Αποκαλυπτικά στοιχεία για τον «πόλεμο» που εκτυλίχθηκε το διήμερο 25 και 26 Φεβρουαρίου σε Χίο και Λέσβο, με αφορμή την κατασκευή κλειστών κέντρων κράτησης μεταναστών, παραθέτουν –όπως πληροφορείται η «Κ»– στις επίσημες αναφορές τους οι αστυνομικοί από τις διμοιρίες των ΜΑΤ που πήραν μέρος στην επιχείρηση.
Τα διαβαθμισμένα έγγραφα πρόκειται να υποβληθούν το επόμενο διάστημα στους επικεφαλής της Διεύθυνσης Αστυνομικών Επιχειρήσεων Αττικής, στο πλαίσιο εσωτερικής έρευνας.
Στις αναφορές, οι αστυνομικοί φέρεται να περιγράφουν με λεπτομέρεια τις επιθέσεις που δέχονταν με κυνηγετικές καραμπίνες και την προσπάθεια των κατοίκων να εμποδίσουν τη μετακίνησή τους, με λάδια και καρφιά στο οδόστρωμα.
Περιγράφουν απειλές που δέχτηκαν από τοπικό βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και την απροθυμία ή ακόμη και άρνηση των ντόπιων αστυνομικών και πυροσβεστών να τους βοηθήσουν.
Οι διμοιρίες έφτασαν σε Λέσβο και Χίο τα ξημερώματα της 25ης Φεβρουαρίου με αποστολή να συνοδεύσουν τα χωματουργικά μηχανήματα στα σημεία όπου είχε αποφασιστεί να γίνει η κατασκευή των κέντρων κράτησης.
Η επιχείρηση των αστυνομικών των ΜΑΤ ξεκίνησε με την άφιξή τους στα νησιά, καθώς τόσο το λιμάνι της Μυτιλήνης όσο και αυτό της Χίου ήταν αποκλεισμένα από διαδηλωτές. «Εξωτερικά του λιμανιού υπήρχαν συγκεντρωμένα περίπου 300 άτομα.
Είχαν αποκλείσει την έξοδο με απορριμματοφόρο και ταυτόχρονα πραγματοποιούσαν επιθέσεις εναντίον μας με πέτρες, φωτοβολίδες και δυναμίτες.
Με τακτικές κινήσεις και χρήση δακρυγόνων τα απομακρύναμε», φέρεται να επισημαίνει στην αναφορά του ένας από τους αστυνομικούς των ΜΑΤ που πήρε μέρος στην επιχείρηση.
Στη Χίο, το καράβι κατέπλευσε στις 2.40 π.μ. και οι δυνάμεις των ΜΑΤ κατάφεραν να φτάσουν –συνοδεύοντας τα χωματουργικά μηχανήματα– στον χώρο του εργοταξίου λίγο πριν από τις 9 το πρωί. Για όσο διάστημα παρέμεναν εκεί, δέχονταν επιθέσεις από περίπου 500 άτομα που πετούσαν προς το μέρος τους πέτρες, δυναμίτες, αυτοσχέδιες ρουκέτες και βόμβες μολότοφ.
Eνας από τους αστυνομικούς που βρέθηκαν στα γεγονότα, στην αναφορά του προς την ηγεσία φέρεται να επισημαίνει ότι στην περιοχή του εργοταξίου η επικοινωνία με το κέντρο επιχειρήσεων ήταν αδύνατη, καθώς «το κανάλι 23, που μας είχε υποδειχθεί από την τοπική αστυνομική διεύθυνση, δεν είχε λήψη, ενώ οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας δεν είχαν σήμα».
Αφήνει μάλιστα αιχμές κατά των συναδέλφων του, από τη μόνιμη δύναμη του νησιού, αφού, όπως λέει, τυχαία ενημερώθηκαν ότι στο συγκεκριμένο σημείο τα στελέχη της Διεύθυνσης Αστυνομίας Χίου χρησιμοποιούν για την επικοινωνία με το κέντρο όχι το κανάλι 23, που τους είχαν υποδείξει, αλλά εναλλακτικά το κανάλι 71.
Εξίσου μεγάλη εντύπωση προκαλεί η αναφορά του ότι τα στελέχη της Πυροσβεστικής αρνήθηκαν να ανεφοδιάσουν με νερό την υδροφόρα («Αίαντα») που η ΕΛ.ΑΣ. χρησιμοποιούσε για την αντιμετώπιση των διαδηλωτών.
