Στην αποτίμηση των εκτεταμένων ζημιών και κλοπών που προκάλεσε – κατά τα χθεσινά επεισόδια και στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων για τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο – η ομάδα των κουκουλοφόρων, που είχε καταλάβει τη Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), προχωρούν οι Αρχές και οι καθηγητές του Ιδρύματος.
«Σήμερα το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο θρηνεί την καταστροφή και τη λεηλασία της Θεολογικής Σχολής», δήλωσε ο αναπληρωτής πρύτανης Έρευνας και Συντονισμού, καθηγητής Θεόδωρος Λαόπουλος. «Ζητάμε την προστασία της ελληνικής Πολιτείας» υπογράμμισε, σημειώνοντας ότι «δεν υπάρχει θέμα ασύλου όταν γίνονται καταστροφές». Γνωστοποίησε δε ότι η αστυνομία και η εισαγγελία είχαν ενημερωθεί για την κατάληψη στη Θεολογική Σχολή από το πρωί της Πέμπτης, ενώ τα άτομα από τον αντιεξουσιαστικό χώρο είχαν καταλάβει το κτίριο από το βράδυ της Τετάρτης.
«Χθες το βράδυ – αργά δυστυχώς – μετά τις καταστροφές και τις λεηλασίες χρειάστηκαν δέκα λεπτά στην αστυνομία για να μπει και να εκκενώσει τους χώρους, όπου γίνονταν τα επεισόδια. Δυστυχώς αυτό έγινε αργά», είπε ο κ.Λαόπουλος και ανέγνωσε στους εκπροσώπους των μέσων μαζικής ενημέρωσης ανακοίνωση του ΑΠΘ για τα επεισόδια στην οποία αναφέρεται: «Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο θρηνεί σήμερα, Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2018, τις χθεσινές καταστροφές και τις λεηλασίες στη Θεολογική Σχολή. Μετά από 24 ώρες κατάληψης της Σχολής και περίπου 8 ώρες καταστροφών, το ΑΠΘ βγαίνει ακόμη μία φορά χτυπημένο από βαρβάρους. Άτομα που δεν έχουν καμία σχέση με την Πανεπιστημιακή Κοινότητα κατέστρεψαν μάρμαρα και πεζοδρόμια, έβαλαν φωτιές σε υπαίθριους χώρους, βανδάλησαν τη Θεολογική Σχολή. Αίθουσες Συνεδριάσεων, Γραφεία Καθηγητών, η Γραμματεία της Σχολής και άλλοι χώροι λεηλατήθηκαν, πολλοί υπολογιστές κλάπηκαν και επιστημονική δουλειά χρόνων χάθηκε».
«Η ακριβής αποτίμηση των ζημιών και κλοπών άρχισε σήμερα από τους καθηγητές και το προσωπικό της Θεολογικής Σχολής, αλλά το κόστος των υλικών ζημιών δεν μπορεί να συγκριθεί με τον τραυματισμό του κύρους του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου διεθνώς. Καλούμε, για άλλη μία φορά, όλους τους θεσμικούς φορείς της Ελληνικής Πολιτείας να συναινέσουν στην ανάληψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών για την προστασία του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, για την προστασία του Ελληνικού Δημόσιου Πανεπιστημίου. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε άλλο έτσι», επισημαίνεται.
Οι καθηγητές των οποίων τα γραφεία λεηλατήθηκαν εκτιμούν πως κάποια από τα άτομα που συμμετείχαν στην κατάληψη ίσως γνώριζαν πού φυλάσσονταν τα κλειδιά για τις πόρτες ασφαλείας των γραφείων και έτσι απέκτησαν πρόσβαση. Η Κοσμητεία της Σχολής στόχο έχει να προχωρήσει άμεσα η αποκατάσταση των ζημιών, αλλά και η καταγραφή των αρχείων και του εξοπλισμού που εκλάπησαν, με στόχο τη Δευτέρα να μπορέσουν να γίνουν μαθήματα.
«Μπήκαν στο γραφείο μου από την πλευρά του μπαλκονιού, σπάσανε το τζάμι και κλέψανε υπολογιστές» δήλωσε ο πρόεδρος του Τμήματος Θεολογίας, καθηγητής Παναγιώτης Σκαλτσής και πρόσθεσε: «Δεν με πειράζει ότι κλέψανε, με πειράζει το μίσος που αποτύπωσαν. Να δούμε την επόμενη μέρα, δεν είναι για τα μαθήματα μόνο, αλλά να μην ξαναγίνει και του χρόνου, φοβούμαι ότι θα γίνεται ορμητήριο κάθε χρόνο».
Σύμφωνα με τον κοσμήτορα της Φιλοσοφικής Σχολής, καθηγητή Δημήτρη Μαυροσκούφη, άτομα που συμμετείχαν στα επεισόδια, εισήλθαν και στον χώρο που λειτουργεί το Σχολείο Νέας Ελληνικής Γλώσσας, πίσω από το Παλιό Κτίριο της Φιλοσοφικής Σχολής. «Παραβίασαν τις κλειδαριές όλων των αιθουσών, ανέβηκαν πάνω στη γραμματεία, ήπιαν μπύρες και καφέδες, αλλά ευτυχώς δεν κατέστρεψαν, δεν έκλεψαν» .
Αντίστοιχα, κουκουλοφόροι ανέβηκαν στην ταράτσα του κτιρίου της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ. Στα πρόσφατα επεισόδια -στο περιθώριο των εκδηλώσεων για την επέτειο του Πολυτεχνείου- είχαν προκληθεί στην Πολυτεχνική καταστροφές που αποτιμήθηκαν σε 20.000 ευρώ. Μεγάλο μέρος των ζημιών εκείνων -κυρίως σπασμένες τζαμαρίες- δεν έχει αποκατασταθεί ακόμη.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ,Καθημερινη