Σκληρή απάντηση της ΕΑΑΣ Ξάνθης στην τοπική αρχαιολογική υπηρεσία σχετικά με τη τοποθέτηση μεγαλύτερης σημαίας.
Το Παράρτημα της ΕΑΑΣ Ν. Ξάνθης, που εκπροσωπεί και τον άτυπο Σύλλογο ‘’ Φίλοι της Σημαίας ‘’ Ξάνθης, στη συνέχεια του από 29 Ιαν.2015 εκδοθέντος δικού τους ΔΕΛΤΙΟΥ ΤΥΠΟΥ, μετά την αρνητική εισήγηση στο Τοπικό Συμβούλιο Μνημείων στην ΚΟΜΟΤΗΝΗ και σε απάντηση των επιλεκτικά επικαλουμένων στοιχείων και σε τινά σημεία ανακριβή, στο ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ της 2 Φεβ. της ΕΦΟΡΕΙΑΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΞΑΝΘΗΣ, παραθέτει για την πλήρη ενημέρωση του κοινού τα παρακάτω:
Στην επίπεδη κορυφή ( ελλειψοειδής διαστάσεων 85Χ 45 μ) του υψ. ΚΑΛΛΙΑΔΙΟΝ (ή Αυγό), δεν υπάρχει ο Φρουριακός Περίβολος, όπως μνημονεύεται. Το σωζόμενο αυτό εύρημα, όπως φαίνεται και στο Τοπογραφικό που σας υποβλήθηκε (συνημμένο στην αίτηση), είναι στις ΒΔ παρυφές του υψώματος 25 μ χαμηλότερα άρα μη ορατό από την κορυφή, ενώ το δυτικό άκρο απέχει 150 μ (το βορειοδυτικό 82 μ ) από τη θέση της Σημαίας.
Ο ισχυρισμός ότι έγινε πρόταση από την Υπηρεσίας και ‘’δεν εισακούστηκε’’, είναι εν μέρει ανακριβής. Η Αρχαιολόγος εκπρόσωπος της ΛΑ ΕΚΠΑ, απλά μας διατύπωσε στην κοινή αναγνώριση, προφορικά μια σκέψη της για μια θέση ,που ήταν σε αμιγώς βραχώδες έδαφος ακριβώς στην υπερκείμενη όχθη του κρημνού άνωθεν της Ξάνθης, ενώ ο αντίστοιχος εκπρόσωπος της 15ης ΕΒΑ, δεν απάντησε ή σχολίασε θετικά ή αρνητικά. Συνεπώς η στιχομυθία δεν εξελήφθη εκ μέρους μας, ως τεκμηριωμένη θέση των ( τότε) συναρμόδιων αρχαιολογικών Υπηρεσιών.
Το Παράρτημα ΕΑΑΣ Ν. Ξάνθης και οι ‘’Φίλοι της Σημαίας’’, στο αρχικό τους έγγραφο (αρ. πρωτοκ 807/ 20 Αυγ.2014), εξήγησαν τις απόψεις τους στην τότε ΛΑ ΕΚΠΑ και προκάλεσαν την κοινή αναγνώριση που έγινε στις 10 Σεπ.2014. Απορεί και αμφισβητεί για τη σκοπιμότητα του τωρινού ισχυρισμού ότι δήθεν παρεκάμφησαν (Ιούλιο του 2014) εκ μέρους μας, οι δύο συναρμόδιες αρχαιολογικές υπηρεσίες. Η δημιουργία εντυπώσεων δεν συμβαδίζει με τις Δημ. Υπηρεσίες.
Δημοσιοποιεί, ύστερα από τα παραπάνω , για την αποκατάσταση της αλήθειας την αίτηση ( με το λεπτομερές Τοπογραφικό του Υψ. ΑΥΓΟ, την ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ και Φωτογραφίες του χώρου), που υποβλήθηκε, στις 2 Οκτ.2014, στην Αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων ΞΑΝΘΗΣ, πλήρως τεκμηριωμένη. .
