Η Ουκρανία επιβεβαίωσε ότι πίσω από τα πλήγματα στα δύο δεξαμενόπλοια βρίσκεται κοινή επιχείρηση της SBU και του Πολεμικού Ναυτικού, πλήττοντας την καρδιά των παράνομων ρωσικών διαδρομών ενέργειας.
Η Ουκρανία ανέλαβε επίσημα την ευθύνη για την επίθεση σε δύο δεξαμενόπλοια του αποκαλούμενου ρωσικού «σκιώδους στόλου» στη Μαύρη Θάλασσα, επιβεβαιώνοντας ότι χρησιμοποιήθηκαν μη επανδρωμένα σκάφη επιφανείας τύπου Sea Baby σε μια συντονισμένη επιχείρηση των ουκρανικών υπηρεσιών ασφαλείας και του Πολεμικού Ναυτικού. Στόχος ήταν τα δεξαμενόπλοια Kairos και Virat, τα οποία, σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές, αποτελούν κρίσιμους κρίκους στο ρωσικό δίκτυο μεταφοράς πετρελαίου που παρακάμπτει τις δυτικές κυρώσεις.
WATCH: SBU naval drones struck two sanctioned Russian “shadow fleet” oil tankers — KAIRO and VIRAT — in the Black Sea.
The operation was carried out jointly by the SBU’s 13th Military Counterintelligence Directorate and the Ukrainian Navy.
Video from the strike shows both… https://t.co/vjuT8wbJqU pic.twitter.com/6koddFVbDB
— Clash Report (@clashreport) November 29, 2025
Τα δύο πλοία ήταν κενά τη στιγμή της επίθεσης και βρίσκονταν καθ’ οδόν προς το ρωσικό λιμάνι του Νοβοροσίσκ, όπου επρόκειτο να φορτώσουν υδρογονάνθρακες. Πλάνα από την επιχείρηση δείχνουν ότι μετά τα πλήγματα υπέστησαν σοβαρές ζημιές, τέτοιες που –όπως τονίζει πηγή της SBU– τα καθιστούν «ουσιαστικά εκτός λειτουργίας».
Η ουκρανική πλευρά υπογραμμίζει ότι το πλήγμα δεν ήταν μόνο επιχειρησιακό αλλά και στρατηγικό, πλήττοντας έναν στόλο που λειτουργεί στο περιθώριο των διεθνών κυρώσεων και διασφαλίζει στη Μόσχα κρίσιμες ροές πετρελαίου. Η καταστροφή ή αδρανοποίηση τέτοιων πλοίων θεωρείται από το Κίεβο σημαντική πίεση στην πολεμική οικονομία της Ρωσίας, ιδιαίτερα σε μια περίοδο όπου η Δύση εντείνει τις προσπάθειες να περιορίσει τα ρωσικά έσοδα από τους υδρογονάνθρακες.
What a delight! Ukrainian sea drones strike Russia’s “shadow fleet”
Ukrainian media report that SBU Sea Baby maritime drones hit Russian tankers from the so-called “shadow fleet” in the Black Sea.
It is claimed to be a joint operation by the SBU and Ukraine’s Naval Forces.… pic.twitter.com/FsEIpPOm9b
— NEXTA (@nexta_tv) November 29, 2025
Σύμφωνα με τον αξιωματούχο της SBU που μίλησε στο Reuters υπό τον όρο της ανωνυμίας, τα χτυπήματα «θα αποτελέσουν ένα σημαντικό πλήγμα στη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου». Το Κίεβο συνεχίζει να στοχεύει κρίσιμες ρωσικές υποδομές και πλοία στη Μαύρη Θάλασσα, επιδιώκοντας να περιορίσει τις δυνατότητες της Ρωσίας να χρηματοδοτεί τον πόλεμο.














