Απίστευτο «άδειασμα» επεφύλαξαν οι Αμερικανοί στους Τούρκους αποφασίζοντας ξαφνικά την απόσυρση από τη βάση του Ιντσιρλίκ μαχητικών αεροσκαφών F-15C τα οποία μόλις ένα μήνα πριν είχαν αφιχθεί εκεί για να προστατεύσουν την Τουρκία από εκ της Συρίας απειλές.
Αυτό αναφέρουν το αμερικανικό πρακτορείο Associated Press και η τουρκική εφημερίδα Zaman.
Παράλληλα αποσύρονται και έξι και αεροσκάφη κρούσης F-15Ε Strike Eagle. Την απόσυρση των αεροσκαφών ανακοίνωσε η Αμερικανική Διοίκηση Ευρώπης, μια μόλις ημέρα μετά την επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Άμυνας Άστον Κάρτερ στην Τουρκία και το Ιντσιρλίκ.
Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου δήλωσε πως η απόσυρση των αεροσκαφών και η επίσκεψη του υπουργού δεν σχετίζονται. Όμως κατά την επίσκεψή του ο Κάρτερ δεν έκανε καμία νύξη στους Τούρκους για την απόφαση των Αμερικανών να αποσύρουν τα αεροσκάφη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Αμερικανοί θα αντικαταστήσουν τα έξι F-15E μα αεροσκάφη κρούσης Α-10, ενώ τα μαχητικά F-15C δεν θα αντικατασταθούν. Το μήνυμα είναι σαφές, καθώς τα F-15E βομβάρδιζαν τους τζιχαντιστές και τα Α-10 που θα έρθουν θα συνεχίσουν να τους βομβαρδίζουν. Τα F-15C όμως που πήγαν για να «προστατεύσουν» την Τουρκία παύουν να την προστατεύουν.
Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου επέμεινε πως η απόσυρση των αεροσκαφών δεν αποτελεί μήνυμα, ή οτιδήποτε παρόμοιο. Μπορεί όμως κάποιος να τον πιστέψει; Ακόμα και όταν υποστήριξε ότι η άφιξη ευρωπαϊκών μαχητικών θα αντισταθμίσει την κατάσταση, δεν κυριολεκτούσε.
Διότι αν αναφερόταν στα γερμανικά Tornado, η Γερμανία έχει ξεκαθαρίσει ότι τα αεροσκαφη της θα αναλάβουν μόνο αναγνωριστικές αποστολές. Άλλωστε τα γερμανικά Tornado IDS δεν είναι μαχητικά πρώτης γραμμής, αλλά ειδικεύονται σε ρόλο κρούσης εδάφους.
Τα δε γαλλικά Rafale ή τα βρετανικά Typhoon που ενδεχομένως θα αναπτυχθούν στο Ιντσιρλίκ προορίζονται αποκλειστικά για την προσβολή στόχων του Ισλαμικού Κράτους.
Εξάλλου οι Βρετανοί χρησιμοποιούν, κυρίως, τη βάση του Ακρωτηρίου στην Κύπρο. Σε κάθε περίπτωση τα αμερικανικά F-15 θα επιστρέψουν στη Βρετανία όπου και στάθμευαν πριν.
Παρά τα λεγόμενα του εκπροσώπου πάντως η απόσυρση των αεροσκαφών έρχεται μετά την τουρκική εισβολή στο Ιράκ και την αμερικανική προτροπή, στα όρια της εντολής, να φύγουν, στην οποία οι Τούρκοι δεν υπάκουσαν.
Επίσης είναι πιθανό η απόσυρση να σχετίζεται με τις θετικές, όπως διαφάνηκε, επαφές που είχε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι στη Μόσχα, ελάχιστες ημέρες πριν.
Εξάλλου οι εταίροι στο ΝΑΤΟ κάθε άλλο παρά ευχαριστημένοι είναι με την τουρκική συμπεριφορά, ειδικά από τις 24 Νοεμβρίου, όταν κατέρριψε το ρωσικό αεροσκάφος και έπειτα. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην σύνοδο του ΝΑΤΟ που είχε αιτηθεί η Τουρκία αμέσως μετά το περιστατικό, υπήρξαν Νατοϊκοί εταίροι που σχεδόν εξύβρισαν τους Τούρκους.