Απίθανο να μην πωλήσουν 40 νέα F-16 οι Αμερικανοί στη Τουρκία …Τι δήλωσε ο Ερντογάν σε ανύποπτο χρόνο!

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν είχε  δήλωσει σε ανύποπτο χρόνο   ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πρότειναν την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία ως αντάλλαγμα για την επένδυσή της στο πρόγραμμα F-35, από το οποίο η Άγκυρα  αποβλήθηκε  μετά την αγορά  των συστημάτων  S-400 της Α/Α πυραυλικής άμυνας από τη Ρωσία.

 Το Reuters ανέφερε νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι η Τουρκία ζήτησε από τις Ηνωμένες Πολιτείες να αγοράσουν 40 μαχητικά αεροσκάφη F-16 της Lockheed Martin και σχεδόν 80 κιτ εκσυγχρονισμού για τα υπάρχοντα πολεμικά αεροσκάφη της. 

 
«Υπάρχει η πληρωμή 1,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων που έχουμε κάνει για τα F-35 και οι ΗΠΑ είχαν μια τέτοια πρόταση ως αντάλλαγμα για αυτές τις πληρωμές», είπε ο Ερντογάν.
«Και σχετικά με αυτό, είπαμε να κάνουμε ό, τι χρειαστεί για να καλυφθούν οι αμυντικές ανάγκες της χώρας μας», είπε, προσθέτοντας ότι τα νέα αεροσκάφη F-16 θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη του στόλου του.
Η Άγκυρα είχε σχεδιάσει  περισσότερα από 100 αεριωθούμενα F-35, κατασκευασμένα από την Lockheed Martin Corp (LMT.N), αλλά οι ΗΠΑ διέγραψαν την Τουρκία από το πρόγραμμα το 2019 αφού απέκτησε ρωσικά πυραυλικά αμυντικά συστήματα S-400.
 
Η αγορά των S-400 από την Άγκυρα προκάλεσε επίσης κυρώσεις από τις ΗΠΑ. Τον Δεκέμβριο του 2020, η Ουάσινγκτον έβαλε στη μαύρη λίστα τη Διεύθυνση Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας, τον επικεφαλής της, Ισμαήλ Ντεμίρ και άλλους τρεις υπαλλήλους.
 
Από τότε οι ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει επανειλημμένα την Τουρκία να μην αγοράσει περαιτέρω ρωσικά όπλα. Αλλά ο Ερντογάν ανέφερε ότι η Άγκυρα εξακολουθεί να σκοπεύει να αγοράσει μια δεύτερη παρτίδα S-400 από τη Ρωσία, μια κίνηση που θα μπορούσε να εμβαθύνει τη ρήξη με την Ουάσινγκτον.
Το αίτημα για τα αεροσκάφη πιθανότατα θα δυσκολευτεί να λάβει έγκριση από το Κογκρέσο των ΗΠΑ, όπου τα συναισθήματα για την Τουρκία έχουν οξυνθεί βαθιά τα τελευταία χρόνια.
Υπάρχει διμερής υποστήριξη στο Κογκρέσο των ΗΠΑ για να ωθήσει τη διοίκηση Μπάιντεν να ασκήσει περαιτέρω πίεση στην Άγκυρα, κυρίως για την αγορά ρωσικών όπλων και το ιστορικό της για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Σχόλιο: Λίγο δύσκολο οι Αμερικανοί να πουν όχι στην πώληση 40 νέων Αεροσκαφών -F-16   στην Τουρκία  και την αναβάθμιση άλλων 80 F-16  αξίας 6,5 δις $….Οι πιέσεις απο τις εταιρίες θα είναι πιεστικές και κανένας Αμερικανός δεν θα βάλει στη ζυγαριά την επιστροφή των Χρημάτων για τα F-35 που έδωσε για προκαταβολή η Τουρκία