Το ενδεχόμενο η Τουρκία, αφού απομακρυνθεί το πλωτό γεωτρύπανο της ΕΝΙ «Saipem12000» να κατεβάσει στην κυπριακή ΑΟΖ το δικό της τρυπάνι «Deep Sea Metro II», καθώς η Κυπριακή Δημοκρατία λόγω απουσίας ενόπλων δυνάμεων δεν θα μπορεί να αντιδράσει σε μια τέτοια κίνηση, διατύπωσε ο δρ Γιάννος Χαραλαμπίδης.
Μιλώντας στην εκπομπή «Μεσημέρι και κάτι» στο ΣΙΓΜΑ, ο κ. Χαραλαμπίδης ανέφερε ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανοίγει ένα μέτωπο στην Κύπρο γνωρίζοντας ότι δεν υπάρχει στόλος και δεν μπορεί να υπάρξει θερμό επεισόδιο και κρίση.
«Αυτό το οποίο μπορώ να διαγνώσω είναι ότι θα φύγει το ιταλικό και ενδεχομένως να έρθει το τουρκικό γεωτρύπανο. Ποιος θα εμποδίσει την Τουρκία να φέρει το τρυπάνι; Η Κύπρος δεν διαθέτει στόλο. Η Ελλάδα, η οποία έχει εγγυητικά δικαιώματα αλλά ποτέ δεν τα άσκησε», είπε.
Επίσης, σημείωσε ότι η Τουρκία έχει ανοίξει ένα επιπλέον μέτωπο στο Αιγαίο, καθώς γνωρίζει ότι και εκεί οι ένοπλες δυνάμεις έχουν τα δικά τους προβλήματα λόγω των εσωτερικών προβλημάτων της Ελλάδας, σε συνδυασμό με μια κουλτούρα που ήθελε τις ένοπλες δυνάμεις να μην είναι ισχυρές.
«Όλα τα σοβαρά κράτη έχουν μια διπλή αποστολή που είναι η εσωτερική και η εξωτερική ασφάλεια. Ως Κύπρος και Ελλάδα έχουμε αποτύχει στην εξωτερική ασφάλεια, δεν μπορούμε να προστατεύσουμε επαρκώς τα σύνορά μας, διότι δεν λειτούργησε η λογική της αποτροπής, αλλά η λογική του εξευμενισμού της Τουρκίας», είπε προσθέτοντας ότι γι’ αυτό τον λόγο «δεν μας υπολογίζει ως αποτρεπτική δύναμη.
Εξέφρασε δε την άποψη ότι οι Κυβερνήσεις τόσο της Κύπρου, όσο και της Ελλάδας είναι «επικίνδυνες», καθώς έχουν δημιουργήσει μια κουλτούρα «ποινικοποίησης» των ενόπλων δυνάμεων.
Ο κ. Χαραλαμπίδης πρόσθεσε ότι με αυτό το σκηνικό, αποδυναμώνεται η διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας στα Σκόπια, όπου σύμφωνα με τον ίδιο ακολουθείται μια εντελώς «σχιζοφρενική πολιτική», καθώς έτσι η Τουρκία αποκτά δεύτερο σύμμαχο στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας στο πλαίσιο της ΝΑΤΟϊκής συμμαχίας.
Όπως είπε, μια καλή πρόταση στρατηγικής θα μπορούσε να είναι η «πακετοποίηση» της ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, μαζί με την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σε περίπτωση δε που η Τουρκία ασκήσει βέτο, θα πρέπει να αναλάβει και την ευθύνη ή και το κόστος.
«Εδώ έχουμε ένα σκηνικό όπως τα προηγούμενα. Θέλουν να σύρουν τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ταπεινωμένο στις συνομιλίες, για να ολοκληρώσουν αυτό που άφησαν στο Κραν Μοντανά: πήραν την Ομοσπονδία, πήραν τη διχοτόμηση της εξουσίας, θέλουν να πάρουν την Οικονομία, με τις τουρκικές εταιρίες να έχουν καθεστώς, και τέλος το φυσικό αέριο», τόνισε.
