Η ηγεσία του υπουργείου Άμυνας, σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας, εξετάζει μέτρα για να ξανακαταστήσει τις στρατιωτικές σχολές ελκυστικές για τους νέους. Στόχος είναι να προσφερθούν κίνητρα ώστε οι υποψήφιοι να επιλέξουν τις στρατιωτικές σχολές στις δηλώσεις τους για τις Πανελλαδικές εξετάσεις.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», φέτος περίπου 450 θέσεις παρέμειναν κενές στις ανώτατες στρατιωτικές σχολές, όπως οι Σχολές Ευελπίδων, Ναυτικών Δοκίμων και Ικάρων, καθώς και στις ανώτερες στρατιωτικές σχολές υπαξιωματικών.
Το πρώτο μέτρο αφορά στην ανακοίνωση που αναμένεται να κάνουν τις επόμενες ημέρες οι υπουργοί Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας και Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης ότι δικαίωμα να δηλώσουν στρατιωτικές σχολές θα έχουν οι υποψήφιοι σε όλα τα επιστημονικά πεδία.
Δεύτερον, θα ανακοινωθεί από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας αναπροσαρμογή των μισθών των σπουδαστών στις στρατιωτικές σχολές στα πρότυπα των αστυνομικών σχολών. Δηλαδή, οι μισθοί των σπουδαστών θα κινούνται στα 2/3 του πρώτου μισθού ενός νέου αξιωματικού από το 1/4 που βρίσκονται σήμερα. Σήμερα ένας εύελπις λαμβάνει συμβολική αποζημίωση 150 ευρώ τον μήνα. Το ποσό θα αυξηθεί στα 600 ευρώ, δηλαδή περίπου στα 2/3 του μισθού ενός ανθυπολοχαγού που αποφοιτά από τη Σχολή Ευελπίδων (περίπου 880-900 ευρώ).
Τρίτον, μέριμνα θα υπάρξει και για τις υποδομές στις στρατιωτικές σχολές. Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα σχεδιάσει ανακαίνιση στις στρατιωτικές σχολές, καθώς οι κακές υποδομές που διαθέτουν σήμερα, αποτελούν σημαντικό αντικίνητρο για τους επιτυχόντες.
Τέταρτον, στο πλαίσιο και της ενίσχυσης της εγχώριας επιστημονικής έρευνας για την αμυντική βιομηχανία, θα επιδιωχθεί βελτίωση των προγραμμάτων σπουδών και η δυνατότητα που παρέχεται στα Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΣΕΙ) να χορηγούν και διδακτορικούς τίτλους. Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι τα ΑΣΕΙ θα παράγουν βιομηχανική έρευνα, που στη συνέχεια θα απορροφηθεί προς όφελος των Ενόπλων Δυνάμεων.