Ανησυχεί και δεν το κρύβει η Αθήνα …Η Άγκυρα δημιουργεί «Σοβαρά Τετελεσμένα στο Αιγαίο»

Η ανησυχία για το ενδεχόμενο δημιουργίας σοβαρών τετελεσμένων εκ μέρους της Τουρκίας μέχρι τα τέλη του έτους είναι πλέον διάχυτη στην Αθήνα.

Οι διπλωματικές απόπειρες ανάσχεσης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ιδιαίτερα εκ μέρους της Γερμανίας, φαίνεται ότι απέτυχαν παταγωδώς μετά την απόφασή του να στείλει ξανά το «Oruc Reis» για έρευνες μεταξύ του 28ου και 30ού μεσημβρινού στην Ανατολική Μεσόγειο, σε απόσταση αναπνοής πλέον από το νησιωτικό σύμπλεγμα του Καστελλορίζου αλλά και στο όριο των 12 ναυτικών μιλίων από τη Ρόδο.

Ο «οδικός χάρτης» που φαίνεται ότι σκοπεύει να ακολουθήσει η Άγκυρα το προσεχές διάστημα προκύπτει από τον συνδυασμό των δηλώσεων του αντιπροέδρου Φουάτ Οκτάι και του υπουργού Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ. Ο  Οκτάι, που παραδοσιακά εκπέμπει μηνύματα σε σκληρή γλώσσα, τόνισε ότι οι έρευνες θα επεκταθούν προσεχώς και νοτίως της Κρήτης.

«Συνεχίζουμε και θα συνεχίσουμε τις εργασίες μας. Σε αυτή την περιοχή περιλαμβάνεται και εκείνη που προκύπτει μετά τη συμφωνία ΑΟΖ με τη Λιβύη» είπε χαρακτηριστικά. Σε ανάλογο μήκος κύματος, ο κ. Ντονμέζ προανήγγειλε ουσιαστικά τη συνέχιση των ερευνών μέχρι τα τέλη του έτους. Σε αυτό το κλίμα, κάθε σκέψη διαλόγου βρίσκεται στη σφαίρα της φαντασίας.

Σύμφωνα με το Βήμα : Η Αθήνα μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη με πολύ δύσκολα διαχειρίσιμα σενάρια το προσεχές διάστημα. Υπενθυμίζεται επίσης ότι ακόμη εκκρεμεί η οριστικοποίηση της επίσημης αδειοδότησης προς την Τουρκική Κρατική Εταιρεία Πετρελαίου (ΤΡΑΟ) για πραγματοποίηση ερευνών σε οικόπεδα δυτικά του 28ου μεσημβρινού, ο οποίος «κόβει» τη Ρόδο στη μέση, που βρίσκονται ακριβώς έξω από τα χωρικά ύδατα των 6 ναυτικών μιλίων της Ρόδου, της Κάσου, της Καρπάθου και της Νοτιοανατολικής Κρήτης.

Έμπειροι διπλωματικοί και στρατιωτικοί παρατηρητές έλεγαν, σε ιδιωτικές συνομιλίες τους, ότι έπειτα από όσα συμβαίνουν με τις τελευταίες δύο NAVTEX της Τουρκίας (την 1262/20 της 11ης Οκτωβρίου και την 1314/20 της 21ης Οκτωβρίου, η οποία λήγει στις 27 Οκτωβρίου)!

Η Άγκυρα δοκιμάζει ευθέως την ετοιμότητα της Ελλάδος στο κομμάτι μεταξύ 6 και 12 ναυτικών μιλίων και ίσως τα μηνύματα που λαμβάνει να δικαιώνουν την εξαναγκαστική της πολιτική.