Η Συνθήκη της Λωζάνης, που μεταξύ άλλων ορίζει τα δικαιώματα της Ελλάδας και της Τουρκίας σε νησιά του ανατολικού Αιγαίου, χρειάζεται «επικαιροποίηση», δήλωσε ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στον ΣΚΑΪ και τον Αλέξη Παπαχελά ενόψει της άφιξής του στην Αθήνα.
«Όταν μιλάω για επικαιροποίηση, μπορούμε να συζητήσουμε τα πάντα, από το Α έως το Ω. Μπορεί η Ελλάδα να ενοχλείται με κάποια θέματα, με συγκεκριμένες προβλέψεις, αλλά μπορούμε να καθίσουμε κάτω και να συζητήσουμε», είπε.
Διευκρίνισε πάντως πως η συζήτηση που επιθυμεί δεν θα αφορά την Ελλάδα, αλλά ολόκληρη την περιοχή. Η Λωζάνη περιλαμβάνει άλλωστε εδαφικές διευθετήσεις που αφορούν την Τουρκία στο Ιράκ και τη Συρία.
Αν και δεν εξήγησε τι αλλαγές επιδιώκει, ο πρόεδρος της Τουρκίας ανέφερε ότι οι αποστάσεις ανάμεσα σε ορισμένα νησιά είναι «προβληματικές», προσθέτοντας μάλιστα ότι οι διαφορές που αφορούν τα χωρικά ύδατα των δύο κρατών, τον εναέριο χώρο και την υφαλοκρηπίδα μπορούν να επιλυθούν «εύκολα».
Η τοποθέτηση Ερντογάν έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την πάγια θέση της Ελλάδας, η οποία θεωρεί τα συμφωνηθέντα στη Λωζάνη to 1923 αδιαμφισβήτητα και θεμέλιο των διμερών σχέσεων, θέση που επαναβεβαίωσε σήμερα σε συνέντευξή του στο τουρκικό πρακτορείο Anadolu ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
«Δεν πρέπει να είμαστε υπεραισιόδοξοι», είπε ο τούρκος πρόεδρος, «αλλά μπορούμε να έχουμε αμοιβαίες υποχωρήσεις».
Σχολίασε με νόημα ότι εάν οι δύο πλευρές δεν διδαχθούν από τα λάθη του παρελθόντος κινδυνεύουν, αν και αποσαφήνισε ότι ο πόλεμος πρέπει να βγει από το λεξιλόγιο Ελλάδας και Τουρκίας.
Αναφερόμενος στους οκτώ τούρκους στρατιωτικούς που ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του περσινού Ιουλίου, υποστήριξε ότι επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Αλέξη Τσίπρα αφότου κατέφθασαν οι στρατιωτικοί στη χώρα μας και ο έλληνας πρωθυπουργός του υποσχέθηκε έκδοση τους στην Τουρκία μέσα σε 15 έως 20 ημέρες.
Απέρριψε δε το επιχείρημα της Αθήνας ότι η απόφαση για μη έκδοση των οκτώ ελήφθη από την ανεξάρτητη Δικαιοσύνη, λέγοντας πως αν τέτοιες υποθέσεις αφεθούν στη Δικαιοσύνη «δεν θα υπάρξει κανένα αποτέλεσμα». «Η Δικαιοσύνη δεν νοιάζεται τόσο», είπε, προσθέτοντας ότι σε χρειάζονται παρεμβάσεις της εκτελεστικής εξουσίας ώστε να λυθεί ο γόρδιος δεσμός.
Ο Ερντογάν έστειλε ωστόσο σινιάλο πως δεν προτίθεται να μετατρέψει θέμα των οκτώ στρατιωτικών σε ανυπέρβλητο εμπόδιο σε ενδεχόμενο βελτίωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων, λέγοντας χαρακτηριστικά πως πέραν αυτού οι πολιτικές, οικονομικές και στρατιωτικές σχέσεις θα συνεχίσουν να ενδυναμώνονται με αποφασιστικό τρόπο.
Ερωτηθείς δε για τις δεκάδες χιλιάδες συλλήψεις που ακολούθησαν το πραξικόπημα στην Τουρκία, ο κ. Ερντογάν υποστήριξε ότι τουρκική Δικαιοσύνη είναι ανώτερη από οποιουδήποτε ευρωπαϊκού κράτους.
«Δουλεύουν πολύ δίκαια», είπε προσθέτοντας ότι οι συλλήψεις και οι απολύσεις έγιναν κατόπιν ερευνών σε βάθος. Στις τουρκικές φυλακές βρίσκονται περισσότεροι από 100 δημοσιογράφοι.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αφήσει κατ’ επανάληψη αιχμές τη διολίσθηση της Τουρκίας στον σεβασμό του κράτους δικαίου και έχει «παγώσει» τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Άγκυρα.