Αυστηρό μήνυμα Μητσοτάκη: Απάντηση στην τουρκική προκλητικότητα με χάρτες και ντοκουμέντα

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να αποδομήσει σημείο προς σημείο τους αίολους ισχυρισμούς του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και να αναδείξει την αναθεωρητική πολιτική που ακολουθεί το τελευταίο διάστημα στην περιοχή ο Τούρκος πρόεδρος.

Στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να μην αφήσει τίποτε αναπάντητο, ωστόσο, είναι σαφές ότι δεν θα ακολουθήσει σε ύφος την ομιλία του Τούρκου προέδρου.

Αυτό κατέστη, άλλωστε, σαφές και από τα όσα δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου χθες κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης πολιτικών συντακτών.

«Ο πρωθυπουργός θα απαντήσει στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με επιχειρήματα, που εδράζονται στο διεθνές δίκαιο, στην αλήθεια αλλά και αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα στο Αιγαίο» τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η απάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού θα εστιάζεται σε τρία κομβικά θέματα:

1ον Την ανάδειξη της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να υπογραμμίσει πως η χώρα μας είναι ένας αξιόπιστος εταίρος και σύμμαχος, σε μια συγκυρία που η Ευρώπη αντιμετωπίζει πολλαπλές προκλήσεις λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

2ον Ιδιαίτερη αναφορά θα γίνει για την πρόσφατη κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας

3ον Την εργαλειοποίηση των μεταναστών από πλευράς της Άγκυρας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προχωρήσει σε αποκατάσταση της αλήθειας μετά από τους ψευδείς ισχυρισμούς Ερντογάν και τα περί βίαιων επαναπροωθήσεων από πλευράς του ελληνικού λιμενικού.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναφερθεί στις εμπρηστικές δηλώσεις της Άγκυρας και θα θυμίσει όλες τις απειλές εναντίον της Ελλάδας -ιδιαίτερα αναφορικά με την κυριαρχία των νησιών.

Αναμένεται να παρουσιάσει δε και τους χάρτες της «Γαλάζιας Πατρίδας» που κυκλοφορούν από καιρό εις καιρό κυβερνητικά στελέχη της Τουρκίας αλλά και στοιχεία για τις παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου.

Τα στοιχεία αυτά θα αποδείξουν με τον πλέον σαφή τρόπο ποιος έχει την ευθύνη για την όξυνση της έντασης στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και το Αιγαίο -κατάστασης που δεδομένης της γεωπολιτικής έντασης που επικρατεί λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία αποτελεί πηγή ανησυχίας για την Ελλάδα και την Ευρώπη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν αποκλείεται να έχει και έναν… άσσο στο μανίκι του -ένα στοιχείο «έκπληξη» που θα παρουσιάσει κατά τη διάρκεια της ομιλίας του για να αιφνιδιάσει την τουρκική διπλωματία.

Ωστόσο, θα τονίσει πως η Ελλάδα παραμένει ανοιχτή στο διάολο με την Άγκυρα, παρά τα «Μητσοτάκης γιοκ» του Τούρκου προέδρου.