Αποχώρησαν για να μην κυκλωθούν οι Ουκρανοί από το Σεβεροντόνετσκ

Τα τελευταία κομβόι απομάκρυναν αμάχους από το Λισιχάνσκ, το τελευταίο προπύργιο που ελέγχεται από την Ουκρανία στο Λούχανσκ. Οι Ουκρανοί στρατιώτες έλαβαν εντολή να αποσυρθούν από το γειτονικό Σεβεροντόνετσκ, μετά από εβδομάδες σκληρών μαχών, που κατέστρεψαν πλήρως την πόλη.

Όπως εξήγησε  ο τοπικός κυβερνήτης του Λουχάνσκ, Σέρχι Χαϊντάι, οι στρατιώτες έλαβαν εντολή να αποσυρθούν σε νέες θέσεις, σε οχυρωμένες περιοχές από τις οποίες θα διεξαγάγουν «επιθέσεις μεγάλης κλίμακας» με στόχο να «προκαλέσουν απώλειες στον εχθρό».

Με την υποχώρησή τους τα ουκρανικά στρατεύματα θέλουν να αποφύγουν το να περικυκλωθούν από τις ρωσικές δυνάμεις.

Σύμφωνα με το Κίεβο, ρωσικές δυνάμεις έφθασαν στα όρια της πόλης Λισιχάνσκ αλλά απωθήθηκαν από τα ουκρανικά στρατεύματα. Οι Ρώσοι προχωρούν προς το Λισιχάνσκ από το Zolote και το Toshkivka.

Οι ρωσικές μονάδες αναγνώρισης πραγματοποίησαν επιδρομές στα άκρα της πόλης. Γέφυρα που οδηγεί στο Λισιχάνσκ υπέστη σοβαρές ζημιές σε ρωσική αεροπορική επιδρομή και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για φορτηγά. Ο Ουκρανός στρατιωτικός αναλυτής Oleg Zhdanov είπε στο AP ότι ορισμένα από τα στρατεύματα που απομακρύνονται από το Σεβεροντόνετσκ, κατευθύνονται στο Λισιχάνσκ.

Εντωμεταξύ, η Μόσχα δίνει στη δημοσιότητα βίντεο στα οποία υποστηρίζει ότι κάτοικοι και στρατιώτες της Ουκρανίας υποδέχονται με θέρμη τα ρωσικά στρατεύματα και ανεβάζουν τις ρωσικές σημαίες σε προάστιο του Λισιχάνσκ. Στην ίδια περιοχή έχουν αιχμαλωτιστεί 40 Ουκρανοί στρατιώτες.

Οι Ρώσοι και οι αυτονομιστές ελέγχουν το 95% του Λουχάνσκ και επίσης περίπου τη μισή περιοχή του Ντόνετσκ, τη δεύτερη επαρχία στο Ντονμπάς.