Σύμφωνα με πληροφορίες το Γερμανικό Γενικό Επιτελείο επέλεξε το αμυντικό πυραυλικό σύστημα «Σιδηρούς Θόλος» για την προστασία των Γερμανικών πόλεων …Επιτελείς μεταβαίνουν στο Ισραήλ την επόμενη εβδομάδα !
Περίπου 850 ρουκέτες αναχαιτίστηκαν από το αμυντικό πυραυλικό σύστημα «Σιδηρούς Θόλος» ενώ περίπου 200 ρουκέτες έπεσαν στην πλευρά του παλαιστινιακού θύλακα, όπως αναφέρει ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού , Τζόναθαν Κονρίκους σύμφωνα με την «Jerusalem Post».
Αυτό που προστατεύει το Ισραήλ από τα χειρότερα είναι το «Iron Dome». Το σύστημα αναχαιτίζει πολλές από τις θανατηφόρες ρουκέτες της Χαμάς προτού χτυπήσουν κατοικημένες περιοχές.
Το «Kippat Barzel» («Iron Dome»), όπως ονομάζεται το σύστημα στα Εβραϊκά, χρησιμοποιείται για περισσότερα από δέκα χρόνια – και προστατεύει τους πολίτες του Ισραήλ από εισερχόμενες ρουκέτες και χειροβομβίδες, σχολιάζει η γερμανική εφημερίδα Bild.
Πρόκειται για ένα υπερσύγχρονο ισραηλινό αντιπυραυλικό σύστημα με στόχο την αναχαίτιση πυραύλων μικρού βεληνεκούς, όπως και αυτοσχέδιων ρουκετών της Χαμάς και άλλων παλαιστινιακών οργανώσεων και αποτελεί ένα από τα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας που προστατεύουν το Ισραήλ, απαρτίζοντας μία αντιπυραυλική «ομπρέλα» αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων.
O «Σιδηρούς Θόλος» δημιουργήθηκε το 2006, στη διένεξη μεταξύ του Ισραήλ και της ισλαμιστικής Χεζμπολάχ, που εδρεύει στο νότιο Λίβανο.
Τότε η Χεζμπολάχ προκάλεσε μεγάλες ζημιές και σκότωσε δεκάδες Ισραηλινούς με τις μαζικές εκτοξεύσεις ρουκετών της (εκτιμάται πως έφτασαν τις τέσσερις χιλιάδες) με αποτέλεσμα, ένα χρόνο μετά, να ανατεθεί στη «Rafael Advanced Defense Systems» η ανάπτυξη ενός συστήματος αντιπυραυλικής προστασίας.
Το «Iron Dome» ανέλαβε επισήμως καθήκοντα στις αρχές του 2011, και δοκιμάστηκε για πρώτη φορά τον Απρίλιο του ίδιου έτους, αναχαιτίζοντας έναν πύραυλο που εκτοξεύτηκε κατά της Μπιρσίμπα.
Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις δηλώνουν απόλυτα ικανοποιημένες από τις επιδόσεις του, καθώς κάνουν λόγο για επιτυχείς αναχαιτίσεις στο 90% των επιθέσεων.