Ο Υφυπουργός Επικρατείας Τέρενς Κουίκ, έκανε σήμερα (18.03.15) τις εξής παρεμβάσεις στην εκπομπή του δημοσιογράφου Παύλου Τσίμα στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ.
Το ηχητικό είναι στο terensquick.blogspot.gr.
Το απομαγνητοφωνημένο κείμενο έχει ως εξής:
Η ΛΟΓΙΚΗ ΚΑΙ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΣΙΠΡΑ – ΜΕΡΚΕΛ
«Έχω την εντύπωση, ότι αρχίζει να επικρατεί η λογική μέσα στον ευρωπαϊκό χώρο.
Βλέπετε ότι ακόμα και ο Ντάισεμπλουμ, έστω και με τη δική του γλώσσα, «σπρώχνει» το πράγμα μέχρι τέλος Ιουνίου.
Βεβαίως και αντιλαμβάνεται ο καθένας, ότι εξακολουθεί να υφίσταται πόλεμος νεύρων ή εκβιασμός, αλλά είναι πάρα πολύ σημαντική όλη αυτή η παρέμβαση, που γίνεται εκ μέρους της Καγκελαρίου της κας Μέρκελ. Είναι αρκετές μέρες τώρα, που υποστηριζότανε στην αγορά (είχα τοποθετηθεί και εγώ με μία σχετική δήλωσή μου), ότι έχουμε άλλη «γλώσσα» σε επίπεδο των ηγετών των χωρών.
Η κα Μέρκελ με τον κ. Τσίπρα θα μιλήσουν πολιτικά και πιστεύω, ότι πράγματι θα βρεθούν οι λύσεις εκείνες, που πάνω από όλα θα διασφαλίζουν και τα όσα υποσχεθήκαμε στον Ελληνικό λαό.
ΘΑ ΤΗΡΗΘΟΥΝ ΟΙ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΜΑΣ ΤΩΝ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΩΝ
Π. Τσίμας: Γίνεται αυτό; Δηλαδή μπορείτε και με τους εταίρους να συμφωνήσετε και αυτά που υποσχεθήκατε να κάνετε; Μοιάζει το ένα να αποκλείει το άλλο.
Τ. Κουίκ: Κύριε Τσίμα, υπενθυμίζω, ότι ο Πρωθυπουργός στην πρώτη του ομιλία του στις προγραμματικές δηλώσεις, είχε πει, ότι το πρόγραμμα Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, – αλλά αυτό το λέμε και εμείς ως ΑΝΕΛ με το δικό μας το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης – θα χτιστεί σε ένα βάθος τετραετίας. Δεν μπορείς να περιμένεις να γίνουν όλα μέσα στον πρώτο μήνα ή στο πρώτο δίμηνο ή στο πρώτο τρίμηνο. Είναι λογικό αυτό.
Και βεβαίως πάντοτε υπολογίζοντας τις δεσμεύσεις που έχουμε για μεταρρυθμίσεις. Ο τόπος χρειάζεται μεταρρυθμίσεις. Η ουσιαστικότερη κύριε Τσίμα είναι η πάταξη τριών διαφορετικών πραγμάτων: Φοροδιαφυγής, λαθραίων καυσίμων και παραεμπορίου.
Εκεί νομίζω ότι είναι πραγματικά κάτι για το οποίο οι εταίροι μας πιστεύουν, ότι εμείς δεν είμαστε καμιά λίστα SIEMENS, άρα εμείς, ναι, μπορούμε να το προχωρήσουμε.
Π. Τσίμας: Όλοι συμφωνούν, ότι αυτά έπρεπε να γίνουν και όλοι συμφωνούν, ότι αυτό είναι η πρώτη προτεραιότητα, απλώς δεν έχουμε δει μέχρι τώρα κάτι χειροπιαστό.
Τ. Κουίκ: Κύριε Τσίμα, επιτρέψτε μου, επειδή έχω γνώση του λόγου. Ο κ. Νικολούδης ως Υπουργός Επικρατείας για την πάταξη της Διαφθοράς αλλά και ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Παρασκευόπουλος και ο Υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος, ο οποίος βρίσκει πράγματα μέσα στα συρτάρια του από μίζες, εξοπλιστικά, ανταποδοτικά και λοιπά, θα βγάλουνε στην επιφάνεια πράγματα που θα «τρίβουν τα μάτια τους» οι Έλληνες.
