Το υπουργείο Εξωτερικών αποδοκιμάζει με διάβημα του το αίτημα της κρατικής τουρκικής εταιρείας προς την κυβέρνηση για έρευνες υδρογονανθράκων σε περιοχές εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Η αποδοχή του αιτήματος και η παραχώρηση αδειών στην ΤΡΑΟ θα ανεβάσει επιπλέον την ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες, κάνοντας την Ελλάδα να προχωρήσει σε πιο αποφασιστικά βήματα κατά της Τουρκίας.
Οι Έλληνες διπλωμάτες δεν πιάστηκαν στον… ύπνο και το υπουργείο Εξωτερικών γνώριζε εδώ και αρκετό καιρό τις κινήσεις της Άγκυρας.
Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι το υπουργείο Εξωτερικών έχει φτιάξει έναν οδικό χάρτη με διπλωματικές κινήσεις, τις οποίες θα κάνει στην περίπτωση που η Τουρκία προχωρήσει στις νέες της απειλές.
Σύμφωνα με το νομικό και διπλωματικό οπλοστάσιο που το υπουργείο Εξωτερικών έχει στη διάθεσή του, στην ακραία περίπτωση που η Τουρκία φτάσει να κάνει πράξει τις απειλές της, η Ελλάδα δεν θα αφήσει αναπάντητη μία τέτοια κίνηση.
Ήδη, μετά από πρόσκληση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών εκλήθη ο Τούρκος πρέσβης στην χώρα μας και του επιδόθηκε αυστηρότατο διάβημα διαμαρτυρίας.
Στην περίπτωση που η τουρκική κυβέρνηση εγκρίνει το αίτημα της εταιρείας για έρευνες στην περιοχή ανατολικά του άξονα Ρόδου – Κρήτης και εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, τότε θα καταθέσει ρηματική διακοίνωση στον ΟΗΕ για να διαμαρτυρηθεί για τις παράνομες τουρκικές ενέργειες.
Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών έχει αυτή τη στιγμή έναν κατάλογο ενεργειών στα χέρια του, ώστε αν η Τουρκία αποφασίσει να κλιμακώσει την ένταση τότε θα κλιμακώσει αντίστοιχα σε διπλωματικό επίπεδο και τις δικές της αντιδράσεις η ελληνική κυβέρνηση.
Στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά και στο γραφείο του Νίκου Δένδια, υπάρχει έντονα η αίσθηση, ότι αυτή τη φορά η Τουρκία βρίσκεται διεθνώς απομονωμένη πλήρως και σίγουρα δεν έχει την ευρωπαϊκή υποστήριξη.
Στην κυβέρνηση υποστηρίζουν ότι μετά την πρόσκληση των εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στον Έβρο, το χειμώνα που πέρασε, έχει γίνει αντιληπτό ποιος είναι ο στόχος του Ερντογάν, αντίληψη που ενισχύθηκε και μετά τις εκδηλώσεις για την επέτειο της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης.
Η απόπειρα συνεκμετάλλευσης που επιχειρεί η τουρκική πλευρά βάζοντας στο ίδιο τραπέζι όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με το Αιγαίο είναι πασιφανής.
Για τον Νίκο Δένδια, ο οποίος συνομιλεί με Ευρωπαίους ομολόγους του από την πρώτη στιγμή που υπεγράφη το τουρκολιβυκό μνημόνιο, είναι απολύτως σαφές ότι όλες αυτές οι κινήσεις αποσκοπούν ακριβώς σε αυτό: στην νομιμοποίηση της συμφωνίας, όπως επιθυμεί η Άγκυρα.
ΠΗΓΗ CNN