Έντονη κινητοποίηση προκάλεσε στο Λονδίνο η εμφάνιση του ρωσικού κατασκοπευτικού πλοίου Yantar κοντά στις βρετανικές ακτές. Το περιστατικό σημειώθηκε στα βόρεια της Σκωτίας, όπου το πλοίο βρέθηκε στα όρια των βρετανικών υδάτων, συνεχίζοντας μια παρουσία που – σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Άμυνας – έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετές εβδομάδες.
Ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας, Τζον Χίλι, επιβεβαίωσε την ανάπτυξη φρεγάτας του Βασιλικού Ναυτικού και αεροσκαφών της RAF, τα οποία έχουν αναλάβει τη στενή επιτήρηση του πλοίου. Όπως δήλωσε, το Yantar είναι σχεδιασμένο για επιχειρήσεις συλλογής πληροφοριών και ειδικά για τη χαρτογράφηση υποθαλάσσιων καλωδίων, κρίσιμων για τις τηλεπικοινωνίες και τα ενεργειακά δίκτυα της χώρας.
Κατά την παρακολούθηση, το ρωσικό πλοίο φέρεται να έστρεψε λέιζερ προς τους Βρετανούς πιλότους, ενέργεια που το Λονδίνο χαρακτηρίζει «εξαιρετικά επικίνδυνη». Ο Χίλι τόνισε ότι αυτή είναι η δεύτερη φορά μέσα σε ένα έτος που το συγκεκριμένο σκάφος εισέρχεται στα βρετανικά ύδατα, υπογραμμίζοντας ότι οι βρετανικές δυνάμεις είναι πλήρως προετοιμασμένες. «Σας βλέπουμε, ξέρουμε τι κάνετε και αν το Yantar κινηθεί νότια, είμαστε έτοιμοι», δήλωσε χαρακτηριστικά, απευθυνόμενος προς το Κρεμλίνο.
Στο πλαίσιο της τοποθέτησής του, ο Βρετανός υπουργός αναφέρθηκε στο ευρύτερο διεθνές περιβάλλον, το οποίο χαρακτήρισε «λιγότερο προβλέψιμο και πιο επικίνδυνο». Επισήμανε ότι τον τελευταίο χρόνο ο πλανήτης έχει έρθει αντιμέτωπος με μια σειρά σοβαρών κρίσεων, από την ένοπλη σύγκρουση Ισραήλ–Ιράν και την ανάφλεξη μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν, έως την αυξημένη κινεζική κατασκοπευτική δραστηριότητα στα εσωτερικά της Βρετανίας και τη συνεχιζόμενη κλιμάκωση του πολέμου του Πούτιν στην Ουκρανία.















