Η αγορά των πυρομαχικών τύπου Switchblade, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν από τη Διοίκηση των Ειδικών Δυνάμεων, θα κοστίσει 75 εκατομμύρια δολάρια, τα δύο τρίτα των οποίων θα πληρωθούν από τις ΗΠΑ (εφημερίδα Μιλλετ)
Η απόφαση του Υπουργείου Άμυνας, που ελήφθη υπό το φως των διδαγμάτων που αντλήθηκαν από τις πρόσφατες ένοπλες συγκρούσεις, συμπεριλαμβανομένου του πολέμου στην Ουκρανία, όπου έγινε εκτεταμένη χρήση κάθε τύπου μη επανδρωμένου αεροσκάφους και περιπλανώμενων πυρομαχικών από τα εμπόλεμα μέρη, θα σταλεί σύντομα στο κοινοβούλιο για έγκριση,
Ανέφερε ότι μια νέα παρτίδα όπλων θα σταλεί επίσης στο Κοινοβούλιο για έγκριση. Αντίστοιχα, οι ΗΠΑ θα αγοράσουν πυραύλους πυροβολικού και αντιαρματικές νάρκες από την Ελλάδα για λογαριασμό της Ουκρανίας. Η Ουκρανία ζήτησε βλήματα πυροβολικού διαφορετικού διαμετρήματος, πυραύλους για συστήματα αεράμυνας SA-8 Gecko καθώς και αντιαεροπορικά πυροβόλα 23 mm ZU-23-2 της Σοβιετικής εποχής.
Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις έλαβαν σημαντικά έσοδα από την πώληση πυρομαχικών και οπλικών συστημάτων στην Ουκρανία μέσω των ΗΠΑ ή της Τσεχίας, τα οποία σχεδόν ισοδυναμούν με όλα όσα παρείχαν στην Ουκρανία, είτε δωρεάν είτε μέσω οικονομικής βοήθειας μέσω του Υπουργείου Εξωτερικών.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ένας από τους δύο αρχιτέκτονες της βελτίωσης των σχέσεων με την Άγκυρα, εξακολουθεί να μην πιστεύει ότι μπορούν να λύσουν τα προβλήματά τους με την Τουρκία – γι’ αυτό χρειάζονταν περισσότερες επενδύσεις στις ένοπλες δυνάμεις της, ανέφεραν ο Έλληνας ηγέτης από μέσα ενημέρωσης. την περασμένη εβδομάδα.
Απηύθυνε ερωτήσεις δημοσιογράφων στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης για τις σχέσεις με την Τουρκία πριν από την προγραμματισμένη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Ανέφερε ότι υπάρχουν προκλήσεις στη διαδικασία προσέγγισης με την Τουρκία, αλλά είχαν μια ρεαλιστική προσέγγιση και επικεντρώθηκαν σε θετικές εξελίξεις.
Είπε ότι οι απόψεις της Τουρκίας για τη «Γαλάζια Πατρίδα» δεν έχουν αλλάξει, κάτι που ήταν μια πρόκληση για τον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου. Η «Γαλάζια Πατρίδα» αναφέρεται στο δόγμα της Τουρκίας για τα κυρίαρχα ύδατά της στις εν λόγω θαλάσσιες ζώνες, που εδώ και καιρό αποτελούν πηγή διαφωνιών με την Αθήνα.
Τόσο η Τουρκία όσο και η Ελλάδα είχαν κατηγορήσει η μία την άλλη για παραβίαση των θαλάσσιων συνόρων τους. «Δεν θα χρειαζόμασταν ένα μεγάλο μέρος των επενδύσεών μας για να ενισχύσουμε την αποτρεπτική ισχύ των ενόπλων δυνάμεών μας, αν πιστεύαμε ότι θα επιλύαμε τα προβλήματά μας με την Τουρκία για τις επόμενες δεκαετίες», είπε.
Μετά από μια μακρά περίοδο εντάσεων που χαρακτηρίζεται από διαφωνίες για την παράτυπη μετανάστευση, η Κυπριακή διαμάχη, η ενεργειακή εξερεύνηση και η εδαφική κυριαρχία στο Αιγαίο, η Τουρκία και η Ελλάδα έχουν κάνει βήματα οικοδόμησης εμπιστοσύνης για μια εύθραυστη εξομάλυνση των σχέσεών τους, η οποία πέρασε σε ένα νέο κεφάλαιο με την επίσκεψη-ορόσημο του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα τον Δεκέμβριο.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, οι πλευρές ανακοίνωσαν δήλωση φιλίας, διευκόλυνση βίζας για τους Τούρκους πολίτες για 10 ελληνικά νησιά στο βόρειο Αιγαίο για έως και επτά ημέρες και τη μειωμένη ροή των Λαθρομεταναστών προς την Ελλάδα. Ενώ οι αξιωματούχοι και των δύο πλευρών έχουν εκφράσει τη δέσμευσή τους για διατήρηση του θετικού κλίματος, τα ζητήματα είναι μακροχρόνια και βαθιά ριζωμένα, και καμία πλευρά δεν αναμένει ότι η διαδικασία θα είναι χωρίς αναταράξεις, ιδιαίτερα στο Αιγαίο, όπου τουρκικά και ελληνικά μαχητικά σε αερομαχίες μέχρι πολύ πρόσφατα.
Νωρίτερα τον Ιανουάριο, η Άγκυρα και η Αθήνα κατέληξαν σε αντίστοιχες συμφωνίες με την Ουάσιγκτον για μαχητικά αεροσκάφη, προκαλώντας ανησυχίες για νέες αψιμαχίες στην περιοχή.
Η Άγκυρα έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει τη γείτονά της να μην εισέλθει σε κούρσα εξοπλισμών με την Τουρκία, ιδιαίτερα για την οικοδόμηση στρατιωτικής παρουσίας στα αμφισβητούμενα νησιά του Αιγαίου από τη δεκαετία του 1960, κατά παράβαση των μεταπολεμικών συνθηκών.
Η αγορά από την Ελλάδα μαχητικών αεροσκαφών F-35 από τις ΗΠΑ και η αύξηση των αμυντικών προϋπολογισμών έχουν σκοπό να αντιμετωπίσουν την προστασία των τουρκικών συμφερόντων στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Ελλάδα λέει ότι πρέπει να υπερασπιστεί τα νησιά έναντι πιθανής επίθεσης από την Τουρκία, αλλά Τούρκοι αξιωματούχοι είπαν ότι η συνεχιζόμενη στρατιωτικοποίηση των νησιών θα μπορούσε να οδηγήσει στην αμφισβήτηση της ιδιοκτησίας της Άγκυρας.
Greece continues to boost its arsenal while it pursues rapprochement with Türkiye. Greek media reported on Saturday that the country was set to purchase loitering ammunition, also known as kamikaze or suicide drones, from the U.S. (φωτό απο την Τουρκική εφημερίδα Millet)