Το κεντρικό μήνυμα του χαιρετισμού που εκφώνησε ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος στην τελετή των επισήμων Αποκαλυπτηρίων του Μνημείου προς τιμήν των Πεσόντων κατά τη Μάχη της Κρήτης, το οποίο ανεγέρθη στην πρωτεύουσα της Δυτικής Αυστραλίας, την Πέρθη.
Η λαμπρή τελετή πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, 11 Μαΐου, στο Kings Park της Πέρθης, όπου δεσπόζει πλέον το πρώτο στην Αυστραλία μνημείο που είναι αποκλειστικά αφιερωμένο σε όσους αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για την υπεράσπιση της Μεγαλονήσου από τους Γερμανούς κατακτητές, το 1941.
Εκτός από τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο κ.κ. Μακάριο, παρέστησαν ο Κυβερνήτης της Δυτικής Αυστραλίας κ. Christopher Dawson, ο Πρωθυπουργός της Δυτικής Αυστραλίας κ. Roger Cook, ο Πρέσβης της Ελλάδος στην Αυστραλία κ. Σταύρος Βενιζέλος, πολλοί εκπρόσωποι των πολιτικών και στρατιωτικών Αρχών, Γερουσιαστές, μέλη του Κοινοβουλίου, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κυανέων κ. Ελπίδιος, Αρχιεπισκοπικός Επίτροπος Πέρθης, ο Αντιναύαρχος κ. Χρήστος Σασιάκος, Υπαρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) της Ελλάδος, επικεφαλής αντιπροσωπείας στελεχών του ΓΕΕΘΑ, ο κ. Εμμανουήλ Μουντάκης, Πρόεδρος της Κρητικής Ομοσπονδίας Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας, ο κ. Bill Evangel, Πρόεδρος του Ελληνικού Παραρτήματος του Συνδέσμου Βετεράνων (RSL) Δυτικής Αυστραλίας και Πρόεδρος της Επιτροπής Μνήμης Πεσόντων της Μάχης της Κρήτης, ο κ. Arthur Leggett, Βετεράνος της Μάχης της Κρήτης, ο μοναδικός εν ζωή στη Δυτική Αυστραλία, καθώς και ο κ. Richard Sandover, ανιψιός του αειμνήστου Ταγματάρχη Ray Sandover, μετέπειτα Ταξιάρχου, ο οποίος ήταν Διοικητής του 2ου/11ου Τάγματος των ANZACs, που επιχείρησε στη Μεγαλόνησο.
Ο Σεβασμιώτατος κ.κ. Μακάριος, ο οποίος από την Οργανωτική Επιτροπή ανακηρύχθηκε Πάτρωνας – Κηδεμόνας του Μνημείου, από κοινού με τον κ. Richard Sandover, κατέθεσε έμφορτος συγκινήσεως την ευγνωμοσύνη του προς εκείνους που, πριν από 83 χρόνια, αγωνίστηκαν και έχυσαν το αίμα τους στα χώματα της ιδιαίτερης πατρίδος του.
Σημειώνοντας τον κομβικό ρόλο που διεδραμάτισε η Μάχη της Κρήτης για την έκβαση γενικότερα του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, επισήμανε ότι «ήταν μια μάχη όπου οι δυνάμεις της ελευθερίας συγκρούστηκαν με τις δυνάμεις της τυραννίας». «Δεσμευόμαστε να μην ξεχάσουμε ποτέ τα μαθήματα που μας δίδαξαν οι πρόγονοί μας», τόνισε σε άλλο σημείο, «και ορκιζόμαστε να υποστηρίξουμε τις αξίες για τις οποίες πολέμησαν».
«Οι λόφοι και οι κοιλάδες της Κρήτης έγιναν μάρτυρες πράξεων ηρωισμού», παρατήρησε επίσης ο Αρχιεπίσκοπος, κάνοντας ειδική μνεία στο θάρρος και τη γενναιότητα που επέδειξαν οι θρυλικοί ANZACs και, ειδικότερα, τα μέλη του Εκστρατευτικού Σώματος που προέρχονταν από τη Δυτική Αυστραλία.
Εξήρε το γεγονός ότι οι Αυστραλοί και Νεοζηλανδοί στρατιώτες αγωνίστηκαν με πνεύμα αυτοθυσίας στο πλευρό Κρητικών, ενώ υπενθύμισε ότι πολλοί από εκείνους που παρέμειναν στο νησί μετά την επιχείρηση εκκένωσης των συμμαχικών δυνάμεων, προστατεύτηκαν από τους κατοίκους του, καθώς και από κληρικούς και μοναχούς. Σε αυτόν τον κοινό αγώνα, όπως επισήμανε, σφυρηλατήθηκαν δεσμοί φιλίας και αλληλεγγύης που άντεξαν στο χρόνο.