Του Ταρκάν Ζενγκίν απο το TRT*
Η Τουρκία ήθελε να αγοράσει drone καμικάζι από τις ΗΠΑ που εκτελούν πτήσεις αυτοκτονίας για να τα χρησιμοποιήσει στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ωστόσο το αίτημα της δεν έγινε δεκτό.
Η Τουρκία όμως σήμερα έχει καταφέρει να κατασκευάζει και άρχισε να χρησιμοποιεί τα πρώτα εθνικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη καμικάζι Alpagu και Kargu και το Togan για αναγνωριστικές και όχι μόνο αποστολές.
Η Τουρκία τα τελευταία χρόνια προσελκύει την προσοχή με τα νέα εθνικά αμυντικά προϊόντα που παράγει.
Τα drone που χρησιμεύουν για την μεταφορά κάμερας για εναέριες κινηματογραφικές λήψεις, σήμερα χρησιμοποιούνται πια σε πάρα πολλούς τομείς. Πλέον μπορούμε να παράγουμε με εγχώριες δυνατότητες τα drone και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που παράσχουν πολύ σημαντικά πλεονεκτήματα στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας.
Προκάλεσε έκπληξη η απόφαση των ΗΠΑ να μην πουλήσουν αυτά τα προϊόντα στην στρατηγική εταίρο Τουρκία που θα πρόσφεραν αποτελεσματικότητα στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας.
Ωστόσο η χώρα μας η (Τουρκία)το μετέτρεψε αυτό σε ευκαιρία κατασκευάζοντας και χρησιμοποιώντας εγχώρια drone.
Η μαζική παραγωγή του εθνικού προϊόντος της Τουρκίας ξεκίνησε με το δικό της ανθρώπινο δυναμικό και τις δικές της εγχώριες δυνατότητες. Μάλιστα το ενδιαφέρον που άρχισαν να επιδεικνύουν διάφορες χώρες για την εξαγορά αυτών των προϊόντων αποτελεί μια από τις ενδείξεις της επιτυχίας της Τουρκίας στο θέμα αυτό.
Η Τουρκία είναι μια από τις τρεις χώρες που κατασκευάζουν «μη επανδρωμένα αεροσκάφη καμικάζι».
Η Τουρκία έχει περάσει σε μια σημαντική διάσταση στην τεχνολογία των μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Έχει αρχίσει πλέον η παραγωγή των εξοπλισμένων μη επανδρωμένων αεροσκαφών καμικάζι που χαρακτηρίζονται ως οι νέοι στρατιώτες της Τουρκίας στους αιθέρες, τα οποία έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούνται από τις δυνάμεις ασφαλείας.
Ας μιλήσουμε για τα τρία μη επανδρωμένα αεροσκάφη που αναπτύσσει και κατασκευάζει η STM ως εθνικά οπλικά συστήματα.
Πρόκειται για το ALPAGU (Αυτόνομο Τακτικό Μη Επανδρωμένο Αεροσκάφος Κρούσης Σταθερών Πτερύγων), το KARGU (Αυτόνομο Τακτικό Μη Επανδρωμένο Αεροσκάφος Κρούσης Περιστρεφόμενων Πτερύγων) και το TOGAN (Αυτόνομο Τακτικό Μη Επανδρωμένο Αεροσκάφος Αναγνώρισης Περιστρεφόμενων Πτερύγων).
Η STM (Μηχανική και Εμπόριο Αμυντικών Τεχνολογιών Α.Ε.) είναι ένα ίδρυμα που ιδρύθηκε με απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής Αμυντικής Βιομηχανίας για να φέρει σε πέρας αποστολές όπως μηχανική συστημάτων, τεχνική υποστήριξη, διοίκηση και διαχείριση έργων και μεταφορά τεχνολογίας για τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις και τη Διεύθυνση Αμυντικής Βιομηχανίας.
Τα πρώτα ΜΕΑ καμικάζι και αναγνώρισης της Τουρκίας άρχισαν να παραδίδονται στη Διοίκηση Ειδικών Δυνάμεων και στη Διοίκηση Ναυτικών Δυνάμεων από τον Νοέμβριο του 2017. Το εθνικό ΜΕΑ καμικάζι Kargu χρησιμοποιήθηκε στην Επιχείρηση Κλαδί Ελιάς στο Αφρίν.
Το Kargu εξουδετέρωσε μια ομάδα 5 τρομοκρατών της PKK που προσπάθησαν να διαφύγουν της καταδίωξης και εξερράγη στο πλησιέστερο σημείο σε αυτήν.
Χάρη στο Kargu το προσωπικό των ειδικών δυνάμεων κατάφερε να εξουδετερώσει τους τρομοκράτες από απόσταση 5 χιλιομέτρων. Μετά το Αφρίν, τώρα έχουν γίνει ο φόβος και ο τρόμος των τρομοκρατών στο Καντίλ.
ALPAGU (Αυτόνομο Τακτικό Μη Επανδρωμένο Αεροσκάφος Κρούσης Σταθερών Πτερύγων)
Σήμερα τα εθνικά drone αποτελούν ένα από τα ισχυρότερα εργαλεία ασύμμετρου πολέμου και αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων. ALPAGU σημαίνει «γενναίο παλικάρι που επιτίθεται μόνος του στον εχθρό». Χρειάζεται ένας και μόνο στρατιώτης για να το μεταφέρει. Είναι ικανό να εκτελέσει αποστολές εντοπισμού στόχων και εξουδετέρωσης εχθρικών στοιχειών.
Σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία πρόκειται για ένα εθνικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος κρούσης σταθερών πτερύγων που εκτελεί αποστολές αναγνώρισης, παρατήρησης και εξουδετέρωσης απειλών μικρής κλίμακας. Το Alpagu χρησιμοποιείται αποτελεσματικά εναντίον κινητών ή ακίνητων στόχων χάρη στους πρωτότυπους ενσωματωμένους αλγορίθμους επεξεργασίας και βαθιάς μάθησης σε πραγματικό χρόνο.
KARGU (Αυτόνομο Τακτικό Μη Επανδρωμένο Αεροσκάφος Κρούσης Περιστρεφόμενων Πτερύγων)
Kargu σημαίνει «ορεινό παρατηρητήριο» ή «σαΐνι». Ονομάζεται και «εξοπλισμένο μη επανδρωμένο αεροσκάφος καμικάζι» περιστρεφόμενων πτερύγων. Σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία STM πρόκειται για ένα εθνικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος κρούσης περιστρεφόμενων πτερύγων που λειτουργεί αυτόνομα ή με τηλεχειριστήριο.
Το σύστημα αποτελείται από το «μη επανδρωμένο αεροσκάφος κρούσης περιστρεφόμενων πτερύγων» (VİHA) και την «μονάδα ελέγχου εδάφους». Το Kargu είναι ικανό να εκτελέσει αποστολές όλο το εικοσιτετράωρο, μέρα και νύχτα.
Μπορεί να καταδιώξει κινητούς στόχους με διαφορετικά φορτία πυρομαχικών. Πέρα από την ικανότητα αυτοκαταστροφής, έχει τη δυνατότητα να καταστραφεί σε εκ των προτέρων προγραμματισμένο υψόμετρο.
TOGAN (Αυτόνομο Τακτικό Μη Επανδρωμένο Αεροσκάφος Αναγνώρισης Περιστρεφόμενων Πτερύγων)
Το Togan πήρε το όνομα του από το γεράκι, ένα πτηνό που είναι «ικανό να παρατηρεί χάρη στα δυνατά μάτια του και μπορεί να κάνει κύκλους στον αέρα χάρη στα ισχυρά φτερά του».
Σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία STM έχει σχεδιαστεί προκειμένου να χρησιμοποιηθεί σε αποστολές γενικής αναγνώρισης και παρατήρησης.
Τα πιο εντυπωσιακά χαρακτηριστικά του είναι το πρωτότυπο λογισμικό σχεδιασμού αποστολής, η αυτόνομη νοημοσύνη και οι επιχειρησιακές δυνατότητες. Πρόκειται για ένα εθνικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος περιστρεφόμενων πτερύγων πολλών ροτόρων που λειτουργεί αυτόνομα ή με τηλεχειριστήριο το οποίο μπορεί να μεταφέρει και να χειριστεί ένα άτομο.
Αυτά τα εθνικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη δεν επιτρέπουν στους τρομοκράτες να διαφύγουν. Έχουν την ικανότητα να εισέρχονται και στις πιο μικρές οπές και να εξουδετερώνουν τους τρομοκράτες στις φωλιές τους.
Τα Alpagu και Kargu μπορούν να είναι έτοιμα προς εκτόξευση σε διάστημα μικρότερο του ενός λεπτού. Μπορούννα εφορμά κάθετα κατά στόχων με πυρομαχικά εναντίον προσωπικού αναπτύσσοντας ταχύτητα 120-140 χιλιόμετρα ανά ώρα.
Τα πυρομαχικά που μεταφέρουν καταστρέφουν όλους τους στόχους εντός 20 τετραγωνικών μέτρων. Η Τουρκία εξακολουθεί να είναι ο φόβος και ο τρόμος όλων των τρομοκρατικών οργανώσεων που καταπολεμά χάρη σε αυτά τα εθνικά προϊόντα που κατασκευάζει.
*Ο Ταρκάν Ζενγκίν είναι διευθυντής εκπαίδευσης της Türk Harb-İş.
Σχόλιο : Δεν γνωρίζουμε πόσα ποια από αυτά τα Εθνικά προγράμματα της Τουρκίας θα υλοποιηθούν μέχρι το 2023 ,λόγω και της Οικονομικής Κρίσης …Αλλά
Η Τουρκία έχει ξεφύγει στους Εξοπλισμούς στηριζόμενη καθαρά στα δικά της μυαλά και στους δικούς της καθαρά πόρους !
Αν η Ελλάδα με την τεχνογνωσία που κατείχε και κατέχει δεν είχε τους Συνδικαλιστές να κάνουν Κουμάντο ακόμη και στα Εθνικά Εργοστάσια και στις Εταιρίες ,θα ήταν επικεφαλής της Τεχνολογίας και των Εξοπλισμών εδώ και χρόνια τώρα !
Αλλά ας όψεται το άτιμο το προσωπικό συμφέρον και η ατολμία των Πολιτικών ….Που εμείς ψηφίζαμε!