Καλεντερίδης :«Πρέπει αρχικά να δούμε αν θα γίνουν εκλογές στην Τουρκία, την ημερομηνία που έχουν εξαγγελθεί. Αφενός υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες λόγω του σεισμού. 12 εκατομμύρια άνθρωποι είναι σεισμόπληκτοι.
Αφετέρου έχει χαλάσει το παιχνίδι που είχε στήσει ο Ερντογάν» δήλωσε στον Realfm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου, ο γεωπολιτικός αναλυτής, συγγραφέας και αρθρογράφος, Σάββας Καλεντερίδης.
«Οι σεισμοί του 1999 ήταν που είχε βγει ο Ερντογάν, το είχε πει και ο παλιός διευθυντής της Ζαμάν. Είχε πει “με σεισμός ήρθες, με σεισμό θα φύγεις”. Επίσης, επειδή μιλάω με ανθρώπους στην Τουρκία, το AKP έχει πάρει γραμμή, λένε ήταν θέλημα του Αλλάχ ο σεισμός.
Αλλά ήταν θέλημα του Αλλάχ να χτιστούν οι πολυκατοικίες από φιλικούς προς τον Ερντογάν επιχειρηματίες χωρίς σίδερα και χωρίς αντισεισμική μελέτη; Εκεί, απαντούν γιατί ανακατεύετε τον Αλλάχ με τέτοια» περιέγραψε.
«Να δούμε τι συμβαίνει με την ελληνική αποστολή εκεί, είδα δύο δημοσιεύσεις Τούρκων που λένε ότι προσφέρθηκε η Κυπριακή Δημοκρατία να στείλει συνεργείο και το απέρριψαν οι τουρκικές αρχές.
Από κάτω όλα τα σχόλια επικρίνουν την τουρκική κυβέρνηση που δεν έδωσε την άδεια. “Θα έσωζαν ανθρώπους”, λένε, “γιατί δεν τους αφήσατε;”.
Αν δείτε με τι χλεύη σχολιάζουν το “θα έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ” του Ερντογάν και πώς αποθεώνουν την παρουσία των Ελλήνων εκεί οι Τούρκοι, αλλά δεν έχω αμφιβολία ότι δεν θα αλλάξει η στόχευση των Τούρκων» σχολίασε ο κ. Καλεντερίδης.
«Βομβάρδισαν 1,5 ημέρα μετά τον σεισμό τους Κούρδους στο Tall Rifat, σεισμόπληκτες περιοχές. Δεν αλλάζει το τουρκικό κράτος» ανέφερε.
«Ήταν σωστή κίνηση να στείλουμε βοήθεια, τουλάχιστον βγάλαμε το δηλητήριο που χύθηκε από τον Ερντογάν και από την προπαγάνδα στο μυαλό και στην ψυχή εκατομμυρίων Τούρκων. Αντικαταστάθηκε με την λογική.
Αυτό που τους έκανε εντύπωση είναι που έκλαιγε ένας Έλληνας που έσωσε το παιδί. “Κοιτάξτε τον κλαίει, δεν υποκρίνεται” είπαν. Ήταν τεράστια η επίδραση της ελληνικής παρουσίας στην περιοχή» επεσήμανε.
«Το 1999 η διπλωματία των σεισμών λειτούργησε γιατί ήταν συντεταγμένη η Δύση, οι ΗΠΑ και η Ευρώπη, στην κατεύθυνση του εφελκυσμού της Τουρκίας προς την Ευρώπη.
Άρα τότε η διπλωματία των σεισμών λειτούργησε συμπληρωματικά σε μια τάση που υπήρχε στη Δύση» συμπλήρωσε.
«Η επιθετικότητα της Τουρκίας θα αμβλυνθεί το επόμενο διάστημα» κατέληξε.