Α/ΓΕΝ:Το Πολεμικό Ναυτικό είναι έτοιμο να υπερασπιστεί τη χώρα – Δεν θα δεχθούμε παραβίαση υφαλοκρηπίδας

Η προσοχή πλέον είναι στραμμένη στο τετ α τετ που θα έχουν ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την Τετάρτη στο Λονδίνο, στο περιθώριο της Συνόδου το ΝΑΤΟ.

Την ετοιμότητα του Πολεμικού Ναυτικού υπογράμμισε ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού Νικόλαος Τσούνης εν μέσω έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά και τη συμφωνία Τουρκίας και Λιβύης για τα θαλάσσια σύνορα.

Όπως δήλωσε ο Α/ΓΕΝ Αντιναύαρχος ΠΝ Τσούνης ερωτηθείς για την περίπτωση που εμφανιστεί τουρκικό πλοίο σε ελληνικά ύδατα: «ό,τι ισχύει για τις βραχονησίδες, το ίδιο ισχύει και για την υφαλοκρηπίδα. Δεν μπορούμε να δεχθούμε παραβίαση της υφαλοκρηπίδας».

Έκανε λόγο για σταθερή παρουσία του Πολεμικού Ναυτικού στην Ανατολική Μεσόγειο όπου ήδη υπάρχουν δύο ελληνικά πλοία στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, μια φρεγάτα και μια πυραυλάκατος που περιπολούν από το Λίβανο μέχρι και την Κύπρο…

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα η Τουρκία αμφισβήτησε ότι το Καστελόριζο έχει υφαλοκρηπίδα, υποστηρίζοντας ότι τα ελληνικά νησιά δεν μπορούν να δημιουργήσουν περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας.

​Ο συγκεκριμένο χάρτης, όπως και η συμφωνία Άγκυρας – Τρίπολης, έχουν εγείρει έντονες αντιδράσεις εκ μέρους της Ελλάδας, η οποία έσπευσε να καταδικάσει τις τουρκικές ενέργειες.

Από την πλευρά της, η Ελλάδα έχει ήδη καταθέσει αντίστοιχους χάρτες στους διεθνείς οργανισμούς, οι οποίοι αφορούσαν τις συμβάσεις για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στο Ιόνιο και τη δυτική Ελλάδα.

Το κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι τεταμένο εδώ και αρκετό καιρό, ενώ ενδεικτικό είναι και το «πάγωμα» των Μέτρων Οικοδόμησης εμπιστοσύνης από την ελληνική πλευρά.

Με το θερμόμετρο στο «κόκκινο» η προσοχή πλέον είναι στραμμένη στο τετ α τετ που θα έχουν ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την Τετάρτη στο Λονδίνο, στο περιθώριο της Συνόδου το ΝΑΤΟ.


Διάφορα Άρθρα