Τα κινεζικά μαχητικά αεροσκάφη J-20, J-10 και J-16 πρωταγωνιστούν σε αερομαχία στο πλαίσιο άσκησης, το βίντεο της οποίας δημοσιοποίησε η Αεροπορία του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (PLAF).
Η Αεροπορία του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (PLAF) της Κίνας δημοσίευσε, την Κυριακή (19/01), ένα βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στο οποίο φαίνεται η αερομαχία δύο stealth J-20 Weilong με άλλα τρία μαχητικά – δύο J-16 και ένα J-10.
Οι «Global Times» επισημαίνουν ότι η δημοσιοποίηση του βίντεο συμπίπτει με τους εορτασμούς της κινεζικής Πρωτοχρονιάς, η οποία είναι στις 25 Ιανουαρίου.
#ChinaDefense J-20 fighter jets assigned to an ace unit have been conducting real-combat scenario training as the Chinese Air Force revealed footage for the first time. https://t.co/h2qaFMFSOy pic.twitter.com/HBfNicOXOc
— Global Times (@globaltimesnews) January 20, 2020
Επίσης, τιμάται και η πρώτη αερομαχία της PLAF που έγινε στις 21 Ιανουαρίου 1951 στην Κορέα, ανάμεσα στα κινεζικά MiG-15, που βασίζονται σε σοβιετικά πρότυπα και στα αμερικανικά F-84 Thunderjets.
Τα τρία εξελιγμένα αεροσκάφη αποκαλούνται ως «σωματοφύλακες του ουρανού» καθώς μπορούν να συναγωνιστούν ακόμα και τους πιο ισχυρούς στρατούς του κόσμου.
Ο Φου Τσιανσάο, ειδικός στην αεράμυνα, ανέφερε στους «Global Times», τη Δευτέρα (20/01), ότι οι άσκηση ήταν μέρος ενός τακτικού προγράμματος της PLAF σχετικά με τις δυνατότητες των J-20.
H ανακατασκευή των κινητήρων τους, άλλωστε, είναι ακόμα σε εξέλιξη. Τα περισσότερα J-20 συνεχίζουν να χρησιμοποιούν είτε τους κινεζικούς WS-10B είτε τους ρωσικούς AL-31FM2 / 3.
Σύμφωνα με τον Φου, οι «τρεις σωματοφύλακες» μοιράζονται μεγάλη τεχνολογία, συμπεριλαμβανομένων των ίδιων συστημάτων αεροηλεκτρονικής και των ραντάρ τύπου AESA. Ωστόσο, μόνο το J-20 είναι ένας αληθινός μαχητικό, παρόμοιο με το F-22 ή F-35 του αμερικανικού στρατού.
Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι τα J-10 και J-16 υστερούν, καθώς το πρώτο κατασκευάστηκε από την Chengdu Aerospace Corporation, όπως και το J-20, λειτουργεί από το 2006 και εξελίχθηκε ως απάντηση τόσο στα ρωσικά MiG-29 όσο και στα αμερικανικά F-16. Το J-16, επίσης, βασίζεται στο Su-30MKK της Ρωσίας.
Το J-20 εισήλθε στην υπηρεσία της PLAAF, τον Μάρτιο του 2017, και αναμένεται να γίνει η «σπονδυλική στήλη» των δυνατοτήτων της στον αέρα.
Η «South China Morning Post» σημείωσε, την Τρίτη (21/01), ότι η Chengdu πιστεύεται ότι είναι σε θέση να παράγει ένα J-20 κάθε μήνα. Σύμφωνα με τον στρατιωτικό σχολιαστής, Σονγκ Ζονπίνγκ, η Πολεμική Αεροπορία εκτιμάται ότι χρειάζεται μεταξύ 100 και 200 μαχητικών για να «μεγιστοποιήσει την ευελιξία της αποστολής».