Σε μία σειρά άκρως δυσοίωνων παραδοχών όσον αφορά το μεταναστευτικό – προσφυγικό και τις προοπτικές της Ελλάδας προχώρησε, χθες, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας μιλώντας στη Βουλή. Μάλιστα, αποκάλυψε την αδυναμία των υπηρεσιών να εντοπίσουν τους ανθρώπους που έχουν υποβάλει αίτημα ασύλου όταν εκδοθεί η απόφαση, «γιατί οι άνθρωποι αυτοί κρύβονται».
Την ίδια στιγμή, ενώ συνεχίζονται οι μεταφορές αιτούντων άσυλο στην ενδοχώρα από τα νησιά, αυξημένες είναι και οι αφίξεις τόσο στα νησιά όσο και από τον Εβρο. Βουλευτές της αντιπολίτευσης ζητούν να διερευνηθούν οι καταγγελίες για κακοδιαχείριση των κοινοτικών κονδυλίων του πρώην διευθυντή της υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης κ. Ανδρέα Ηλιόπουλου.
«Πολύ δύσκολη έως οριακή» χαρακτήρισε την κατάσταση στα νησιά, και ιδιαίτερα στη Μόρια της Λέσβου και στη Σάμο, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Χάρη Θεοχάρη. Ο κ. Βίτσας τόνισε ότι οι μεταναστευτικές ροές είναι αυξημένες και από τον Εβρο, και εμμέσως πλην σαφώς παραδέχθηκε ότι το μέτρο των μεταφορών στην ενδοχώρα δεν μπορεί να αποτελέσει λύση δεδομένου ότι οι νεοαφιχθέντες καλύπτουν τις θέσεις όσων μεταφέρονται άμεσα. «Ολόκληρο το 2016 από τον Εβρο πέρασαν 3.300 άνθρωποι, το 2017 5.500 και το 2018, έως τώρα, περίπου 12.000. Το 2017 μετακινήθηκαν εκτός Λέσβου 4.365 άνθρωποι, ενώ μέχρι στιγμής το 2018 έχουν μετακινηθεί 5.441. Μόνο τον μήνα Σεπτέμβριο μετακινήθηκαν 2.214 άνθρωποι από τη Λέσβο», ανέφερε. Προσέθεσε ότι μέσα στις επόμενες 10 ημέρες σχεδιάζεται ότι ακόμα 1.030 άτομα θα μετακινηθούν από τη Μόρια. Ο κ. Βίτσας και για ακόμα μία φορά υποσχέθηκε επίσπευση των διαδικασιών ασύλου με τη δημιουργία επιτροπών εξέτασης σε δεύτερο βαθμό αποκλειστικά για τη Λέσβο. «Θέλω να ολοκληρωθεί το κομμάτι κοινής δήλωσης Ευρωπαϊκής Ενωσης – Τουρκίας με αυτούς που δεν δικαιούνται διεθνή προστασία και πρέπει να επιστραφούν», τόνισε ο υπουργός και συμπλήρωσε ότι «στόχος είναι να ολοκληρώνεται η ταχεία διαδικασία σε 90 ημέρες». Οσον αφορά τη δημιουργία νέων κέντρων υποδοχής και ταυτοποίησης (ΚΥΤ) στα νησιά ο υπουργός ήταν κατηγορηματικός ότι αυτό δεν θα συμβεί. «Εκτός από τη Σάμο όπου το υπάρχον ΚΥΤ θα κλείσει και θα δημιουργηθεί άλλο, τα άλλα από απόψεως θέσεων είναι αρκετά μεγάλα».
Στο μεταξύ, τη σύγκληση της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης ζητεί από τον πρόεδρό της βουλευτή Αντ. Συρίγο ο Θεόδωρος Π. Παπαθεοδώρου, βουλευτής Αχαΐας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, υπεύθυνος κοινοβουλευτικού τομέα Δικαιοσύνης, Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ενημέρωσης, προκειμένου να διερευνηθούν οι καταγγελίες του πρώην διευθυντή της υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής και Ταυτοποίησης κ. Ανδρέα Ηλιόπουλου για κακοδιαχείριση. Ο εκπρόσωπος Τύπου του Ποταμιού Δημήτρης Τσιόδρας για το ίδιο θέμα ζήτησε την παρέμβαση της Δικαιοσύνης, «προκειμένου να διερευνηθούν οι καταγγελίες που κάνει ένα στέλεχος με θητεία σε ένα τόσο νευραλγικό πόστο, ώστε να δοθούν απαντήσεις για το πού πήγε το 1,6 δισ. ευρώ που δόθηκε από την Ε.Ε., τη στιγμή που οι πρόσφυγες ζουν σε αυτές τις άθλιες συνθήκες».
Αντιδράσεις στη Χίο
Eξώδικο κείμενο εστάλη με δικαστικό επιμελητή στους διευθυντές των σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και στους προϊσταμένους των αντίστοιχων διευθύνσεων, προκειμένου να μη λειτουργήσουν οι δομές εκπαίδευσης προσφύγων που έχουν δημιουργηθεί σε πέντε σχολεία της Χίου. Το αίτημα, που υπογράφουν 1.500 άτομα, έχει κοινοποιηθεί στον υπουργό Παιδείας και στους βουλευτές Χίου. Για ρατσιστικές και ξενοφοβικές πρακτικές κάνει λόγο η νομαρχιακή επιτροπή Χίου του ΣΥΡΙΖΑ, αναφερόμενη στη συλλογή υπογραφών κατά της εκπαίδευσης των προσφυγόπουλων που βρίσκονται στο νησί. Καλεί τους πολίτες του νησιού να αγνοήσουν και να απομονώσουν «αυτούς τους ελάχιστους που εκμεταλλεύονται την αμφιβολία και τα ερωτηματικά παραπληροφορημένων ή ελλιπώς πληροφορημένων γονέων» και να αγκαλιάσουν τα προσφυγόπουλα. «Το δικαίωμα όλων των παιδιών, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς, στην εκπαίδευση είναι αυτονόητο και η θεσμοθέτηση καθολικής εκπαίδευσης, συνιστά βασική πρόνοια κάθε σύγχρονης πολιτείας», τονίζει.
ΠΗΓH kathimerini