Όπως είπε, δεν θα πρέπει να υπάρχει η ψευδαίσθηση ότι σε μια ομοσπονδία ο εθνικός πλούτος θα ανήκει σε μια κεντρική κυβέρνηση, καθώς υπάρχει το παράδειγμα του Ιράκ, όπου οι Κούρδοι έκλεισαν συμφωνία με την εταιρία ExxonMobil, η κεντρική κυβέρνηση διαμαρτυρήθηκε με αποτέλεσμα οι Κούρδοι να παραπέμψουν το ζήτημα στους Αμερικανούς.
«Εκεί επενέβησαν οι Τούρκοι και πέρασαν τον αγωγό. Αλλά όταν οι Κούρδοι έκαναν δημοψήφισμα για να ανακηρύξουν κράτος, η Τουρκία απείλησε ότι θα τους έκοβε τον αγωγό», σημείωσε.
Επανέλαβε δε την άποψη ότι για να μπορέσεις να συμμετάσχεις σε συμμαχίες, θα πρέπει να έχεις ένοπλες δυνάμεις, ενώ στο σημείο που βρισκόμαστε η λύση για την ασφάλεια απαντά στην δημιουργία του αγωγού EastMed, καθώς κάθε αγωγός αποτελεί προέκταση κυριαρχικών δικαιωμάτων.
Από την πλευρά του ο Πανεπιστημιακός και Ειδικός επί Στρατηγικός Θεμάτων Θανάσης Ντόκος μιλώντας στην εκπομπή, συμφώνησε με το ενδεχόμενο υποβολής αίτησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ, λέγοντας ωστόσο ότι κάτι τέτοιο προϋποθέτει και τις κατάλληλες πολιτικές συνθήκες στο εσωτερικό της χώρας.
«Δεν έχουμε απολύτως τίποτα να χάσουμε κάνοντας αυτή την κίνηση, αλλά αυτό το πρόβλημα κολλάει στην Κύπρο εδώ και χρόνια» είπε, προσθέτοντας ότι αυτό που πρέπει να γίνει είναι να «πάρουμε τα Σκόπια από την αγκαλιά της Τουρκίας», καθώς αν εξομαλυνθούν οι σχέσεις των δύο χωρών, η Τουρκία χάνει το ρόλο της.
Όσον αφορά στο ζήτημα ύπαρξης ισχυρών ενόπλων δυνάμεων, ο κ. Ντόκος ανέφερε ότι αυτές είναι απαραίτητες προκειμένου να υπάρξει σταθερότητα και ειρήνη.
Διαφώνησε ωστόσο ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις μείωσαν τις αμυντικές δαπάνες. «Τις προσάρμοσαν στην πραγματικότητα μέχρι την αρχή της κρίσης, όταν η χώρα υποχρεώθηκε να τις μειώσει σε πολύ σημαντικό βαθμό. Όλα αυτά τα χρόνια η μείωση έφτασε το 40% και φοβάμαι ότι τις συνέπειες θα τις πληρώσουμε», είπε.
Τόνισε επίσης ότι ο ίδιος δεν βλέπει λύση με το Κυπριακό ως κερκόπορτα της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, διότι οι Ευρωπαίοι δεν πρόκειται να συναινέσουν σε μια λύση που θα επιτρέπει σε Τούρκους με διάφορους τρόπους να αποκτούν δικαιώματα Ευρωπαίου πολίτη.
Υπενθυμίζεται ότι το βιβλίο του δρος Γιάννου Χαρλαμπίδη «Energy Turf Ears (Οι πόλεμοι για την Ενέργεια» θα παρουσιαστεί σήμερα Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου στην Δημοσιογραφική Εστία στην Λευκωσία στις 19:30.