Μετά & την επίσκεψη Τσαβούσουγλου στα Σκόπια …Το τσογανοειδές ύφος του Σκοπιανού Ντιμιτρόφ επανήλθε!

Μετά την επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στα Σκόπια την Κυριακή(18/6)…Το τσογναμοειδές ύφος του Ντιμιτρόφ επανήλθε!

233Εκεί ο Ντιμιτρόφ εμφανίστηκε εντελώς μεταλλαγμένος σε σχέση με την παρουσία του στην Αθήνας καθώς δήλωσε ότι στόχος του είναι η είσοδος των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, χωρίς επίλυση του ονοματολογικού, με την προσωρινή ονομασία τους.

Μάλιστα επικαλέστηκε ακόμα και «δικαστικές αποφάσεις», εξαπολύοντας, εμμέσως πλην σαφώς, απειλές. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά: «Επισκέφθηκα πριν λίγες ημέρες την Αθήνα όπου συναντήθηκα με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά. Από νομική άποψη έχουμε μία ξεκάθαρη κατάσταση:

Έχουμε την Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995 και έχουμε την ετυμηγορία του Διεθνούς Δικαστηρίου Δικαιοσύνης στη Χάγη το 2011, που λέει ότι η “Μακεδονία” δεν πρέπει να αντιμετωπίζει εμπόδια στο να λάβει πρόσκληση και να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, εφόσον αυτό γίνει με την προσωρινή ονομασία (σ.σ. ως Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας).

Θα προσπαθήσω να δείξω και να πείσω ότι είναι και προς το συμφέρον της Ελλάδας αυτό να γίνει και θα προσπαθήσω μαζί με τα νομικά, να παρουσιάσω και όσο το δυνατόν περισσότερα πολιτικά επιχειρήματα.

Αυτό είναι σημαντικό και για εμάς, ως χώρα, αλλά και για όλη την περιοχή, γιατί η ένταξή μας στο ΝΑΤΟ θα έχει μία θετική επιρροή για την ειρήνευση και την σταθερότητα στην περιοχή». (Όπα και απειλές ο ξυπόλυτος )

Από την πλευρά του ο Τούρκος ΥΠΕΞ Τσαβούσογλου, όπως αναμενόταν άλλωστε , υποσχέθηκε στα Σκόπια την πλήρη υποστήριξη της Άγκυρας, προκειμένου να ενταχθούν τα Σκόπια  στο ΝΑΤΟ.

Οi  Τσαβούσογλου και Ίβανοφ εξέφρασαν την ευχαρίστηση τους για τη συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες σε διάφορους τομείς.veteranos.gr

Ο  Ίβανοφ ευχαρίστησε την Τουρκία για τις βοήθειες που έστειλε και υπογράμμισε ότι η υποστήριξη ειδικότερα στο θέμα του συνταγματικού της ονόματος της «Μακεδονίας» και σχετικά με την ένταξη στο ΝΑΤΟ ήταν μεγάλης σημασίας.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες η διφορούμενη αυτή στάση, έχει προκαλέσει δυσαρέσκεια στην Αθήνα, καθώς πλέον προκαλεί εύλογα ερωτήματα ως προς το εάν πράγματι η νέα κυβέρνηση των Σκοπίων είναι διατεθειμένη να ακολουθήσει διαφορετική -διαλλακτική, όπως λέει- πολιτική σε σχέση με εκείνη της κυβέρνησης Γκρουέφσκι.

Foreign Minister of Macedonia Nikola Dimitrov (L) with Greek Foreign Minister, Nikos Kotzias, exit the Greek Foreign Ministry, after joint statements to the press, in Athens, on Wednesday, June 14, 2017. (Photo by Panayotis Tzamaros/NurPhoto via Getty Images)

Άρα παρά την προ ημερών (επίθεση φιλίας του  Ντιμιτρόφ) στην Αθήνα, διπλωματικοί κύκλοι, εκτιμούν ότι ακόμα είναι μακρύς ο δρόμος για την εξομάλυνση των σχέσεων των δύο χωρών.

 Σχόλιο :Εμείς τα γράφαμε αλλά στην Αθήνα και ειδικά στο ΥΠΕΞ περί άλλων ετύρβαζον !