Από το 2014, η Ρωσική Ομοσπονδία με την ανοχή του Πουτιν έχει δει αύξηση του αριθμού των επιχειρήσεων που εκτελούνται από ιδιωτικούς στρατιωτικούς “εργολάβους”
. Αυτοί που είναι de facto μισθοφόροι της Μόσχας έχουν δεσμευτεί να εκτελέσουν μια σειρά από καθήκοντα, δεδομένου ότι προσφέρουν στήριξη στους αυτονομιστές που υποστηρίζονται από τη Μόσχα στο Donbas της Ουκρανίας ή φυλάσσουν στρατιωτική και πετρελαϊκή υποδομή στη Συρία.
Επίσης, η θέση τους χρησιμοποιείται για την επέκταση της επιρροής της Ρωσίας στο αφρικανικό έδαφος προστατεύοντας παράλληλα τα συμμαχικά καθεστώτα της Μόσχας στη Λατινική Αμερική. Εκτός από το γεγονός ότι αποτελούν προϊόν εξαγωγής, οι στρατιωτικές υπηρεσίες έχουν αναδειχθεί στη Ρωσία ως στρατηγικό εργαλείο για την ενίσχυση της δύναμης της στην Ασία και την Αφρική.
Με τη στήριξη των τοπικών καθεστώτων και των ενόπλων δυνάμεών τους, η Μόσχα επιδιώκει να εγκαταστήσει τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις της και να δημιουργήσει ευνοϊκές συνθήκες τόσο για τις συμφωνίες εξοπλισμών όσο και για τις μακροπρόθεσμες επενδύσεις …
Οι ιδιωτικές στρατιωτικές επιχειρήσεις είναι τεχνικά παράνομες υπό το πρίσμα του ρωσικού νόμου, το οποίο χρησιμεύει ως πρόσφορο δικαιολογία για τις ελίτ του Κρεμλίνου να αρνούνται οποιαδήποτε σχέση με «εργολάβους» σε μια προσπάθεια να μειωθούν τόσο το πολιτικό όσο και το κόστος της φήμης για παραβίαση του διεθνούς δικαίου.
Ωστόσο, οι δραστηριότητες του ομίλου Wagner της Ρωσίας στη Συρία δείχνουν ότι η ικανότητα να αρνείται αδικαιολόγητα τις ενέργειές του είναι περιορισμένη σε περιόδους γενικευμένης ψηφιοποίησης και μεθόδων έξυπνης ευφυΐας (OSIT) ενώ ταυτόχρονα επιστρέφει για να προσλάβει ChVK’s (Chastnaja Voennaya Kompaniya) που ορίζονται ως ιδιωτικές στρατιωτικές επιχειρήσεις, μπορεί τελικά να γίνει ένα δίκοπο σπαθί.
Η λειτουργία τους στη νόμιμη γκρίζα ζώνη αναδεικνύεται ως στοιχείο ανταγωνισμού μεταξύ ειδικών δυνάμεων της Ρωσίας που επιδιώκουν να αποκτήσουν τον έλεγχο του τομέα των ιδιωτικών στρατιωτικών επιχειρήσεων. Αυτό δημιουργεί ένα σύνολο συγκεκριμένων μορφών άσκησης επιχειρησιακού ελέγχου επί των “εργολάβων”.
Ο Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ότι παρεμβαίνουν στον εμφύλιο πόλεμο στη Λιβύη. «Τώρα βλέπετε, δυστυχώς, ότι αν και η Ρωσία δεν είναι ορατή, υπάρχει μια εταιρεία μισθοφόρων που έχει δημιουργήσει», δήλωσε ο Ερντογάν.
«Στη Λιβύη λειτουργούν κατά κάποιον τρόπο ως μισθοφόροι του Χαφτάρ μέσω μιας εταιρείας που ονομάζεται Wagner. Είναι προφανές από πού προέρχονται τα χρήματα», ανέφερε. «Δεν είναι σωστό να παραμείνουμε ως απλό ακροατήριο απέναντι σε όλα αυτά».
Οι Τούρκοι ανησυχούν και δεν το Κρύβουν αν είναι να βρεθούν απέναντι στους εμπειροπόλεμους Μισθοφόρους του Κρεμλίνου