Με 10 Ρουκέτες χτύπησαν τους Αμερικανούς στη Συρία

Οι αμερικανικές δυνάμεις που σταθμεύουν σε στρατιωτική εγκατάσταση στη βορειοανατολική Συρία δέχθηκαν επίθεση με ρουκέτες την Παρασκευή σε αυτή τη δεύτερη συνεχόμενη ημέρα επιθέσεων εναντίον αμερικανικών στρατευμάτων στη χώρα καθώς η ένταση συνεχίζει να κλιμακώνεται.

Συνολικά, 10 ρουκέτες στόχευσαν το Πράσινο Χωριό στη βορειοανατολική Συρία, αλλά δεν καταγράφηκαν τραυματισμοί ή ζημιές στις εγκαταστάσεις, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Κεντρική Διοίκηση.

Ωστόσο, ένας από τους πυραύλους ξέφυγε από την πορεία του και έχασε το Green Village κατά 5 χιλιόμετρα (3 μίλια), χτυπώντας ένα σπίτι και «προκαλώντας σημαντικές ζημιές» και τραυματίζοντας δύο γυναίκες και δύο παιδιά, πρόσθεσε.

Το Green Village βρίσκεται στο κοίτασμα φυσικού αερίου al-Omar και περίπου 900 Αμερικανοί στρατιώτες σταθμεύουν εκεί. «Αυτό το είδος αδιάκριτης επίθεσης με ρουκέτες θέτει σε κίνδυνο όχι μόνο τις δυνάμεις μας και τις δυνάμεις του συνασπισμού, αλλά επίσης θέτει σε κίνδυνο τον τοπικό άμαχο πληθυσμό καθώς και την ασφάλεια και τη σταθερότητα της Συρίας και ολόκληρης της περιοχής», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κεντρικής Διοίκησης συνταγματάρχης Τζο Μπουτσίνο.

«Όπως έχει καταστήσει σαφές ο Πρόεδρος Μπάιντεν, θα λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να υπερασπιστούμε τον λαό μας και θα απαντάμε πάντα σε χρόνο και τόπο της επιλογής μας», πρόσθεσε.

Οι ΗΠΑ πραγματοποίησαν αεροπορικές επιδρομές αντιποίνων την Πέμπτη εναντίον ομάδων που υποστηρίζονται από το Ιράν στην ανατολική Συρία ως απάντηση σε επίθεση με drone που σκότωσε έναν Αμερικανό εργολάβο και τραυμάτισε πέντε μέλη του στρατού.

Το Πεντάγωνο ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος αυτοκτονίας «χτύπησε εγκατάσταση συντήρησης σε βάση του Συνασπισμού κοντά στη Χασάκα στη βορειοανατολική Συρία» το απόγευμα της Πέμπτης, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό ενός άλλου Αμερικανού εργολάβου.

Σύμφωνα με τη δήλωση, «η κοινότητα των πληροφοριών εκτιμά ότι το UAV είναι ιρανικής καταγωγής». Ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν είπε ότι εξουσιοδότησε τις δυνάμεις της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ να πραγματοποιήσουν αεροπορικές επιδρομές ακριβείας «κατά εγκαταστάσεων που χρησιμοποιούνται από ομάδες που συνδέονται με το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν (IRGC)» υπό τις οδηγίες του προέδρου Τζο Μπάιντεν.

The US military says it carried out multiple air raids on targets in Syria after a drone attack on a US base near Hassakeh in northeastern Syria [File: Hamad I Mohammed/Reuters]

«Οι αεροπορικές επιδρομές διεξήχθησαν ως απάντηση στη σημερινή επίθεση καθώς και σε μια σειρά πρόσφατων επιθέσεων κατά των δυνάμεων του Συνασπισμού στη Συρία από ομάδες που συνδέονται με το IRGC», είπε ο Όστιν.