Ακάρ : Για τους S-400 είμαστε ανοιχτοί στις ανησυχίες του ΝΑΤΟ

Η Τουρκία είναι το μόνο μέλος του ΝΑΤΟ που έχει πολεμήσει σε στενή μάχη ενάντια στην τρομοκρατική ομάδα Daesh / ISIS, δήλωσε την Παρασκευή ο υπουργός Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας .

«Η Τουρκία είναι η χώρα του ΝΑΤΟ που επωμίστηκε το μεγαλύτερο βάρος για να ανακουφίσει τα δεινά του συριακού λαού και οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις είναι ο μόνος στρατός του ΝΑΤΟ που έχει πολεμήσει σε στενή μάχη εναντίον του Daesh / ISIS», δήλωσε ο Χούλουσι Ακάρ στην τελετή έναρξης. του Κέντρου Αριστείας Ναυτικής Ασφάλειας του ΝΑΤΟ στην Κωνσταντινούπολη.

Η Τουρκία φιλοξενεί σήμερα περίπου τέσσερα εκατομμύρια Σύριους πρόσφυγες χωρίς καμία διάκριση, πρόσθεσε ο υπουργός.

Ο  Στρατηγός Akar είπε ότι τα μέλη του ΝΑΤΟ «έχουν πολεμήσει αποφασιστικά ενάντια σε τρομοκρατικές οργανώσεις σε πολλά μέρη του κόσμου, [αλλά] δυστυχώς δεν έχουν δείξει την ίδια αποφασιστικότητα να αναλάβουν την τρομοκρατική ομάδα YPG / PKK».

«Η Τουρκία έχει επανειλημμένα καλέσει τους συμμάχους της να πολεμήσουν μαζί ενάντια στις τρομοκρατικές οργανώσεις YPG / PKK και Daesh / ISIS στη βόρεια Συρία, οι οποίες απειλούν την εθνική μας ασφάλεια και την περιφερειακή σταθερότητα», είπε.

«Ξανά και ξανά, είπαμε στους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ για την ανάγκη δημιουργίας ασφαλούς ζώνης στη Συρία. Συμφωνήσαμε ακόμη και σε ορισμένα σχέδια, αλλά οι απαιτήσεις αυτών των συμφωνιών δεν πληρούνται και η Τουρκία έμεινε μόνη της στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας ».

Ο Akar είπε ότι οι προσπάθειες ενίσχυσης του ΝΑΤΟ είναι απαραίτητες στις τρέχουσες παγκόσμιες συνθήκες. «Το ΝΑΤΟ διατηρεί τον λόγο ύπαρξής του και η σημασία της συμμαχίας αυξάνεται σταδιακά.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το ΝΑΤΟ πρέπει να ενισχυθεί περαιτέρω και να λειτουργεί με το πραγματικό πνεύμα μιας συμμαχίας »,

Ο Τούρκος αξιωματούχος, ωστόσο, τόνισε ότι «το ΝΑΤΟ είναι πιο νόημα και ισχυρότερο» σήμερα και «θα προχωρήσει στο μέλλον με περισσότερη αυτοπεποίθηση».

Όσον αφορά την αγορά του Τουρκικού συστήματος αεροπορικής άμυνας S-400 από τη Ρωσία, ο Akar δήλωσε ότι η Άγκυρα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει όλες τις τεχνικές ανησυχίες των συνεργατών της.

«Είμαστε ανοιχτοί και διαφανείς σε όλες τις συνομιλίες [επί του θέματος]. Οι λογικές και λογικές λύσεις είναι πάντα δυνατές », δήλωσε.