100 δις $ ρίχνει στο τραπέζι ο Ερντογάν για τα F-35… Στις ΗΠΑ

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας  Ερντογάν υποσχέθηκε την Πέμπτη να μην παρακάμψει τα σκληρά ζητήματα και να συζητήσει με τον αμερικανικό ομόλογο του την πρόσφατη αγορά των ρωσικών συστημάτων αεράμυνας S-400, γεγονός που δημιούργησε προβλήματα στη συμμετοχή της Τουρκίας στο αμερικανικό πρόγραμμα για τα μαχητικά F-35.

«Θα συζητήσουμε τις διμερείς μας σχέσεις και την κατάσταση στην περιοχή. Οι S-400, οι Patriot, τα F-35 βέβαια θα βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη και στόχος μας είναι να φέρουμε το εμπόριο στα 100 δισεκατομμύρια δολάρια», δήλωσε ο κ. Ερντογάν σε δημοσιογράφους κατά την επίσκεψή του στην Ουγγαρία σύμφωνα με το δίκτυο NTV.

Ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε τον Σεπτέμβριο ότι η Τουρκία μπορεί να αγοράσει συστήματα πυραυλικής άμυνας Patriot από τις Ηνωμένες Πολιτείες, μαζί με τα ρωσικά συστήματα S-400.

Τον Ιούλιο, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν την απόφασή τους να αναστείλουν τη συμμετοχή της Τουρκίας στο διεθνές πρόγραμμα των F-35 μετά την αγορά από την Άγκυρα των συστημάτων αεροπορικής άμυνας S-400 της Ρωσίας, προσθέτοντας ότι η χώρα θα απομακρυνθεί πλήρως από το πρόγραμμα μέχρι τα τέλη Μαρτίου 2020.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επανειλημμένα αντιταχθεί στο σύμμαχο του ΝΑΤΟ που αγοράζει ρωσικά αμυντικά συστήματα, λέγοντας ότι το S-400 είναι ασυμβίβαστο με τα πρότυπα ασφαλείας του ΝΑΤΟ και ενδέχεται να θέσει σε κίνδυνο τη λειτουργία των μαχητικών αεροσκαφών F-35.


Διάφορα Άρθρα