«Ετοιμάζουμε νέο πύραυλο όπως τον Tayfun και θα έχει μεγαλύτερη εμβέλεια» υποστηρίζουν Τούρκοι αναλυτές, στέλνοντας ένα νέο απειλητικό μήνυμα στην Ελλάδα.
Συγκεκριμένα η παρουσιάστρια του Haber Global, έχοντας καλεσμένο τον τούρκο στρατιωτικό αναλυτή Μετέ Γιαράρ σχολίασε: «Aς μιλήσουμε για τον πύραυλο Tayfun καθώς η πρώτη δοκιμαστική του βολή είχε γίνει τον Οκτώβριο. Ο πρόεδρος Ερντογάν είχε δηλώσει πως ‘ο Έλληνας τρέμει από τον φόβο του’.
Γι’ αυτό θα ξεκινήσουμε με τον Tayfun. Πρέπει να το πούμε αυτό. Φτάσαμε στο σημείο που μπορούμε να οδηγηθούμε σε διαφορετικό επίπεδο στους αιθέρες»
Ο Τούρκος αναλυτής με τη σειρά του απάντησε: «Στην αμυντική βιομηχανία τώρα τα 1.000 χιλιόμετρα ίσως να είναι και λίγα, γι’ αυτό και αποφεύγουν να μιλούν για το βεληνεκές του Tayfun»
Στη συνέχεια η τουρκική κρατική τηλεόραση, παρουσίασε έναν χάρτη που δείχνει την εμβέλεια που έχει ο Tayfun «Δηλαδή ο στόχος είναι μεγαλύτερος και από τα 1.000 χιλιόμετρα; Εγώ αυτό καταλαβαίνω;» ρώτησε τον αναλυτή η παρουσιάστρια.
«Επειδή ετοιμάζονται διαδοχικά διάφορα σχέδια και νέοι πύραυλοι. Δηλαδή εκτός από τον Tayfun θα δημιουργηθεί κι άλλος πύραυλος. Μάλλον θα έχει μεγαλύτερη εμβέλεια» απάντησε ο αναλυτής.
Τουρκικά ΜΜΕ: Ξεκάθαρο μήνυμα από την Τουρκία: Εάν η Αθήνα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα, θα θεωρηθεί αιτία πολέμου
Την ίδια στιγμή, η τουρκική εφημερίδα Yeni Safak μιλά προκλητικά για «ξεκάθαρο μήνυμα από την Τουρκία αν η Ελλάδα επεκτείνει η Ελλάδα στα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια». «Η Τουρκία έστειλε το μήνυμα αποφασιστικότητας στην περιοχή της Γαλάζιας Πατρίδας» αναφέρεται.
Η εφημερίδα στη συνέχεια διερωτάται «Ποια είναι λοιπόν η πηγή της κρίσης στο Αιγαίο, τι θέλει η Ελλάδα και τι αντιτίθεται η Τουρκία;»
«Η Ελλάδα αύξησε τις χωρικές της θάλασσες, που καθορίστηκαν ως 3 μίλια στη Λωζάνη το 1936, σε 6 ναυτικά μίλια. Λόγω της θετικής ατμόσφαιρας που επικρατούσε τότε στις τουρκοελληνικές σχέσεις, η Τουρκία δεν αντιτάχθηκε στην απόφαση αυτή.» αναφέρει το άρθρο.
«Ωστόσο, μετά το Κυπριακό το 1964 και τον οπλισμό από την Ελλάδα των νησιών κοντά στις ακτές της Ανατολίας, η Τουρκία αύξησε τα χωρικά της ύδατα στα 6 ναυτικά μίλια.»