Οι Αμερικανοί Αποσύρουν τις Α/Α Συστοιχίες από τη Σαουδική Αραβία …Ενώ οι Ελληνικές αναπτύσσονται!

Η απομάκρυνση από τη Σαουδική Αραβία των συστοιχιών Patriot αλλά και THAAD που είχαν εγκαταστήσει οι ΗΠΑ και που αποτελούσαν βασική πλευρά της αμυντικής ασπίδας κατά των επιθέσεων με drones και πυραύλους στις οποίες επιδίδονται οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης …δημιουργούν άσχημα γεγονότα

Μάλιστα το πρακτορείο Associated Press έδωσε στη δημοσιότητα και φωτογραφίες της μεγάλης αεροπορικής βάσης Prince Sultan, που βρίσκεται νοτιοανατολικά του Ριάντ, στις οποίες φαινόταν καθαρά ότι οι αντιβαλλιστικές συστοιχίες των ΗΠΑ είχαν απομακρυνθεί.

Το γεγονός ότι οι ΗΠΑ αποφάσισαν να αποσύρουν αυτή τη βασική τους συνεισφορά στην αεράμυνα της Σαουδικής Αραβίας και απέναντι στους Χούθι και απέναντι στο Ιράν, προκάλεσε δυσαρέσκεια στους Σαουδάραβες.

 

 

 

 

Σε αυτό το πλαίσιο, αναχωρεί η ελληνική αποστολή μιας συστοιχίας Patriot και του προσωπικού που τη χειρίζεται για τη Σαουδική Αραβία.

Η συμφωνία ανάμεσα στις δύο χώρες είχε γίνει στο πλαίσιο της προσπάθειας της Σαουδικής Αραβίας να εξασφαλίσει επαρκή αεράμυνα μπροστά στην ενδεχόμενη απομάκρυνση των αμερικανικών συστοιχιών.

Η ίδια συμφωνία περιλαμβάνει και την ανάληψη από τους Σαουδάραβες της αναβάθμισης του συγκεκριμένου οπλικού συστήματος και παρουσιάζεται από την ελληνική κυβέρνηση ως τμήμα μιας συνολικότερης προσπάθειας αναβάθμισης της παρουσίας της χώρας σε μια ευρύτερη περιοχή.

Μάλιστα, η προσέγγιση Αθήνας και Ριάντ έχει συσχετιστεί με μια προσπάθεια περαιτέρω απομόνωσης της Τουρκίας, που στο παρελθόν είχε έρθει σε αντιπαράθεση με τη Σαουδική Αραβία για διάφορα θέματα.

Ωστόσο, υπάρχει το ερώτημα γιατί η Ελλάδα εμπλέκεται σε μια σύγκρουση, που έχει φανεί ότι δεν μπορεί να επιλυθεί στρατιωτικά , τη χρονική μάλιστα στιγμή που και οι ΗΠΑ,   αποσύρουν τις Α/Α συστοιχίες Patriot και THAAD.