Δεν παρέβλεψε ουδόλως (στην αίτησή του) την ύπαρξη και το σεβασμό του συγκεκριμένου αρχαιολογικού χώρου, που σημειωτέον είναι ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ Πόλης και σύμφωνα με τον Ν.3028/2002 ( στα άρθρα 12, 13 ): «στους χερσαίους αρχαιολογικούς χώρους που βρίσκονται εκτός σχεδίου πόλεως, η άσκηση γεωργίας κτηνοτροφίας, θήρας ή άλλων συναφών δραστηριοτήτων, καθώς και η οικοδομική δραστηριότητα είναι δυνατή, μετά από άδεια, που χορηγείται με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού, ύστερα από γνώμη του Συμβουλίου.»
Θεώρησε ότι το υπάρχον, από πολλών δεκαετιών στην παραπάνω θέση, Εθνικό μας Σύμβολο, για να είναι ΟΡΑΤΟ από την ΞΑΝΘΗ, είναι αναγκαίο να λάβει τις διαστάσεις που καθορίζει ο Ν. 851/1978, ‘’ Περί Εθνικής Σημαίας’’, που σαφώς ορίζει ότι στα « Φρούρια και τις Ακροπόλεις, μέγεθος και Ιστός είναι Νο 1 ».( ήτοι, ύψος ιστού 15-18 μ) .
Ερωτά πάλι και παρακαλεί την ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΞΑΝΘΗΣ, αντί να εμμένει και να αναγράφει τις απαγορεύσεις στο γράμμα του νόμου, όπως και τις ‘’σωτήριες αποτρεπτικές δικές της παρεμβάσεις της τελευταίας στιγμής’’, να απαντήσει στην ουσία και το πνεύμα της νομοθεσίας, στην οποία στηρίζονται στα συγκεκριμένα δικά μας επιχειρήματα της παραγρ.3 (της αίτησης μας), πρακτική που εφάρμοσε εξάλλου και στην εισήγησή της στο Τοπικό Συμβούλιο( την οποία ανεξήγητα, δεν μερίμνησε να μας κοινοποιήσει). Ειδικότερα, παρακαλούμε να συμπληρώσει την ενημέρωσή της, απαντώντας στο τιθέμενο από την συντριπτική πλειοψηφία Αρχών και Λαού της Ξάνθης, εύλογο ερώτημα :
«Ποιό είναι το σημαντικό εύρημα που υπάρχει, στον αρχαιολογικό χώρο (εκτός σχεδίου Πόλης, στις ΒΔ παρυφές του υψ. ‘’Αυγό’’), που δεν επέτρεψε να συμφωνήσετε με το ζητούμενο για το Εθνικό μας Σύμβολο (1 τ.μ έδαφος), όταν η Σημαία υπάρχει στο προβλεπόμενο μέγεθος και Τιμά, τους παγκοσμίως γνωστούς και μεγάλης επισκεψιμότητας Αρχαιολογικούς Χώρους της Πατρίδας μας, που μάλιστα βρίσκονται ΕΝΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ Πόλης ;( ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ, ΛΙΝΔΟΣ, ΠΑΛΑΜΗΔΙ, ΜΥΣΤΡΑΣ, κ.ά).
Παρακαλούμε συμπερασματικά, εκ μέρους της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ξάνθης, την ενημέρωση του κοινού, στα παραπάνω, όπως και στην χορήγηση ενός αντιγράφου της εισήγησης της.( εφόσον παραλείψει να το πράξει, τότε εμείς θα συνεχίσουμε την πλήρη ενημέρωσή του κοινού, με όλα τα ενδιάμεσα στάδια της διαδικασίας).
Δείτε εδω την Αίτηση ( Τοπογραφικό) στην εφορία Αρχαιοτήτων, την ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ και την γνωμάτευση του Υπουργείου.Γνωμάτευση ΥΠΑ ( για ιστό στο ΑΥΓΟ)
Τοπογραφικό Σχέδιο