Ανάγκη για ενίσχυση της Άμυνας και για νέο εξοπλισμό… Λόγω της στάσης της Τουρκίας, ανέφερε ο ΥΠΑΜ της Κύπρου

Η συνεχιζόμενη τουρκική αδιαλλαξία σε συνδυασμό με την αυξανόμενη επιθετική στάση της Τουρκίας δημιουργούν την ανάγκη για ενίσχυση της άμυνας και ασφάλειας της Κύπρου και για νέους εξοπλισμούς, όπως ανέφερε ο Υπουργός Άμυνας, Χαράλαμπος Πετρίδης, κατά την παρουσίαση του προϋπολογισμού του Υπουργείου Άμυνας για το 2022 ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών.
 
Ο Υπουργός Άμυνας είπε ότι το 2022 οι συνολικές προϋπολογισθείσες δαπάνες ανέρχονται στα €470 εκατ. και είναι μειωμένες σε σχέση με το 2021 κατά €12,3 εκ. Σημείωσε, ωστόσο, ότι το 2021 υπήρξε συμπληρωματικός προϋπολογισμός για θέματα άμυνας ύψους €44,7 εκατ., πρακτική που αναμένεται να συνεχιστεί και το 2022.

Απαντώντας σε ερωτήσεις αναφορικά με τη μείωση της στρατιωτικής θητείας, είπε ότι ενώ υπήρχαν 4.600 άτομα στην ετήσια κατάταξη σήμερα κατατάσσονται 950 λιγότεροι, λόγω και υπογεννητικότητας, και ίσως να χρειαστεί πρόσληψη περισσότερων από 3000 Συμβασιούχων Οπλιτών (ΣΥΟΠ)…Ώστε  για να καλυφθούν τα κενά.

Ανέφερε επίσης ότι εξετάζεται ποιο ποσοστό αυτών των ΣΥΟΠ θα μπορεί να παραμένει στον στρατό μετά τα 10 χρόνια ώστε να μην επηρεάζεται το αξιόμαχο.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ και Πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας, Μαρίνος Σιζόπουλος, είπε ότι τα τελευταία χρόνια υπήρξε σταδιακή αύξηση του προϋπολογισμού αμυντική θωράκισης, ο οποίος έχει σχεδόν τριπλασιαστεί, κάτι που ελπίζουν να συνεχιστεί.

Χαιρέτισε την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στα στρατόπεδα και τις εξελίξεις στο θέμα της φυγοστρατίας.

Ζήτησε επίσης ενημέρωση για το θέμα της συνεργασίας του Υπουργείου με τη Γερμανία και τη Μεγάλη Βρετανία, αναφέροντας ότι η δεύτερη έχει ύποπτο και ύπουλο ρόλο στο Κυπριακό.