Το τουρκικό πλοίο γεωτρύπανο Fatih (Πορθητής) βρίσκεται από χθες το απόγευμα 45 ναυτικά μίλια στα δυτικά της Πάφου και πραγματοποιεί εργασίες σταθεροποίησης ώστε να ξεκινήσει γεώτρηση σε σημείο που βρίσκεται εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Πρόκειται για υλοποίηση απειλής που η Τουρκία έχει διατυπώσει εδώ και καιρό. Η περιοχή έχει δεσμευτεί με NAVTEX ως τις 3 Σεπτεμβρίου και το Fatih συνοδεύουν και άλλα πλοία υποστήριξης.
Η Λευκωσία γνώριζε τις προθέσεις της Άγκυρας και είχε ενημερώσει όλους τους εκπροσώπους των χωρών μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας ενώ είχε προβεί και σε ενημέρωση της ΕΕ και των υπουργείων εξωτερικών των ΗΠΑ και της Ρωσίας. Οι αντιδράσεις της Λευκωσίας θα ενταθούν και αναμένεται να ζητήσει από την ΕΕ να επιβάλλει κυρώσεις στη Τουρκία, ενώ θα παρεμποδίσει με κάθε τρόπο την ενίσχυση των σχέσεων Τουρκίας – ΕΕ.
Η γεώτρηση που θα γίνει από την Τουρκία δεν βρίσκεται εντός των θαλασσίων τεμαχίων που έχει αδειοδοτήσει η Λευκωσία ενώ δεν υπάρχει και καμία γεωτρητική η ερευνητική δραστηριότητα στην ίδια περιοχή. Ωστόσο με την ενέργεια της προσπαθεί να επιβάλλει γκρίζες ζώνες σε περιοχές τις οποίες αμφισβητεί.
Αναστασιάδης: Η Τουρκία με τις ενέργειές της δυσκολεύει τα πράγματα στο Κυπριακό
Ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε πως η Τουρκία με τα όσα πράττει με την αποστολή του πλοίου-γεωτρύπανου «Πορθητής» στην ΑΟΖ τη Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν διευκολύνει την επανέναρξη του διαλόγου.
Ο κ. Αναστασιάδης σημείωσε πως «οι παράνομες ενέργειές της Τουρκίας έρχονται αμέσως μετά την απόφαση ή την εισήγηση του Συμβουλίου Ασφαλείας ότι θα πρέπει να αποφεύγονται οι οποιεσδήποτε ενέργειες». Και είναι σαφέστατη η αναφορά προς ποία κατεύθυνση κλίνει, έτσι ώστε να διευκολυνθεί αυτό το οποίο όλοι επιδιώκουμε, την επανέναρξη του διαλόγου, συμπλήρωσε.
«Δεν θεωρώ ότι με τα όσα πράττει η Τουρκία μπορεί να υποβοηθηθεί αυτός ο διάλογος. Και είναι καιρός να το καταλάβουμε όλοι, ότι δυστυχώς υπάρχουν τα κωλύματα που ευλόγως δεν οδηγούν στην επανέναρξη του διαλόγου παρά τη δική μας πολιτική βούληση» είπε.
Ανέφερε ακόμη ότι η Λευκωσία έχει μελετήσει επισταμένως το ζήτημα, έγιναν και γίνονται ενέργειες, ενώ παρέπεμψε σε περαιτέρω ενημέρωση από τον υπουργό Εξωτερικών, ο οποίος, όπως είπε, έχει τον συντονισμό της όλης δράσης.