Το σύνθημα ΕΛΛΑΣ-ΚΥΠΡΟΣ-ΕΝΩΣΙΣ, επίκαιρο όσο ποτέ!
Συνεχίζοντας την μακραίωνη παράδοση εθνικοαπελευθερωτικών αγώνων, ο Κυπριακός λαός ξεσηκώθηκε την 1η Απριλίου 1955 εναντίον του Αγγλικού ζυγού.
Ένοπλη αγωνιστική του πρωτοπορία ήταν μία ολιγομελής αλλά με καθολική λαϊκή αποδοχή και συμμετοχή οργάνωση, η Εθνική Οργάνωσις Κυπρίων Αγωνιστών, η θρυλική ΕΟΚΑ, με Αρχηγό της τον μπαρουτοκαπνισμένο συνταγματάρχη Γεώργιο Γρίβα, τον θρυλικό Διγενή και μέλη ελάχιστες εκατοντάδες νεαρών κυρίως αγωνιστών.
Στρατηγικός στόχος της ΕΟΚΑ, ήταν η εκπλήρωση της επιταγής του Δημοψηφίσματος της 15ης Ιανουαρίου 1950, το οποίο με συμμετοχή πάνω από 90% και αν και διεξήχθη κάτω από τον βαρύ ίσκιο της Αγγλοκρατίας, αποφάσισε σε ποσοστό 97,5% ΕΝΩΣΗ της Κύπρου με την Ελλάδα.
Παρά την λυσσώδη αντίδραση των κατακτητών, τις απάνθρωπες μεθόδους καταστολής, τις εκτελέσεις, τα βασανιστήρια, τα φυλακισμένα μνήματα και τα πολυάριθμα επίλεκτα στρατεύματα που αναγκάστηκε η Μεγάλη Βρετανία να μεταφέρει στο νησί, αναγκάστηκε μετά από 4 χρόνια να συνθηκολογήσει και να παραχωρήσει στην Κύπρο την ανεξαρτησία της.
Μια ανεξαρτησία που χάρη στις προδοτικές ενέργειες του Ελλαδικού και Κυπριακού Κατεστημένου (Καραμανλής, Αβέρωφ, Μακάριος) ποτέ δεν ολοκληρώθηκε ούτε βέβαια ευοδώθηκε με την ΕΝΩΣΗ όπως ήταν και ο στόχος του αγώνα.
Η νόθα και ατελής αυτή ανεξαρτησία υπήρξε σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνη για την τραγωδία και τις περιπέτειες του Κυπριακού Ελληνισμού αλλά και της ελλαδικής μητρόπολης.
65 χρόνια μετά, η επιταγή του Δημοψηφίσματος του 1950 για ΕΝΩΣΗ δεν αναιρέθηκε από καμία άλλη αντίστοιχη, αντίθετα προστέθηκε σ’ αυτήν το βάρος του ηχηρού ΟΧΙ των Κυπρίων στο σχέδιο Ανάν υπό την φωτεινή καθοδήγηση του άξιου της Πατρίδος Προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου και έτσι παραμένει ακόμα σε ισχύ.
Για χρόνια από την έναρξη του Αγώνα της ΕΟΚΑ, ο αγώνας και οι θυσίες των ηρώων του Μαρτυρολογίου της, ζητούν ακόμα την δικαίωσή τους.
Και αυτή μπορεί να είναι μόνο μια: ο ίδιος ο στρατηγικός της στόχος και η εκπεφρασμένη καθολική επιθυμία του Κυπριακού Λαού: Η ΕΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!
Αυτός πρέπει να είναι και ο στρατηγικός στόχος του Ελληνισμού στα χρόνια που έρχονται που όχι μόνο δικαιώνει τους αγώνες των ηρώων της ΕΟΚΑ αλλά προσφέρει και στον ίδιο ένα ασύγκριτο γεωπολιτικό, γεωστρατηγικό και γεωοικονομικό πλεονέκτημα που μπορεί να αναβαθμίσει ριζικά την θέση του στην παγκόσμια σκακιέρα.
Η έναρξη του αγώνα, όπως προαναφέρθηκε, ξεκίνησε τις βραδινές ώρες της 31ης Μαρτίου προς την 1η Απριλίου 1955, με επιθέσεις σε κυβερνητικά κτίρια, αστυνομικούς σταθμούς, τον ραδιοσταθμό και σε βρετανικό στρατόπεδο της Αμμοχώστου.
Κατά τη διάρκεια του αγώνα, στο στόχαστρο της ΕΟΚΑ βρέθηκαν εκτός από τους Άγγλους δυνάστες, οι Ελληνοκύπριοι συνεργάτες τους,
οι Τουρκοκύπριοι της οργάνωσης «Ταξίμ» που επιζητούσαν «ένωση» της Κύπρου με την Τουρκία, αλλά και μέλη του ΑΚΕΛ, που οι Μαχητές της ΕΟΚΑ τούς κατηγορούσαν ως συνεργάτες των Άγγλων.
Η διαμάχη «δεξιών» και «αριστερών» στην Κύπρο για τον ρόλο του ΑΚΕΛ στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα καλά κρατεί μέχρι σήμερα.
Καρδίτσα 1 Απριλίου 2015
Έγραψε ο Κώστας Καρδαράς Ιατρός Χειρουργός…Που έπαψε πια να υπάρχει σε αυτήν εδώ τη ζωή