλευρά του εχθρού, ενώ αντιπαραβάλλει κάποιες από τις μαρτυρίες, τις οποίες επιβεβαιώνει ή απορρίπτει.
Όπως είπε, θέτει ερωτήσεις που ο καθένας θα ήθελε να θέσει σε αυτούς που μοίρασαν το νησί, δεν επιχειρεί να κρύψει γεγονότα και εκτιμήσεις, ενώ δεν έχει σκοπό να ανακινήσει το μίσος και τη διχόνοια ή να δώσει συγχωροχάρτι.
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος συνεχάρη τέλος τη συγγραφέα για τη δουλειά της, λέγοντας ότι πρόκειται αναμφίβολα για ένα βιβλίο αναφοράς για την ιστορική έρευνα, το οποίο θα αποτελέσει τη βάση και για άλλες μελέτες για την περίοδο του 1974.
Λαμβάνοντας τον λόγο, η κ. Ανδρέου είπε ότι τη συγκινεί η ανταπόκριση που δείχνει ο κόσμος για το βιβλίο. Περίμενα ότι θα υπάρξει ενδιαφέρον, όχι όμως τόσο μεγάλο, είπε.
Πρόσθεσε ότι το βιβλίο διαβάζεται από ανθρώπους με διάφορες «ταμπέλες», όπως «πατριώτες» ή «ενδοτικοί», όλοι όμως βρίσκουν κάτι που τους εκφράζει. Κακώς υπάρχουν οι διαχωρισμοί αυτοί, το μόνο που υπάρχει είναι το ενδιαφέρον για την πατρίδα μας, κατέληξε.
Παρών στην παρουσίαση ήταν και ο Χριστόδουλος Πρωτοπαπάς, Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής της Hellas Sat, ο οποίος ανέφερε ότι θα καταβληθεί προσπάθεια για ολοκλήρωση του πρώτου μέρους ενός ντοκιμαντέρ που θα περιλαμβάνει τις μαρτυρίες των συνεντευξιαζομένων, φέτος στις 20 Ιουλίου, ημέρα της επετείου της τουρκικής εισβολής.
Αποσπάσματα του βιβλίου διάβασε η ηθοποιός Πόπη Αβραάμ ενώ την εκδήλωση συντόνισε η δημοσιογράφος Κατερίνα Στεφάνου.
ΚΥΠΕ