Με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ (Στέϊτ Ντιπάρτμεντ), σημειώνει ότι η συνεργασία ΗΠΑ-Ελλάδος σε όλα τα μέτωπα θα ενισχύσει την ικανότητα της Ελλάδος να προάγει την ειρήνη και τη σταθερότητα στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο, ενώ ως προς το καθαρώς αμυντικό της σκέλος το «επικεντρώνει» ως εξής:
«Χαιρετίζουμε τη συμφωνία μας για επικαιροποίηση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA), η οποία θα μας επιτρέψει να επεκτείνουμε τις διμερείς μας δραστηριότητες στη Λάρισα, το Στεφανοβίκιο και την Αλεξανδρούπολη και να διατηρήσουμε την αυξημένη δραστηριότητα στη ναυτική βάση της Σούδας.
Η συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας επιτρέπει την αμοιβαία επωφελή βελτίωση των υποδομών και υποστηρίζει την αυξημένη συνεργασία με την Ελλάδα και τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ. Επικροτούμε επίσης την Ελλάδα για τη δαπάνη 2% του ΑΕΠ της για την άμυνα», τονίζεται χαρακτηριστικά.
Στη Σούδα μελετάται η επέκταση του υφιστάμενου κρηπιδώματος Κ14 στο Μαράθι, το μοναδικό σημείο σε ολόκληρη την ανατολική Μεσόγειο όπου μπορεί να πιάσει στον ντόκο ένα πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο, ώστε μετά την επέκταση να μπορούν να παραβάλλουν και περισσότερα και εξίσου μεγάλα πλοία ταυτοχρόνως (ελικοπτεροφόρα, πλοία αποβάσεων, πλοία διοικήσεως κλπ).
Η προαναφερθείσα επέκταση θα καταστήσει επιβεβλημένη την κατασκευή επιπλέον οικημάτων στη βάση, η οποία ως γνωστόν τελεί υπό ελληνική διοίκηση, καθώς και κατοικίες για το μόνιμο προσωπικό, παράμετρο που αναμένεται να «εκμεταλλευτεί» εν τη ευρεία έννοια και τοπ Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό.
Στη γειτονική 115 Πτέρυγα Μάχης, που για τους Αμερικανούς λόγω της γειτνιάσεως λογίζεται ως μία «αεροναυτική» βάση, έχουν σχεδιαστεί να πραγματοποιηθούν επεκτάσεις στην αεροπορική βάση, στον αμερικανικό τομέα της, που όμως θα εξυπηρετούν και την ελληνική ΠΑ.
Οι Αμερικανοί σχεδιάζουν επέκταση για την ταυτόχρονη άφιξη και υποστήριξη μέχρι και 7 αεροσκαφών στρατηγικών αερομεταφορών τύπου C-17A καθώς και αριθμού αεροσκαφών-τάνκερ, ιπτάμενων ραντάρ κλπ της Αμερικανικής Αεροπορίας (USAF) αλλά και κάθε είδους αεροσκάφους της Αεροπορίας του Ναυτικού και του Σώματος των Πεζοναυτών.
Η συμφωνία αυτή για τη Σούδα θα είναι «αορίστου χρόνου», γεγονός που πρακτικώς σημαίνει ότι οι Αμερικανοί θα μπορούν να αποδεσμεύσουν (στο Κογκρέσο) σημαντικά κονδύλια για να επενδυθούν στην αναβάθμιση αφού θα έχουν «μόνιμο» χαρακτήρα και όχι «προσωρινό» που είχαν οι συμφωνίες «ορισμένου χρόνου» που ίσχυαν μέχρι σήμερα με ετήσια ανανέωση.