Π. Τσίμας: Για να τα δούμε, ενδιαφέρον θα έχει και βεβαίως θα έχει γενική υποστήριξη κάθε προσπάθεια προς αυτήν την κατεύθυνση που περιγράφετε, δηλαδή πάταξη φοροδιαφυγής, διαφθοράς, μίζας και οτιδήποτε άλλο.
Τ. Κουίκ: Βέβαια, και μάλιστα έγινε και ένας πρώτος υπολογισμός, ότι μόνο από την πάταξη του παραεμπορίου μπορεί η Ελλάδα να κερδίζει έως 2,5 δις τον χρόνο. Πέρα από τα δις που αφορά το λαθραίο καύσιμο, το οποίο από φέτος θα αρχίσει να συλλαμβάνεται και θα αποδοθεί ως εγγραφή στον επόμενο Προϋπολογισμό.
ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΠΙΣΩ ΟΣΟ ΚΙ ΑΝ ΧΤΥΠΙΟΥΝΤΑΙ ΣΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΤΙΣ 100 ΔΟΣΕΙΣ ΠΟΥ ΘΑ ΦΕΡΕΙ ΕΣΟΔΑ
Π. Τσίμας: Προέκυψε χθες το βράδυ ένα θέμα καθώς αποκαλύφθηκε, ότι ο κ. Ντέκλαν Κοστέλλο, Εκπρόσωπος της Κομισιόν σε αυτήν την ομάδα των Βρυξελλών, την ομάδα των Τεχνοκρατών, διατύπωσε αντιρρήσεις και χαρακτήρισε ως «μονομερείς ενέργειες» τα δύο Νομοσχέδια που έχουν έρθει ήδη στη Βουλή και θα αρχίσουν να συζητιούνται. Υπάρχει περίπτωση να τα πάρετε πίσω, υπάρχει περίπτωση να τα ξανασυζητήσετε;
Τ. Κουίκ: Ούτε ένα στο εκατομμύριο δεν κάνουμε πισω κύριε Τσίμα. Και θα σας πω κάτι πάρα πολύ απλά και θα το πω και ας έχω θέση στην Κυβέρνηση…
Και να χτυπιούνται κάτω, οτιδήποτε αφορά στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης όταν έχουμε έναν λαό που πεινάει, εμείς θα το προχωρήσουμε.
Δεν θα ρωτήσουμε κανέναν, αν θα ταΐσουμε τον Έλληνα τον πεινασμένο, δεν θα ρωτήσουμε κανέναν, αν θα πρέπει να ηλεκτροδοτήσουμε τα μαυρισμένα σπίτια. Είναι υποχρέωση του κάθε ευνομούμενου κράτους να γίνουν αυτά τα πράγματα.
Και το δεύτερο, σε ό,τι αφορά στις 100 δόσεις.
Π. Τσίμας: Ναι γιατί αυτό όπως ξέρετε, είναι ένα σήριαλ και από την προηγούμενη κυβέρνηση, το έφερνε το έπαιρνε πίσω, το ξανάφερνε. Αντιρρήσεις είχε και τότε η Τρόικα.
Τ. Κουίκ: Ναι, το πήρε πίσω και μάλιστα κατά ένα τρόπο εθνικά απαράδεκτο. Η Βουλή των Ελλήνων το ψηφίζει και μετά με email της Τρόικας, η Βουλή των Ελλήνων – δηλαδή η κυβερνητική πτέρυγα – το πήρε πίσω.
Δεν καταλαβαίνω τι τους έχει πιάσει… Δεν τους ενδιαφέρει να πάρουμε πίσω έστω και 1ευρώ; Τα προσδοκώμενα οφέλη από αυτήν τη ρύθμιση θα είναι τουλάχιστον από 2,5 δις μέχρι 5 δις. Τα έχουμε ανάγκη αυτά τα λεφτά… Δεν τα θέλουμε; Δηλαδή τι ακριβώς μας λένε αυτοί οι Τεχνοκράτες των Θεσμών;
Π. Τσίμας: Αυτό που λέτε είναι λογικό επιχείρημα. Γιατί δεν το κουβεντιάζει κάποιος μαζί τους; Να τους δείξει τα νούμερα να τους πείσει;
Τ. Κουίκ: Φαντάζομαι, κ. Τσίμα, ότι το έχουν κουβεντιάσει σε πάρα πολλά επίπεδα. Εγώ θα σας πω τώρα, θα σας αποκαλύψω μια συνομιλία, που είχα με στέλεχος Υπουργικό της προηγούμενης κυβέρνησης, σε σχέση με αυτό.
