Αυτά είναι τα 6 νέα Εξοπλιστικά που αποφάσισε το ΥΠΕΘΑ…

Ο ΥΕΘΑ Ν. Παναγιωτόπουλος ενημέρωσε τα μέλη της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων & Συμβάσεων της Βουλής σε συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα της Γερουσίας σχετικώς με έξι ενεργοποιήσεις προγραμμάτων αρμοδιότητος ΓΕΣ και ΓΕΑ.

 Στη συνεδρίαση συμμετείχαν ο Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Α/ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Μπλιούμης και ο Α/ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης.

Από τα προγράμματα μόνο ένα αφορα  το ΓΕΣ. Πρόκειται για το πρόγραμμα Εν Συνεχεία Υποστήριξης (FOS) των μεταφορικών ελικοπτέρων ΝΗ-90 ύψους 50 εκατ. €.

Τα υπόλοιπα πέντε προγράμματα, αφορούν την Πολεμική Αεροπορία

Προμήθεια συλλογών SPICE 1000 και 2000 της ισραηλινής Rafael για προσαρμογή σε βόμβες Mk83 και Mk84 που τις καθιστούν κατευθυνόμενες μέσω ηλεκτροπτικού αισθητήρα ή GPS (ΕΟ/GPS).

Η SPICE 1000 χρησιμοποιείται με βόμβα γενικής χρήσης Mk83 των 1000lb, ενώ η SPICE 2000 με βόμβα γενικής χρήσης Mk84 ή διακριτική BLU-109, και οι δύο των 2000lb.

Η εμβέλεια της SPICE 1000 εκτιμάται στα 100km και της SPICE 2000 στα 60km. Οι SPICE έχουν χρησιμοποιηθεί σε πολεμικές επιχειρήσεις από την Ισραηλινή και την Ινδική Αεροπορία

Προμήθεια πυραύλων αέρος – εδάφους μεγάλου βεληνεκούς ακριβείας Rampage κατευθύνσεως INS/GPS της ισραηλινής IAI.

Εν Συνεχεία Υποστήριξη (FOS) υφισταμένων πυραύλων MICA IR/RF και συναφούς υλικού.

Εργοστασιακή Συντήρηση υφισταμένων πυραύλων πλεύσεως SCALP EG. 

Προμήθεια Πυρομαχικών Αέρος και Υλικών Ηλεκτρονικού Πολέμου

Οι προμήθειες όπλων από το Ισραήλ, προορίζονται για τα F-16, ώστε να εμπλουτίσουν το οπλοστάσιο για σκοπούς προσβολής στόχων στο έδαφος.

 Tα προγράμματα των πυραύλων MICA IR/RF και SCALP EG αφορούν τα υφιστάμενα όπλα των Mirage 2000-5 Mk2.

 Επίσης τροποποίηση αριθμού υφισταμένων MICA IR/RF και SCALP EG της Πολεμικής Αεροπορίας, προκειμένου να μπορούν να φορτωθούν στα Rafale