Η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή κοινότητα αναφέρουν προς τα Ηνωμένα Έθνη ότι δεν αποδέχονται τις «μονομερείς», όπως τις χαρακτηρίζουν, συμφωνίες της «ελληνοκυπριακής διοίκησης» με γειτονικές χώρες για τον προσδιορισμό θαλάσσιων ζωνών και την έναρξη ερευνών για υδρογονάνθρακες.
Συγκεκριμένα, με επιστολή του προς τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι-μουν, ο αναπληρωτής μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας, Λεβέντ Ελέρ, ζητά να κυκλοφορήσει ως επίσημο έγγραφο της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού και να δημοσιευτεί στο επόμενο Δελτίο του Δικαίου της Θάλασσας, επιστολή του «εκπροσώπου» της λεγόμενης «ΤΔΒΚ», Μεχμέτ Ντανά.
Πρόκειται για απάντηση των Τουρκοκυπρίων σε επιστολές του μόνιμου αντιπροσώπου της Κυπριακής Δημοκρατίας στον ΟΗΕ, πρέσβη Νίκου Αιμιλίου, προς τον Γενικό Γραμματέα του διεθνούς Οργανισμού, στις οποίες καταγγέλθηκαν «προκλητικές και παράνομες» δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο εντός των χωρικών υδάτων της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) και της υφαλοκρηπίδας της Δημοκρατίας της Κύπρου.
Στην επιστολή η τουρκική-τουρκοκυπριακή πλευρά απορρίπτει ως «μονομερείς» τις συμφωνίες της «ελληνοκυπριακής διοίκησης», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, με χώρες της περιοχής και συγκεκριμένα «συμφωνίες που αφορούν στην κυριαρχία, όπως είναι ο προσδιορισμός ζωνών θαλάσσιας δικαιοδοσίας και η διεξαγωγή ερευνών για την ύπαρξη πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο», με το επιχείρημα ότι οι συμφωνίες αυτές έγιναν «πριν από τη διευθέτηση του κυπριακού ζητήματος».
Στην επιστολή προβάλλεται, επίσης, ο ισχυρισμός ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά προχώρησε σε «Συμφωνία Οριοθέτησης Υφαλοκρηπίδας» με την Τουρκία, στις 21 Σεπτεμβρίου 2011, στο περιθώριο των εργασιών της 66ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, στη Νέα Υόρκη και ότι εξέδωσε άδειες διεξαγωγής ερευνών στην Τουρκική Εταιρία Πετρελαίων το 2011, σε απάντηση «μονομερών» δραστηριοτήτων της ελληνοκυπριακής πλευράς.
«Ως τουρκοκυπριακή πλευρά, είμαστε έτοιμοι και πρόθυμοι να ερευνήσουμε την ύπαρξη και να εκμεταλλευτούμε τις φυσικές πηγές πλούτου του νησιού, σε συνεργασία με την ελληνοκυπριακή πλευρά, στη βάση της αρχής της δίκαιης και ισότιμης διανομής» υποστηρίζεται στην επιστολή, η οποία φέρει ημερομηνία 30 Μαΐου και κυκλοφόρησε χθες ως επίσημο έγγραφο του ΟΗΕ.
Στις αρχές Ιουλίου η έκθεση του Μπαν Κι-Μουν
Εν τω μεταξύ, την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ θα δώσει στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας την έκθεσή του για την Ειρηνευτική Δύναμη στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ), στην οποία θα κάνει αναφορά και στο Κυπριακό, ενώ το σχετικό ψήφισμα αναμένεται να εγκριθεί προς το τέλος Ιουλίου.
Κατά την πρόσφατη συνάντηση που είχαν στην έδρα του ΟΗΕ ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης και ο μόνιμος αντιπρόσωπος, πρέσβης Νίκος Αιμιλίου, με αξιωματούχους της Γραμματείας και με μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, δόθηκαν διαβεβαιώσεις ότι οι συντάκτες τόσο της έκθεσης όσο και του σχεδίου ψηφίσματος, που, όπως συνηθίζεται, ετοιμάζουν οι Βρετανοί, θα είναι προσεκτικοί στις διατυπώσεις τους ώστε να μη δημιουργηθούν «επιπλέον προβλήματα» στις διαπραγματεύσεις.
Διπλωματικοί κύκλοι στην έδρα του ΟΗΕ ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι, με βάση τις μέχρι τώρα θέσεις των δυο πλευρών, όπως παρουσιάστηκαν στο τραπέζι των συνομιλιών στη Λευκωσία, «δεν αναμένονται ενθαρρυντικές εξελίξεις».
Ο Μπαν Κι-μουν θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη, στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, μέσα στο τρίτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου. Επίσης, όπως συνηθίζεται τα τελευταία χρόνια, λίγες μέρες μετά, θα έχει συνάντηση και με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