Για «αβάσιμες και απαράδεκτες διεκδικήσεις» κατηγορεί η Ελλάδα την Τουρκία, μετά την ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών η οποία επαναφέρει στο προσκήνιο το αίτημα της Άγκυρας για αποστρατικοποίηση νήσων στο ανατολικό Αιγαίο.
Σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Αλέξανδρος Γεννηματάς σημειώνει πως οι τουρκικές θέσεις δεν έχουν οιοδήποτε έρεισμα στο διεθνές δίκαιο, προσθέτοντας πως η Άγκυρα υπονομεύει την σταθερότητα στην περιοχή και την συνοχή του NATO.
Υπογραμμίζει πως η Ελλάδα «δεν πρόκειται ποτέ και έναντι οιουδήποτε να απεμπολήσει το δικαίωμα λήψης των ενδεδειγμένων μέτρων για τη νόμιμη άμυνά της και την προάσπιση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητάς της».
Πάγια θέση της Αθήνας είναι ότι στα Δωδεκάνησα υπηρετούν ορισμένες δυνάμεις εθνοφυλακής, οι οποίες έχουν δηλωθεί βάσει της συμφωνίας για τις συμβατικές δυνάμεις στην Ευρώπη, η οποία υπογράφηκε το 1990 μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.
Για τα υπόλοιπα νησιά που αποτελούν αντικείμενο διένεξης, η ελληνική διπλωματία υποστηρίζει πως είτε δεν υφίσταται συνθήκη για αποστρατικοποίησή τους, είτε έχει ακυρωθεί, όπως συμβαίνει στην περίπτωση της Λήμνου και της Σαμοθράκης.
Όσον αφορά τις αμφισβητήσεις που ήγειρε εκ νέου η τουρκική πλευρά για το νομικό καθεστώς του ανατολικού Αιγαίου, ο κ. Γεννηματάς επισημαίνει πως αυτό έχει διευθετηθεί ρητά με τις συνθήκες της Λωζάννης και των Παρισίων (για τα Δωδεκάνησα).
Προσθέτει αιχμηρά πως η Τουρκία δεν ήταν αντισυμβαλλόμενο μέρος στην συνθήκη των Παρισίων και συνεπώς δεν αντλεί κανένα δικαίωμα από αυτήν.
Η ανακοίνωση της τουρκική πλευράς κάνει αναφορά και στο NATO, κατηγορώντας την Αθήνα ότι επιδιώκει να χρησιμοποιήσει την ναυτική επιχείρηση της Συμμαχίας για την αντιμετώπιση των διακινητών προσφύγων στο Αιγαίο ως εργαλείο για να προκαλέσει «τετελεσμένα».
Για «αβάσιμους ισχυρισμούς ως προς τη θεσμική λειτουργία του ΝΑΤΟ» κάνει λόγο ο κ. Γεννηματάς, αναφέροντας επίσης πως η Άγκυρα ούτως ή άλλως παρακωλύει την ανάπτυξη των NATOϊκών δυνάμεων χωρίς δικαιολογία.