Απειλές Ερντογάν απο τα Κατεχόμενα…& για την ΑΟΖ!

Ο Ερντογάν αναφερόμενος στο Κυπριακό είπε ότι είναι ένα εθνικό ζήτημα για την Τουρκία.

Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι «παρά τις προσπάθειες της τουρκικής πλευράς οι συνομιλίες οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο με ευθύνη της ε/κ πλευράς, η οποία δεν θέλει να μοιραστεί την πολιτική εξουσία με την τ/κ κοινότητα».

Δυστυχώς πρόσθεσε ο Ταγίπ Ερντογάν «η ε/κ πλευρά δεν αλλάζει νοοτροπία και οι ε/κ δεν οραματίζονται ένα κοινό μέλλον με τους τ/κ». Διαμήνυσε επίσης ότι «

Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει τη μετεξέλιξη των τ/κ σε μειονότητα ενός ε/κ κράτους στο ζήτημα της ΑΟΖ», επικαλούμενος μάλιστα το Διεθνές Δίκαιο.

Διαφορετικά, απείλησε, «η Τουρκία έχει την ιδιότητα της εγγυήτριας δύναμης και είναι έτοιμη να πραγματοποιήσει τα κατάλληλα βήματα για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων τόσο της Τουρκίας όσο και των τ/κ».

Ο Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε ότι η «τ/κ πλευρά χρειάζεται την βοήθεια της Τουρκίας για να ξεπεράσει την απομόνωση και πρόσθεσε ότι ο φυσικός πλούτος της περιοχής μπορεί να χρησιμοποιηθεί για συνεργασία και όχι για σύγκρουση», ενώ κατηγόρησε «την Ε/κ πλευρά ότι χρησιμοποιεί τον φυσικό πλούτο για σύγκρουση».

Επανέλαβε την πρόταση του για «μεταφορά του φυσικού αερίου μέσω Τουρκίας, η οποία αποτελεί την πιο λογική επιλογή». Κάλεσε μάλιστα την «Ε/κ πλευρά να μην επιμένει σε λάθος στάση, απομακρυσμένη από τη συνεργασία και τον καταμερισμό του φυσικού πλούτου και να διορθώσει το λάθος της.

Η τ/κ δεν πρόκειται να παραιτηθεί από τα δικαιώματά της».