Πενήντα μετανάστες, των οποίων οι αιτήσεις ασύλου απορρίφθηκαν, επέστρεψαν χθες στις χώρες καταγωγής τους, με συντονισμένη επιχείρηση της Ελληνικής Αστυνομίας και του FRONTEX.
Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκε προγραμματισμένη πτήση επιστροφής την Τρίτη 15 Ιουλίου 2025, στην οποία συμμετείχαν 40 υπήκοοι Πακιστάν και 10 υπήκοοι Γεωργίας, των οποίων τα αιτήματα διεθνούς προστασίας είχαν απορριφθεί τελεσίδικα.
Η Υπηρεσία Ασύλου του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου προχώρησε στην ταχεία εξέταση όλων των μεταγενέστερων αιτημάτων που υπεβλήθησαν εντός των τελευταίων 48 ωρών από τους κρατούμενους στο Προαναχωρησιακό Κέντρο Αμυγδαλέζας, εξασφαλίζοντας ότι η διαδικασία τηρήθηκε με απόλυτο σεβασμό στο θεσμικό πλαίσιο.
Η κυβέρνηση διατηρεί την αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική της, παρέχοντας άσυλο μόνο σε όσους πληρούν τις προϋποθέσεις και απορρίπτοντας όσους δεν δικαιούνται διεθνή προστασία.
«Το μήνυμα και η στόχευσή μας είναι σαφής. Εάν δεν είστε δικαιούχοι ασύλου, η δυνατότητά σας είναι μόνο η επιστροφή», έγραψε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Θάνος Πλεύρης, στον λογαριασμό του στο Χ (Twitter).
Για τους μη δικαιούχους, η μόνη εναλλακτική είναι ο εθελοντικός επαναπατρισμός ή η διοικητική κράτηση έως την ολοκλήρωση της απέλασης, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία.
















