Η Κυβέρνηση της Κύπρου έχει πληροφορίες ότι η Τουρκία με κάποιο τρόπο διαθέτει μελέτες για το τεμάχιο «8» της κυπριακής ΑΟΖ, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Κύπρου Κυριάκος Κούσιος, επιβεβαιώνοντας με τον πιο επίσημο τρόπο το χθεσινό δημοσίευμα του «Φ», στο οποίο γίνεται λόγος για κανονική κλοπή από την Άγκυρα.
Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Κούσιος διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει καμία υπόνοια πως αυτά τα στοιχεία έχουν δοθεί από τις εταιρίες ΕΝΙ και TOTAL. «Φαίνεται ότι με κάποιο τρόπο έχουν πληροφόρηση για τις μελέτες. Να ξεκαθαρίσω ότι δεν υπάρχει καμία υπόνοια για τις εταιρίες», είπε ο Εκπρόσωπος.
Παράλληλα, ο κ. Κούσιος χαρακτήρισε προκλητική τη θέση του Ταγίπ Ερντογάν για διαμοιρασμό των κερδών από τις γεωτρήσεις του Γιαβούζ. «Μου ακούγεται σαν τον κλέφτη που λέει στον νοικοκύρη θα σου δώσω τα μισά. Είναι ξεκάθαρη απόδειξη του έκνομου και παράνομου τρόπου που κινείται η Τουρκία, χωρίς σεβασμό στο διεθνές δίκαιο. Έχει εξελιχθεί σε πειρατή της Ανατολικής Μεσογείου», σημείωσε ο κ. Κούσιος.
Μεγάλα ερωτηματικά προκαλεί το χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» σύμφωνα με το οποίο η Τουρκία έστειλε γεωτρύπανο Yavuz στο τεμάχιο 8 της Κυπριακής ΑΟΖ σε σημείο όπου από το τέλος του 2017 η ιταλική ENI είχε καθορίσει ως στόχο, αφήνοντας υπόνοιες ότι έλαβε τις πληροφορίες από κλοπή ή υποκλοπή μελετών.
Πάντως όπως αναφέρει δημοσίευμα του Φιλελεύθερου φαίνεται πως τα δεδομένα που έχει συλλέξει η Τουρκία, δεν είναι πλήρη και δεν ακολούθησαν τις εξελίξεις μετά το 2017. Ο χάρτης μάλιστα που δημοσιεύει η ιστοσελίδα, που είχε ως πελάτη την ΕΝΙ αναγράφει ημερομηνία Ιούλιο 2017.
Η εταιρεία η οποία διενήργησε σεισμικές έρευνες και πουλούσε τα δεδομένα προς τις εταιρείες είναι η Νορβηγική PGS. Tα παλαιότερα δεδομένα είναι προφανώς πλέον ελευθέρα στην αγορά και ενδέχεται αυτά να εξασφάλισε η Τουρκία. Τα καινούργια σεισμικά έχουν ασφαλώς ρήτρα αποκλειστικότητας και δεν είναι δυνατό να τα έχουν στην κατοχή τους οι Τούρκοι.
Αυτό ωστόσο που παραμένει να διερευνηθεί είναι η επιρροή που έχει η Άγκυρα στην ιταλική εταιρεία ΕΝΙ της οποίας μάλιστα τα τουρκικά πλοία εμπόδισαν και γεώτρηση από το SAIPEM 12 000 στο οικόπεδο 3 της Κυπριακής ΑΟΖ. Να υπενθυμίσουμε ότι τον Φεβρουάριο του 2018 ο εκλεκτός της Άγκυρας στο ψευδοκράτος Κουντρέτ Οζερσάι πραγματοποίησε μυστικές επαφές με τον αντιπρόεδρο της ΕΝΙ Lapo Pistelli. Το δημοσίευμα τou DHA (Dogan) έγραφε τότε πως ο Αντιπρόεδροε της ENI διαβεβαίωσε τον Τ/κ πολιτικό ότι «χωρίς να βρεθεί διπλωματική λύση στο νησί δεν θα γίνει βήμα στην Κυπριακή ΑΟΖ». Ένα χρόνο αργότερα τον Οκτώβριο του 2019 ο επικεφαλής του ιταλικού ενεργειακού κολοσσού της ΕΝΙ Κλάουντιο Ντεσκάλτσι, δήλωσε πως δεν θέλει «έναν πόλεμο γύρω από γεωτρήσεις» και προειδοποίησε πως αν κάποιος εμφανιστεί με πολεμικά πλοία, δεν θα γίνουν γεωτρήσεις. Η Κυβέρνηση ξεκαθαρίζει πως σε καμία περίπτωση η ΕΝΙ δεν έδωσε γεωλογικά δεδομένα προς την Τουρκία ωστόσο μια ξεκάθαρη ανακοίνωση από την ίδια την ΕΝΙ θα έθετε τέρμα στους όποιους ψιθύρους και fake news διασπείρουν οι Τούρκοι.
Ιδιαίτερη πάντως προσοχή χρειάζεται και όταν δημοσιεύονται στον Ε/κ Τύπο ή από Κυβερνητικές Υπηρεσίες και Τμήματα πληροφορίες για το ακριβή σημεία και τις συντεταγμένες των επόμενων γεωτρήσεων, καθώς τέτοιου είδους πληροφορίες μπορεί να τύχουν εκμετάλλευσης από την Τουρκία
Τέλος μια σημαντική διάσταση έχει να κάνει με την θωράκιση και προστασία κρατικών δεδομένων και πληροφοριών από τυχών κακόβουλες προσπάθειες κυβερνοεπιθέσεων.