Μια ακόμη απίστευτη γκάφα της υπουργού μεταναστευτικής πολιτικής με πιθανές πολιτικές και διπλωματικές προεκτάσεις καταδεικνύει την απουσία και του παραμικρού σχεδίου από την πλευρά της κυβέρνησης στην κρίση του μεταναστευτικού. Λίγες ώρες μετά το «χαστούκι» από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ οι υπεύθυνοι αλλάζουν συνέχεια τον προορισμό του «Ελ. Βενιζέλος» με τους 2.500 πρόσφυγες.
Ο αρχικός σχεδιασμός των υπευθύνων ήταν το πλοίο να δέσει στην πρωτεύουσα της Βόρειας Ελλάδας και από εκεί με δεκάδες λεωφορεία του ΚΤΕΛ θα μεταφέρονταν στα ελληνοσκοπιανά σύνορα.
Τελικά όμως και μετά από πολλές ώρες αναστάτωσης, αυτό αναχώρησε λίγο μετά τις δέκα το βράδυ από το λιμάνι της Μυτιλήνης για τον Πειραιά, όπου και θα φτάσει μετά από ταξίδι δέκα ωρών.
Διπλωματικοί κύκλοι φέρεται να υποστηρίζουν ότι προκλήθηκαν έντονες αντιδράσεις τόσο από την πλευρά της κυβέρνησης των Σκοπίων όσο και από άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.
Ειδικότερα οι ίδιοι κύκλοι αναφέρουν ότι στην διεθνή διπλωματία υπάρχουν πράγματα που γίνονται και δεν λέγονται, αν και όλοι γνωρίζουν τι συμβαίνει.
Προφανώς η κυβέρνηση αποφάσισε να γνωστοποιήσει αυτή την τακτική της έπειτα από την πίεση που υφίσταται στο μεταναστευτικό από την ελληνική κοινή γνώμη.
Όμως απ΄οτι φαίνεται αντί να λύσει το πρόβλημα, με τους αδέξιους χειρισμούς των υπουργών της το όξυνε.
Το πλοίο ξεκίνησε την πορεία του από την Κω, έχοντας αναβιβάσει περίπου 1.800 Σύρους πρόσφυγες. Από τη Μυτιλήνη αναχώρησαν τελικά 708 Σύροι, αφήνοντας πίσω τους περισσότερους από 8000:
Πρόκειται για 750 κρατούμενους στο κέντρο πρώτης υποδοχής στη Μόρια, 1250 που περιμένουν τη σειρά τους για να μπουν στο κέντρο πρώτης υποδοχής, 2000 που μένουν στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ, 4000 ελεύθερους που ζουν στο κέντρο της πόλης εγκλωβισμένοι λόγω έλλειψης εισιτηρίων για να φύγουν και 1250 που έφτασαν σήμερα στο νησί από τα τουρκικά παράλια και μόλις ξεκίνησε η διαδικασία καταγραφής τους.
Ας σημειωθεί ότι λίγο πριν την αναχώρηση του πλοίου, απειλήθηκαν επεισόδια μέσα στο πλοίο από ομάδα περίπου 300 Σύρων, που διαμαρτυρόμενοι για την αλλαγή πορείας του πλοίου προς τον Πειραιά (αντί για τη Θεσσαλονίκη που είχε αρχικά ανακοινωθεί) κινήθηκαν προς το πλήρωμα που βρισκόταν εκείνη την ώρα στη ρεσεψιόν του καραβιού.
Τελικά η δημιουργία επεισοδίων αποφεύχθηκε μετά από παρέμβαση ανδρών των ειδικών δυνάμεων του Λιμενικού Σώματος