Αγία Σοφιά: Μόλις 17′ κράτησε η συνεδρίαση του τουρκικού δικαστηρίου – Σε 15 μέρες η απόφαση

Σε 15 ημέρες θα ανακοινωθεί η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Τουρκίας για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί ή όχι.

«Η ακρόαση διήρκεσε περίπου 17 λεπτά. Το Συμβούλιο της Επικρατείας ολοκλήρωσε την ακρόαση για να εξηγήσει αργότερα την απόφαση του 10ου Υπουργείου για το αίτημα για την Αγία Σοφία. Το Συμβούλιο της Επικρατείας θα ανακοινώσει την απόφασή του εντός 15 ημερών» αναφέρει η ανακοίνωση του δικαστηρίου, σύμφωνα με το CNN Turk.
Πάντως σύμφωνα με την ΕΡΤ, το δικαστήριο παραπέμπει σε παλαιότερη δικαστική απόφαση για το ζήτημα, γνωμοδοτώντας πως για να αλλάξει το μουσειακό καθεστώς αρκεί ένα προεδρικό διάταγμα.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Τουρκίας αναμενόταν να αποφασίσει σήμερα για το αν η Αγία Σοφία θα μετατραπεί σε τέμενος ή αν θα παραμείνει μουσείο.

Ειδικότερα, ο σύλλογος «Στήριξης Αρχαίων Μνημείων και Περιβάλλοντος» κατέθεσε αίτημα προκειμένου να εξεταστεί αν είναι αυθεντική ή πλαστή η υπογραφή του Κεμάλ Ατατούρκ στο διάταγμα του 1934 για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε μουσείο.

Εάν η προσφυγή γίνει δεκτή, τότε θα αρχίσει η προσπάθεια μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί καθώς ακυρώνει το διάταγμα μετατροπής της σε μουσείο.

Ερντογάν: «Δεν θα πάρουμε την άδειά σας για την Αγία Σοφία»
Ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε τηλεοπτική συνέντευξή του στη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση της Τουρκίας (TRT) που μεταδόθηκε στις 8 Ιουνίου, υποστήριξε πως «οι ιδιοκτήτες της Αγίας Σοφίας είναι ξεκάθαροι».


Διάφορα Άρθρα