Με επικεφαλής το HMS Queen Elizabeth, η αρμάδα θα επισκεφθεί 40 κράτη, από την Μεσόγειο όπου θα καταπλεύσει και στην Σούδα, μέχρι την Ινδία, τις Φιλιππίνες και την Ιαπωνία σε ένα ταξίδι 26.000 ναυτικών μιλίων που θα διαρκέσει περίπου 8 μήνες.
Να σημειωθεί πως ο κατάπλους στην Σούδα για ανεφοδιασμό, αναμένεται το αργότερο στις αρχές Ιουνίου και θα συνδυαστεί με την βρετανική απόδοση τιμών στην επέτειο των 200 ετών από την ελληνική επανάσταση του 1821.
Η αρμάδα θα συμμετάσχει επίσης σε ασκήσεις στην Μεσόγειο με το γαλλικό αεροπλανοφόρο FS Charles De Gaulle, καθώς και με πολεμικά πλοία και αεροσκάφη από συμμάχους όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Δανία, η Ελλάδα, το Ισραήλ, η Ιταλία, η Ιαπωνία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα..
Στην ναυτική αρμάδα της οποίας είναι επικεφαλής το αεροπλανοφόρο HMS Queen Elizabeth συμμετέχουν τα βρετανικά καταδρομικά HMS Defender και HMS Diamond, οι φρεγάτες HMS Kent και HMS Richmond ένα υποβρύχιο , και τα σκάφη ανεφοδιασμού Fort Victoria και RFA Tidespring.
Στην Carrier Strike Group συμμετέχουν και η ολλανδική φρεγάτα HNLMS Evertsen και το αντιτορπιλικό των ΗΠΑ USS The Sullivans.
Ποιο είναι το HMS Queen Elizabeth
Πρόκειται για το κορυφαίο αεροπλανοφόρο, επικεφαλής του στόλου του πολεμικού ναυτικού της Βρετανίας.
Η ναυπήγησή του ξεκίνησε το 2009 και εγκαινιάστηκε το 2014 με συνολικό κόστος που έφτασε στα περίπου 6 δισεκατομμύρια λίρες.
Το 65.000 τόνων HMS Queen Elizabeth έχει μήκος 250 και πλάτος 73 μέτρων, ενώ αναπτύσσει μέγιστη ταχύτητα 32 κόμβων.
Έχει πλήρωμα 1.600 ατόμων, ενώ μπορεί να μεταφέρει και περίπου 800 άτομα, ως στρατεύματα.
Επίσης το αεροπλανοφόρο μεταφέρει έως 36 μαχητικά F35B Lightning IIs και 14 ελικόπτερα Chinook, Apache AH MK1, Merlin HM2 – HC4, Wildcat AH1 – HMA2, Merlin Crowsnest AEW