Το ενδεχόμενο επιβίβασης στο ελικόπτερο της σχεδιαζόμενης απόδραση Μαζιώτη, του συνεργού του Αντώνη Σταμπούλου, του ποινικού Γιώργου Πετρακάκου και τουλάχιστον δύο η τριών μελών της Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς που βρίσκονταν στο ίδιο τμήμα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού, εξετάζει τις τελευταίες ώρες η ΕΛ.ΑΣ.
Στελέχη της λεωφόρου Κατεχάκη μιλούν για ένα σχέδιο μαζικής φυγής ενόπλων από τις φυλακές Κορυδαλλού -έναν περίπου χρόνο μετά την επιχείρηση «Γοργοπόταμος»- που αν πετύχαινε θα αποτελούσε «κόλαφο» για τις αρχές ασφαλείας. Συμπληρώνοντας ωστόσο ότι «υπήρχαν προγενέστερες πληροφορίες», αλλά και ότι «θα υπάρξει, πιθανόν, νέο παρόμοιο εγχείρημα».
Τους αστυνομικούς προβλημάτισε κείμενο αντιεξουσιαστή, συγκρατούμενου του Νίκου Μαζιώτη, που είχε αναρτηθεί στο διαδίκτυο, λίγες ώρες πριν την απόπειρα απόδρασης και μιλούσε για «πορεία προς την ελευθερία». Χωρίς άλλη επεξηγηματική αναφορά.
Την ίδια στιγμή εντυπωσιακά είναι τα στοιχεία που έχουν προκύψει από την κατάθεση του πιλότου -πρώην αστυνομικού- του ελικοπτέρου που είχε καταληφθεί, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ, από την ένοπλο, μέλος του «Επαναστατικού Αγώνα», Πόλα Ρούπα.
Καρέ-καρέ οι κινήσεις στο ελικόπτερο
Ο πιλότος ανέφερε ότι η γυναίκα είχε καθίσει ακριβώς δίπλα του. Μόλις τον απείλησε με το όπλο της – πιθανόν ένα «εννιάρι» – εκείνος προσπάθησε να την αφοπλίσει και εκείνη πυροβόλησε αιφνιδιασμένη τρεις φορές.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη μάχη που δόθηκε στο κλυδωνιζόμενο ελικόπτερο που έχανε μεγάλο ύψος και «έφθασε σχεδόν στο ύψος των συρμάτων της ΔΕΗ». Όμως, σύμφωνα με τις ίδιες περιγραφές, ανακτήθηκε ο έλεγχος του ελικοπτέρου αφού και η συνεπιβάτης του φέρεται να συνειδητοποίησε ότι προχωρούν σε «βουτιά θανάτου» και σταμάτησε να αντιδρά.
Όπως κατέθεσε ο πιλότος εκείνη την ώρα χτύπησε και ο συναγερμός για την απώλεια ελέγχου του ελικοπτέρου. Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο πιλότος είχε ίχνη πάλης, αλλά και «δαγκώματος» πιθανόν από την προσπάθεια της γυναίκας να απελευθερώσει το χέρι της που κρατούσε το όπλο.
Η ένοπλος που προχώρησε στην «πειρατεία» του ελικοπτέρου είχε επιβιβασθεί στην Αργολίδα και ύστερα από την συμπλοκή με τον πιλότο, αυτό καθηλώθηκε στην περιοχή των Ερυθρών, κοντά στην Θήβα. Σύμφωνα με την κατάθεση του πιλότου αρχικά η συνεργός του Νίκου Μαζιώτη του είχε αναφέρει ότι «ήθελε να πάρει συγγενείς της από την περιοχή του Θεολόγου για να τους κάνει έκπληξη με ταξίδι στην Κύθνο».
Το σχέδιο εφόδου και τρεις επισημάνσεις
Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ, όσον αφορά το σχέδιο εφόδου στις φυλακές προχώρησαν σε τρεις σημαντικές επισημάνσεις:
Πρώτον: στην συγκεκριμένη πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού -όπου κρατούνταν παλαιότερα και όλα τα μέλη της 17Ν όπως και γνωστοί ποινικοί- είχε τοποθετηθεί ειδικό πλέγμα ασφαλείας για να αποφεύγονται τέτοιου είδους προσεγγίσεις από ελικόπτερα, απόπειρες απόδρασης κ.λπ. Όμως αυτό είχε αφαιρεθεί προ μερικών ετών και υπήρχε αναδιάταξη του χώρου, προκειμένου εκτός των άλλων να «μην υπάρχει τέτοια αίσθηση κλειστότητας στους κρατουμένους».
Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ υπολογίζουν ότι η σύντροφος του Νίκου Μαζιώτη θα έριχνε σκοινί μήκους 5-6 μέτρων στο προαύλιο έκτασης περίπου 200 τετραγωνικών μέτρων, όπου μπορεί να βρίσκονταν 7-10 κρατούμενοι. Στον ευρύτερο χώρο, υπάρχει συνήθως ένας μόνο σωφρονιστικός υπάλληλος.
Δεύτερον: Σε φυλάκιο, στο ίδιο σημείο, υπάρχει ένοπλος φρουρός που θα μπορούσε να ανοίξει πυρ κατά του ελικοπτέρου -όπως έχει συμβεί και σε προηγούμενη απόδραση των Β. Παλαιοκώστα, Αλκέτ Ριζάι το 2009- πάλι με την παρουσία γυναίκας. Έτσι δεν αποκλείουν να υπήρχε ανταλλαγή πυροβολισμών με την συνεργό του Νίκου Μαζιώτη. Με άγνωστη, ασφαλώς, εξέλιξη. Ακόμη, σε απόσταση 30 μέτρων έξω από τον μανδρότοιχο των φυλακών, βρίσκεται κλούβα των ΜΑΤ και παραμένει άγνωστο ποια θα ήταν η αντίδραση των αστυνομικών.
Τρίτον: Λίγο μετά την εκδήλωση «πειρατείας» στο ελικόπτερο στελέχη του υπουργείου Δικαιοσύνης, που είχαν ειδοποιηθεί από την ΕΛ.ΑΣ και την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, επικοινωνούσαν με όλες τις φυλακές της χώρας, από τον Κορυδαλλό μέχρι τον Δομοκό και από τα Τρίκαλα μέχρι το Μαλανδρίνο, για να τους ενημερώσουν να είναι σε επιφυλακή γιατί «ίσως καταφθάσει ελικόπτερο που να υποβοηθήσει κάποια απόδραση».
Χωρίς σε εκείνη τη φάση να μπορούν να αντιληφθούν ποιο ήταν το ακριβές σχέδιο «επιδρομής» στις ελληνικές φυλακές και ποιοι θα μπορούσαν να ήταν οι υποψήφιοι δραπέτες. Σύμφωνα ωστόσο με άλλες πληροφορίες στις φυλακές Κορυδαλλού και σε άλλα σωφρονιστικά καταστήματα υπήρχε τα τελευταία 24ωρα και άλλη προγενέστερη προειδοποίηση για «γενική επιφυλακή εν όψει έκτακτου γεγονότος».
Οι ληστείες και η από αέρος επικοινωνία
Ζητούμενο ακόμη για τους αστυνομικούς είναι ο «συγχρονισμός» του ελικοπτέρου με τις κινήσεις των υποψηφίων δραπετών. Κι αυτό γιατί το ελικόπτερο ξεκίνησε στις 1.45 μμ από την Αργολίδα, θα έκανε «παραπλανητικό» -για τον πιλότο- κύκλο προς την πλευρά της Φθιώτιδας και ύστερα θα κατευθυνόταν προς τις φυλακές Κορυδαλλού.
Στις 2.15 μμ εκδηλώθηκε η πειρατεία στο ύψος της Θήβας. Όμως οι αστυνομικοί σημείωναν ότι οι πόρτες για τον μεσημβρινό προαυλισμό των κρατουμένων άνοιγαν στις 2.30 έως 3 μμ και παρατηρείται μία σχετική διάφορα φάσης. Τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ από ακουστικά που βρέθηκαν στο ελικόπτερο εκτιμάται ότι υπήρχε επικοινωνία του Νίκου Μαζιώτη και της συντρόφου του μέσω κινητών που έχει επιχειρηθεί να εντοπισθούν.
Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο το εγχείρημα για την απόπειρα απόδρασης του Νίκου Μαζιώτη να χρηματοδοτήθηκε από την ληστεία -με λεία περίπου 130.000 ευρώ- που διαπράχθηκε τον περασμένο Ιούνιο στο νοσοκομείο Σωτηρία αλλά και άλλες ληστείες που έχουν σημειωθεί τον τελευταίο καιρό.
Βασίλης Λαμπρόπουλος
Newsroom ΔΟΛ