Tην δημιουργία βάσης ελικοπτέρων της Αεροπορίας Στρατού στην Κρήτη, που θα διαθέτει και εγκαταστάσεις συντήρησης – και θα προστεθεί στις βάσεις των Μεγάρων, του Στεφανοβικείου και της Αλεξάνδρειας -, μελετούν οι επιτελείς του «Πενταγώνου»!
Mε στόχο και Στόχο την αναβάθμιση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων που εδρεύουν στο νησί μετά την ολοένα και κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα.
Δεν είναι τυχαίο ότι την περασμένη Δευτέρα, σε ομιλία του σε συνέδριο ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, έκανε ιδιαίτερη μνεία στον ρόλο της Κρήτης και της μετατροπής της σε «φρούριο» για την προβολή ισχύος προς και από τη θάλασσα στην Κεντρική και Ανατολική Μεσόγειο
. Και προχθές, εξάλλου, περιοδεία σε μονάδες του Στρατού Ξηράς στην Κρήτη πραγματοποίησε ο αρχηγός ΓΕΣ, αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, καθώς το Επιτελείο δίνει πάντα βάρος στη στρατηγική και επιχειρησιακή αξία της Μεγαλονήσου.
Βάση ελικοπτέρων
Ειδικότερα για τη λειτουργία βάσης ελικοπτέρων στην Κρήτη, το ΓΕΣ – σύμφωνα με τις πληροφορίες των «ΝΕΩΝ» – ενδιαφέρεται να προχωρήσει και να υλοποιηθεί.
Και γι’ αυτό έχει αρχίσει να επαναφέρει στο προσκήνιο την ιδέα που είχε διατυπωθεί και από παλαιότερες στρατιωτικές ηγεσίες.*
Το 547 Αερομεταφερόμενου Τάγμα Πεζικού μετεξελίχθηκε στα πλαίσια της αναδιοργάνωσης των ΕΔ. με διαταγή του τότε Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστράτηγου Φραγκούλη Φράγκου*, σε Αερομεταφερόμενο Τάγμα Πεζικού (Α/Μ Τ.Π), με έναν Αερομεταφερόμενο Λόχο κρούσης
Σκοπός ενός αερομεταφερόμενου τάγματος είναι η ετοιμότητα με την χρήση εναέριων μέσων, ανάληψης αποστολής εντός μιας ευρύτερης ζώνης ευθύνης (ΖΕ) πχ Αιγαίο και η αεραποβατική ανάπτυξη δύναμης για την δημιουργία προγεφυρώματος.
Ανώτατες στρατιωτικές πηγές εξηγούν μάλιστα ότι η υλοποίηση δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολη. «Τα ελικόπτερα ούτως ή άλλως μπορούν να πάνε παντού.
Και η Κρήτη έχει πολλά αεροδρόμια». Όμως, οι Ιπτάμενοι και οι Τεχνικοί της Α.Σ προσθέτουν, βασική προϋπόθεση μιας βάσης «είναι να υπάρχει και σταθμός συντήρησης».
Η χρησιμότητα των ελικοπτέρων είναι αναμφισβήτητη, αφού στην Κρήτη υπάρχουν αερομεταφερόμενα τάγματα και Μονάδες αλεξιπτωτιστών…Που θα φθάσουν με μια ανάσα στο Καστελόριζο
Υπάρχει δε η δυνατότητα με τα 4 Υπερσύγχρονα Ελικόπτερα ΝΗ-90 Ειδικών Επιχειρήσεων , όπως και με τα Μεταγωγικά Ελικόπτερα Σινούκ η μεταφορά των Ειδικών Δυνάμεων να γίνει ταχύτατα !
Μια βάση θα προσδώσει ταχύτητα σε επιχειρήσεις. Ως λύση παλαιότερα είχε προταθεί το σημερινό πολιτικό αεροδρόμιο στο Ηράκλειο, το οποίο θα μεταφερθεί στο Καστέλι.