Ξέρετε, τι έλεγαν οι Τροικανοί; Ότι επιβραβεύουμε, με αυτές τις μεγάλες δόσεις, την φοροδιαφυγή! Και τους εξηγούσαμε, ότι δεν πρόκειται περί φοροδιαφυγής, αλλά ότι υπάρχει αδυναμία του Έλληνα να φοροδοτήσει τα τελευταία δύο, δυόμιση χρόνια, από το μπαράζ των φοροεπιδρομών και πρέπει, πράγματι, να βάλουμε μια γενναία φορορύθμιση, για να μπορέσει να πάρει μπρος η ραχοκοκαλιά της οικονομίας, που είναι η μεσαία επιχειρηματικότητα.
ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΣΗΚΩΣΟΥΜΕ ΚΕΦΑΛΙ. ΜΑΣ ΘΕΛΟΥΝ ΚΑΤΩ
Π. Τσίμας: Άρα, δεν θέτουν οικονομικό, θέτουν ηθικό θέμα.
Τ. Κουίκ: Έτσι μου το έλεγαν τα στελέχη της προηγούμενης κυβέρνησης και δεν ξέρω τι λένε στην νέα κυβέρνηση… Αλλά είναι, θεωρώ, έξω από κάθε πραγματικότητα, να λες «λεφτά θα μαζέψω» και να σου λένε «όχι»!!!
Άρα, κι εγώ θα το πω στα ίσα: Δεν θέλουν να σηκώσουμε κεφάλι! Θέλουν να μας έχουν με το κεφάλι κάτω κ. Τσίμα!
ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΚΟΣΜΟ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΠΑΡΕΛΑΣΕΙΣ. ΑΠΟ ΤΗ ΣΟΒΙΕΤΙΑ ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΓΑΛΛΙΑ. ΤΟ ’21 ΔΕΝ ΧΟΡΕΥΑΝ ΤΑΝΓΚΟ ΚΑΙ ΒΑΛΣ
Π. Τσίμας: Ένα τελευταίο ερώτημα, έχει γίνει πολλή συζήτηση φέτος, για το πώς θα γιορταστούν οι παρελάσεις, το δημοτικό γλέντι μετά… Από πολλούς έχουν διατυπωθεί οι επικρίσεις, ότι αυτό θυμίζει λίγο τις γιορτές της Δικτατορίας για την πολεμική αρετή των Ελλήνων…
Τ. Κουίκ: Πρέπει να σας πω, ότι παρελάσεις γίνονται σε όλα τα μέρη του κόσμου, από την Σοβιετία μέχρι την Γαλλία, όπου η Γαλλία είναι μια από τις εξαιρετικά δημοκρατικές χώρες.
Σε ό,τι αφορά στους δημοτικούς χορούς και τις γιορτές, που θα γίνουν μετά, έχω να υπενθυμίσω στους λαλίστατους επικριτές, ότι οι ήρωες του ’21 δεν χορεύανε ούτε… τανγκό ούτε… πόλκα! Χορεύανε καλαματιανό, τσάμικο, κλέφτικο… Αυτά χορεύανε!!!
Αν, λοιπόν, νομίζουν, ότι η παράδοση δεν μπορεί να αναβιώνει και στον δρόμο μέσα, με τους πολίτες ενωμένους και θέλουν πάλι τα σκηνικά τα περσινά και τα προπέρσινα, δηλαδή να είναι σιδερόφραχτες οι πλατείες…
Π. Τσίμας: Αυτό δεν το θέλει κανένας! Και η κριτική είναι διπλή, πρώτον, κατά πόσον είναι σωστό ο στρατός να εμπλέκεται σε αυτές τις γιορτές και δεύτερον…
Τ. Κουίκ: Ο στρατός δεν είναι κομμάτι του ελληνικού λαού κ. Τσίμα;
Π. Τσίμας: Δεν είναι συνεπές για τους εταίρους σας, του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι ήταν κατά των παρελάσεων!
Τ. Κουίκ: Ο στρατός είναι κομμάτι του ελληνικού λαού και στο κάτω – κάτω της γραφής, εκείνοι που κατηγορούν τις παρελάσεις και νομίζουν, ότι ο στρατός χρησιμοποιείται για μια επίδειξη ακραίας πολιτικής φιλοσοφίας, που δεν τους πάει, δεν τους αρέσει ούτε που η μπάντα του θα παίξει και δημοτικά (τραγούδια); Ούτε αυτό τους πάει,δηλαδή;!
Ε, να δώσει η κυβέρνηση εντολή να παίξουν βαλς!!!
√