Στη Χίο, τα πρωτοφανή επεισόδια κλιμακώθηκαν το πρωί της 26ης Φεβρουαρίου. Hταν τότε που εξαγριωμένοι κάτοικοι επιτέθηκαν στους άνδρες των ΜΑΤ μέσα στα δωμάτια του ξενοδοχείου τους. Στην αναφορά που έχει ετοιμάσει ο ένας από τους αστυνομικούς που δέχτηκαν επίθεση περιγράφει τα γεγονότα ως εξής:
«Aκουσα έντονες φωνές εξωτερικά του δωματίου και δυνατά χτυπήματα με κλωτσιές στην πόρτα. Με τα χέρια προσπάθησαν να την κρατήσω. Τα χτυπήματα είχαν ως αποτέλεσμα το σπάσιμο της πόρτας και την είσοδο των ατόμων στο δωμάτιο. Με έσπρωξαν στο κρεβάτι και μου επιτέθηκαν με γροθιές και κλωτσιές».
Παρόμοια είναι τα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν στη Λέσβο, υποχρεώνοντας ουσιαστικά τις αστυνομικές δυνάμεις σε άτακτη υποχώρηση.
Τα μέλη των διμοιριών καταγγέλλουν ότι στη διάρκεια των επεισοδίων ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μπουρνούς τους απείλησε, λέγοντάς τους «σας έχουμε καταγράψει και μόλις βγούμε κυβέρνηση θα σας τιμωρήσουμε».
Στις αναφορές που συνέταξαν και πρόκειται να υποβάλουν στη διοίκηση της υπηρεσίας τους, περιγράφουν ότι, ενώ οπισθοχωρούσαν από τον χώρο του εργοταξίου, τους ακολουθούσαν αγροτικά αυτοκίνητα χωρίς πινακίδες, τα οποία έκαναν επικίνδυνους ελιγμούς με σκοπό τον τραυματισμό τους: «Στις καρότσες υπήρχαν κουκουλοφόροι που πυροβολούσαν διαρκώς στον αέρα με κυνηγετικά όπλα».
Σύμφωνα με τους αστυνομικούς των διμοιριών, οι επιθέσεις ήταν τόσο σφοδρές που εξαντλήθηκαν τα αποθέματα σε δακρυγόνα όπως επίσης και το νερό στον «Αίαντα», με συνέπεια να πάρουν εντολή να αμυνθούν χρησιμοποιώντας τα υπηρεσιακά τους όπλα!
Περιγράφουν ακόμη ότι οι κάτοικοι δεν άφηναν τα ασθενοφόρα να παραλάβουν τους τραυματίες αστυνομικούς, καθώς και ότι το εξαγριωμένο πλήθος εγκλώβισε στο αυτοκίνητό του τον περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη και χρειάστηκε η επέμβασή τους για να βγει σώος απ’ αυτό.
Η τελευταία φάση των επεισοδίων πριν από την αποχώρηση των αστυνομικών από τη Λέσβο εκτυλίχθηκε σε στρατόπεδο στην Παγανή, που επελέγη ως ασφαλές σημείο για τη ανασύνταξη των διμοιριών.
Κατά την παραμονή τους εκεί, οι αστυνομικοί ανεφοδιάστηκαν με δακρυγόνα, ωστόσο, σύντομα κάτοικοι του νησιού πολιόρκησαν την κεντρική πύλη της μονάδας. «Δεχόμασταν επιθέσεις με μεγάλο αριθμό μολότοφ, τις οποίες έφερε στους επιτιθέμενους επιβατικό όχημα.
Κάποιες κατέληγαν στο φυλάκιο της πύλης, όπου υπήρχαν οπλισμός και πυρομαχικά, με αποτέλεσμα να μας ζητηθεί να οπισθοχωρήσουμε για τον κίνδυνο να τραυματιστούμε από κάποια έκρηξη».
Oλα τα παραπάνω γεγονότα επιβεβαίωσε σε επικοινωνία του με την «Κ» ο πρόεδρος της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών, Δημοσθένης Πάκος, ο οποίος τη δεύτερη μέρα των επεισοδίων μετέβη στη Λέσβο, ζητώντας την άμεση απόσυρση των διμοιριών από τα δύο νησιά.
Για τις επιθέσεις κατά των αστυνομικών, καθώς και τα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν κατά την αποχώρηση των διμοιριών στο λιμάνι των Μεστών στη Χίο, διεξάγονται παράλληλες έρευνες από την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ.
Έντυπη “Κ”